1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 2/2009 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Παναγιώτη Μπόσδα, Μανώλη Καραμπατσάκη, Ελένης Ανδριανού και του αναπληρωματικού μέλους συν. ’ρη Καρρέρ, που αντικαθιστά το απουσιάζον τακτικό Παν. Τερζή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 29.10.08 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Μανώλη Γαβαθιώτη.

Το ΠΠΣ αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης εναντίον του συν. Μανώλη Γαβαθιώτη, επειδή από την στήλη του «Πολλά εν ολίγοις» στην εφημερίδα «Φως των Σπορ» της 07.10.08, με την φράση «…ή ο κουραδόχρους Αλγερινός Τζιμπούρ, έμειναν άκαπνοι…», παραβίασε το Καταστατικό και την δεοντολογία. Συγκεκριμένα, με την παραπάνω έκφραση ο εγκαλούμενος συνάδελφος επιδεικνύει ρατσιστική και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στο συγκεκριμένο άτομο, αλλά και απαξιωτική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά ως δημοσιογράφος.

Τα προαναφερόμενα συνιστούν παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και του άρθρου 1, παρ. δ’ και άρθρου 2, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Ο εγκαλούμενος συν. Μαν. Γαβαθιώτης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προτείνει μάρτυρες και απέστειλε υπόμνημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει :

«Από το κείμενο που μου αποστείλατε, συμπεραίνω ότι με κατηγορείτε για ρατσιστική συμπεριφορά επειδή χρησιμοποίησα την λέξη ‘κουραδόχρους’. Δηλαδή, μια λέξη ανάμεσα στις 2500 περίπου του κειμένου της στήλης μου, ήταν αρκετή για να μου κρεμάσετε την ταμπέλα ενός επαχθούς χαρακτηρισμού.

Η στήλη αυτή, έχει ιστορία δεκαοκτώ ετών, που αποτελεί ρεκόρ στην αθλητική δημοσιογραφία για επώνυμη και ενυπόγραφη στήλη, πράγμα που αποδεικνύει και την πλήρη αποδοχή της από το αναγνωστικό κοινό, που αποτελεί, εντέλει, και τον μοναδικό κριτή, όλων των δημοσιογράφων. Και μόνον εξ αυτού του γεγονότος, λοιπόν, νομίζω ότι θα έπρεπε να είσαστε πιο προσεκτικοί και αναμφισβήτητα πιο δίκαιοι στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο εύθυμος και χιουμοριστικός χαρακτήρας της στήλης, ‘δικαιολογεί’ κάποιες λεκτικές ακρότητες, τις οποίες χρησιμοποιώ πολύ συχνά, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και αυτό ακριβώς το στυλ, το εντελώς προσωπικό, αποτελεί κατά την άποψή μου βασικό συστατικό για την επιτυχία της. Θα μπορούσα, σ’ αυτό το πλαίσιο, να δεχτώ ότι χρησιμοποίησα μια ατυχή λέξη, μια υπερβολική έμπνευση της στιγμής, έστω, ακόμη ότι διέπραξα μια περιστασιακή επιπολαιότητα. Ποτέ, όμως, την ‘ρατσιστική συμπεριφορά’ για την οποία με εκπληκτική ελαφρότητα με κατηγορείτε!

…Φυσικά, έχω καταλάβει πως η δουλειά της καθημερινής αρθρογραφίας δεκαοκτώ ετών, με διαρκείς, επίμονους και πολλές φορές επίπονους και επικίνδυνους αγώνες, εναντίον των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας δεν σας απασχολεί, ούτε την λαμβάνετε υπόψη σας. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσω να αποδείξω ότι …‘δεν είμαι ελέφας’, διότι η απόφασή σας, κρίνοντας από το ύφος και την φρασεολογία του εγγράφου σας, θεωρώ πως είναι ειλημμένη.

Θα σας θυμίσω απλά, ότι στην ποδοσφαιρική πρακτική, οι χαρακτηρισμοί όπως ‘ο αράπης’ (π.χ. Κώστας Δαβουρλής) ‘ο καραφλός’ (όπως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς), ‘ο κοντός’, ( όπως ο Δομάζος) και πολλοί άλλοι (‘ο στραβοκάνης’, ‘ο καμπούρης’, ‘ο κεφάλας’, ‘ο ξανθόψειρας’ κλπ) είναι και συνήθεις και διαδεδομένοι, αλλά και απολύτως αποδεκτοί . Προσωπικά, με τα εκατόν είκοσι κιλά μου, αν αντιδρούσα όποτε άκουγα ή διάβαζα για το πρόσωπό μου τον χαρακτηρισμό ‘χοντρός’, με την ίδια ευαισθησία, θα είχε ήδη διαγραφεί το… μισό δυναμικό της Ενώσεώς μας».

Το ΠΠΣ αφού εξέτασε την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει τον σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου, χωρίς να παρεμποδίζεται η ελεύθερη άσκηση κριτικής. Και η αναφορά στο χρώμα συγκεκριμένου ατόμου, όταν κρίνεται αναγκαίο, επιβάλλεται να γίνεται με ιδιαίτερη διακριτικότητα, ώστε να μην αφήνει περιθώρια για εντυπώσεις που οδηγούν σε φυλετικές προκαταλήψεις.

Στην προκείμενη περίπτωση ο εγκαλούμενος συνάδελφος, αναφερόμενος σε έγχρωμο αθλητή, χρησιμοποίησε έναν αρνητικό και άκρως απαξιωτικό όρο, την λέξη «κουραδόχρους», που όπως ορθά επισημάνθηκε, είναι απαράδεκτος και παραβιάζει την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Το ότι ο εγκαλούμενος συνάδελφος αρνείται πως είχε «ρατσιστική» πρόθεση γίνεται μεν δεκτό από το Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς με τον προαναφερόμενο όρο δημιουργείται σε τρίτους η εικόνα περί του αντιθέτου. Ούτε ευσταθεί η άποψη πως λόγω «χιούμορ» μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ανάλογες προσβλητικές εκφράσεις.

Ως εκ τούτου, αποφασίσθηκε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Μανώλης Γαβαθιώτης είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και του άρθρου 1, παρ. δ’ και άρθρου 2, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

 

Ως προς την ποινή, ομόφωνα επιβάλλεται η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 17.03.09.

 

Ο προεδρεύων                                               Η γραμματέας

Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                  Μαρία Χριστοφοράτου