1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 15/2007 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Παναγιώτη Μπόσδα, Μανώλη Καραμπατσάκη, Ελένης Ανδριανού, του αναπληρωματικού μέλους ’ρη Καρρέρ, που αντικαθιστά το τακτικό μέλος Π. Τερζή, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Νίκου Ευαγγελάτου.

Το ΠΠΣ στη 77η συνεδρίασή του της 13.03.07 άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη επειδή στην εκπομπή «Αποδείξεις» που παρουσίασε στις 17.01.07, μεταξύ των θεμάτων που προβλήθηκαν, χρησιμοποιεί ως «κομπάρσο σε ταινία», νεαρή γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύπτεται και παρουσιάζεται ως συνεργάτιδα, προκειμένου να αποκαλύψει παράνομες ενέργειες εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, η νεαρή γυναίκα  πλησιάζει τον εισαγγελέα με το πρόσχημα να την εξυπηρετήσει σε υποτιθέμενο δικαστικό πρόβλημα τροχαίου, που αντιμετωπίζει ο αδερφός της και στη συνέχεια τον προκαλεί για συνάντηση σε ξενοδοχείο, όπου παραμονεύουν τηλεοπτικές κάμερες για να τον εκθέσουν, όπως και γίνεται.

Κρίνεται ότι δεν δικαιολογείται ως δημοσιογραφική μέθοδος αυτή που υιοθετείται από τον εν λόγω συνάδελφο, που έχει την κύρια ευθύνη της εκπομπής, καθώς και των συνεργατών του, και δεν συνάδει με τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ο προταθείς από τον εγκαλούμενο μάρτυρας, συν. Γιώρ. Βλαβιανός (β’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ), δήλωσε ενώπιον του ΠΠΣ ότι «δεν γνωρίζει το θέμα καν».

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Νίκος Ευαγγελάτος, είπε:
«Μετά από καταγγελίες, πολύ συγκεκριμένες, αρκετών συγγενών κατηγορουμένων, οδηγηθήκαμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ και χρησιμοποιήσαμε γι’ αυτό μια δημοσιογράφο γιατί οι καταγγέλλουσες δεν ήθελαν να υποβληθούν στο ίδιο μαρτύριο ξανά. Αποτέλεσμα της εκπομπής ήταν τα συγχαρητήρια της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η άμεση απομάκρυνση του εν λόγω δικαστή, ο οποίος παρότι παραιτήθηκε για να αποφύγει τη δίωξη, τελικώς θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη.
Η συν. Μαρία Τσουκνίδα –δημοσιογράφος- εργαζόμενη στον Τ/Σ «ΑΝΤ1» ήταν η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ».

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη την μαρτυρική κατάθεση, την απολογία του εγκαλουμένου, τα στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η δημοσιογραφική έρευνα για οποιοδήποτε θέμα δεν είναι χωρίς περιορισμούς, όσον αφορά τις μεθόδους που κάθε φορά χρησιμοποιούνται. Στην εξεταζόμενη υπόθεση με τις κρυφές κάμερες και τις αποτυπώσεις σκηνών προσωπικού χαρακτήρα σε κρεβάτι ξενοδοχείου, η όλη διαδικασία περνάει στα όρια της διαπόμπευσης συγκεκριμένων προσώπων. Όχι μόνο του εισαγγελέα, αλλά και της νεαρής δημοσιογράφου που επιστρατεύεται, εκούσα-άκουσα,  από τον εγκαλούμενο συν. Ευαγγελάτο να παρασύρει «ερωτικά» τον έστω και αμφιλεγόμενο δικαστικό λειτουργό. Kαι βέβαια όλα αυτά μέσα από την τηλεοπτική παρουσίαση στην εκπομπή «Αποδείξεις» στις 17.01.07, που επιμελείται ο ίδιος.

Πρόκειται αναμφίβολα, κατά την πλειοψηφία, για μεθόδους που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ένα μέλος, όμως, διατηρεί επιφυλάξεις για το αν πράγματι παραβιάζεται η δεοντολογία.

Με βάση τα ανωτέρω, ο εγκαλούμενος συν. Νίκος Ευαγγελάτος κρίνεται κατά πλειοψηφία (με ψήφους 4 έναντι 1) πειθαρχικά ελεγκτέος κατά το κατηγορητήριο.

Ως προς την ποινή, επιβάλλεται κατά πλειοψηφία (με ψήφους 3 έναντι 2) η προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Από την μειοψηφία ένα μέλος πρότεινε την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας και το άλλο την ποινή της απλής επίπληξης.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 25.07.07.

Ο προεδρεύων                                                                                 Η γραμματέας

 

 

  Ιωάννης Αποστολόπουλος                                                       Μαρία Χριστοφοράτου