1

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΕΡΧΑΤ ΙΝΤΣΙΡΛΙ

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σερχάτ Ιντσιρλί διακηρύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την Ενωση Συντακτών Κύπρου, καταγγέλλουν τις Τουρκικές αρχές, οι οποίες με πρωτοφανείς διώξεις εναντίον του συναδέλφου επιχειρούν να χειραγωγήσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του Τύπου.
Ο συνάδελφος Σερχάτ Ιντσιρλί, κατοικεί στο Λονδίνο και αρθρογραφεί στην ημερησία “AFRIKA”, που εκδίδεται στην κατεχόμενη από τον Τουρκικό στρατό βόρεια Κύπρο. Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες περί ‘προσβολής του Τουρκικού έθνους’ για τα άρθρα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα. Οι αρμόδιες αρχές του ψευδοκράτους τον αναζητούν προκειμένου ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας να του υποβάλλει μήνυση και ασκούν πιέσεις στην οικογένειά του.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με αφορμή την πρωτοφανή αυτή δικαστική δίωξη υπενθυμίζει τις πολυάριθμες διώξεις εναντίον και άλλων συνάδελφων της εφημερίδας “ΑFRΙΚΑ”. Ο εκδότης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ είχε συλληφθεί το 2001 κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Μετά από το διεθνή σάλο και τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν, αφέθηκε ελεύθερος. Τα πιεστήρια της εφημερίδας έχουν υποστεί δύο βομβιστικές επιθέσεις και εκατοντάδες δικαστικές διώξεις ακόμη εκκρεμούν εναντίον και άλλων δημοσιογράφων της εφημερίδας.
Ο Αϊνταν Γουάιτ Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ συμπαρατάσσεται με τις δηλώσεις της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία καταγγέλλει την κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στο πρόσωπο του Σερχάτ Ιντσιρλί και αξιώνει το σεβασμό αυτών των αρχών από όλους στο νησί. Εκτός από την παύση των δικαστικών και άλλων διώξεων εναντίον του συναδέλφου, ζητούν να του δοθούν οι ανάλογες εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του δημοσιογράφου όταν επιστρέψει στο σπίτι του.