1

ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

 

Αρ. πρωτ:.52/12.07.01

Το Εποπτικό Οργανο του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΣΗΕΑ, συνήλθε την 11η Ιουλίου 2001 έπειτα από καταγγελίες ότι τον τελευταίο καιρό έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ προβάλουν ανήλικα παιδιά με τρόπο αν μη τι άλλο προσβλητικό και ανάρμοστο για την παιδική ηλικία, αφήνοντάς τα ανυπεράσπιστα σε όποιους συνειρμούς.

Το Εποπτικό Οργανο διαπίστωσε ότι η δημοσίευση και προβολή τέτοιου είδους εικόνων αποτελεί απροκάλυπτη εμπορευματοποίηση, πολύ δε περισσότερο που τα ρεπορτάζ τα οποία τις συνοδεύουν δεν δικαιολογούν την προβολή αυτή.

Το Εποπτικό Οργανο υπενθυμίζει σε όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας στο άρθρο 2, παρ. δ’ ορίζει σαφώς ότι ο δημοσιογράφος “οφείλει να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας”.

Το Εποπτικό Οργανο ως εκ τούτου, συνιστά στους δημοσιογράφους να αποτρέπουν με κάθε τρόπο τη δημοσίευση ή προβολή μέσω εντύπων, εκπομπών, ηλεκτρονικών εφημερίδων κλπ εικόνων ανηλίκων παιδιών οι οποίες προσβάλουν την προσωπικότητά τους.

Για την τήρηση αυτής της αρχής δεοντολογίας που συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των ανηλίκων, αρμόδια είναι τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ.