1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 3/2014 ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε με ψήφους 3 έναντι 2 πειθαρχικά ελεγκτέο τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, επικυρώνοντας την πρωτοβάθμια απόφαση. Η μειοψηφία τον έκρινε μη ελεγκτέο .

Ποινή :

Με ψήφους 3έναντι 2 διατήρησε την πρωτοβάθμια ποινή της οριστικήςδιαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την ποινή της ανάκλησης στην τάξη.

 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του τακτικού μέλους Ελένης Τράϊου, λόγω εξαίρεσης της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών, Πάνου Τσίρου, Βέρας Δαμόφλη, των αναπληρωματικών μελών Γιώργου Αξελού, Δέσποινας Μακρινού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 06.09.13 έφεση του κ. Σίμου Κεδίκογλου κατά της υπ’ αριθμ. 17/2013 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση δόθηκε στις 21.11.13. Ελλείψει απαρτίας στην πρώτη συνεδρίαση (13.02.14) η απόφαση ελήφθη στις 20.02.14, οπότε διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη απαρτία.

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει τυπικά δεκτή και να εξεταστεί ως προς την ουσία της.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ με ψήφους 4 έναντι 1 τον έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά, ενώ η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο. Του επέβαλε, με ψήφους 4 έναντι 1, την ποινή της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία ψήφισε την προσωρινή διαγραφή ενός μηνός.

Το ΠΠΣ στην υπ’ αριθμ. 93 η/13.06.13 συνεδρίασή του, άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του κ. Σίμου Κεδίκογλου, με το εξής κατηγορητήριο:

«Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη:

α) Την από 11.06.13 ανακοίνωση-καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

β) Τις σχετικές καταγγελίες υπ’ αριθμ. πρωτ. 1323/12.06.13 και 1324/12.06.13 αντίστοιχα των συν. Μιμής Τουφεξή και Κώστα Μπετινάκη.

γ) Τα σχετικά δημοσιεύματα

Ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Συμεών Κεδίκογλου, κυβερνητικού εκπροσώπου, αναπληρωτή υπουργού, υπεύθυνου για θέματα ΜΜΕ, με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, πολλές φορές είχε κατά το παρελθόν καταγγείλει τα αρνητικά φαινόμενα στην ΕΡΤ ΑΕ. Ενδεικτικά σημειώνουμε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2011 σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔ, το οποίο καταγγέλει με απόλυτο τρόπο τα ακόλουθα:

«Είναι δυστυχώς κοινή πεποίθηση ότι στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επικρατούν φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα. Οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα, έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές του καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ.

Πέραν αυτών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανεργία στον κλάδο μας, και όχι μόνο, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η ΕΡΤ και οι αρμόδιοι πολιτικοί-διοικητικοί παράγοντες εξακολουθούν να παραβιάζουν προκλητικά τον Νόμο, που απαγορεύει την πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έτσι, δεν εκδηλώνουν την παραμικρή αντίδραση, όπως έχουν υποχρέωση, όταν πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες θέσεις στο δημόσιο, ενώ άλλοι, χωρίς δουλειά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

 Η αργομισθία είναι ένα άλλο προκλητικό φαινόμενο, που συνεχίζεται με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση των αρμοδίων, καθώς το οικονομικό κόστος επιρρίπτεται και αυτό στο κοινωνικό σύνολο. Σχετική καταγγελία έχει γίνει και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αλλά η συγκάλυψη και εδώ είναι ο κανόνας. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπενθυμίζει στους συναδέλφους, τις ρητές διατάξεις του Καταστατικού, που θεωρούν την αργομισθία βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.

 Το «ψυγείο» είναι ένα άλλο αποκρουστικό φαινόμενο, με «αναγκαστική» αργομισθία για όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι επιθυμητές οι υπηρεσίες τους.

 Δυστυχώς όμως η έλλειψη συγκεκριμένης αντίδρασης από τους θιγόμενους, αφήνει πολλά περιθώρια εντυπώσεων ότι η κατάσταση αυτή έχει και την παθητική αποδοχή. Για τούτο κάθε δημοσιογράφος που αντιμετωπίζει άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του θα πρέπει να προβαίνει σε σχετική καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ώστε να επιλαμβάνονται.

 Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπογραμμίζει επιπλέον και τις ευθύνες των συναδέλφων διευθυντικών στελεχών για την εξάλειψη των αρνητικών αυτών φαινομένων και άλλων ανάλογων, ώστε να μην διασύρεται ο κλάδος και να μην προκαλείται η εύλογη αγανάκτηση της κοινωνίας».

Τις θέσεις αυτές του ΕΟΔ, ο κ. Κεδίκογλου προφανώς εγνώριζε, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύονται και στις εφημερίδες και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, την οποία όφειλε να παρακολουθεί ως μέλος της.

Ο κ. Κεδίκογλου, ανέλαβε πριν ένα χρόνο τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναπληρωτή υπουργού, υπεύθυνου για θέματα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, όμως, εκώφευσε, αποφεύγοντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις για περιορισμό αν όχι εξάλειψη των αρνητικών φαινομένων που καταγγέλονταν από το Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, κάτι που ήταν και καθήκον του από την κυβερνητική θέση που κατείχε. Αντίθετα, όπως καταγγέλεται, θεώρησε ευκαιρία για διορισμούς «από το παράθυρο» φιλικών του ατόμων, αλλά και συγγενών, κουμπάρων, φίλων και πολιτικών στελεχών, που προωθούνταν και από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Αφού λοιπόν αυτή ήταν η αρνητική πρακτική του, ανακοίνωσε αιφνίδια το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις όλων των εργαζομένων.

Η απόφαση αυτή, χωρίς τον ελάχιστο σεβασμό προς την ιστορία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τον ευρύτερο ρόλο του, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και έντονες επικρίσεις στην Ελλάδα, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό, ακόμη και σε διεθνείς οργανώσεις και ξένους πολιτικούς παράγοντες. Πέρα από την απροκάλυπτη κοινωνική βαναυσότητα σε βάρος των απολυομένων.

Ο κ. Κεδίκογλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έντονες αυτές αντιδράσεις και τις μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγούμενου κατασυκοφάντηση του συνόλου των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αλλά και ευρύτερα όλων των εργαζομένων. Έτσι, αντί να περιοριστεί στα αρνητικά φαινόμενα, που συνεχώς κατήγγελεη ΕΣΗΕΑ, απαξίωσε το σύνολο του προσωπικού, ώστε να παραπληροφορήσει τον κόσμο ότι επικρατούσε μια γενικευμένη κατάσταση διαφθοράς στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι μετείχαν. Και προφανώς εξαγιάζοντας τους κατά καιρούς φορείς της εξουσίας, όπως και τον εαυτό του, καθώς όλα τα αρνητικά φαινόμενα άνωθεν είχαν την δρομολόγησή τους, και δεν άγγιζαν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που είχαν μόνο τις αμοιβές που προβλέπονταν από τις Συλλογικές Συμβάσεις ή και χαμηλότερες.

Ειδικότερα, στην από 12.06.13 συνέντευξή του στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…απεργούσαν οι δημοσιογράφοι γιατί τους είχαμε κάνει ειδικό μισθολόγιο, το οποίο τους καθιστούσε τους πλέον προνομιούχους του ελληνικού δημοσίου…». Ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς ψευδής και συκοφαντικός, καθώς απευθύνεται στο σύνολο των εκεί εργαζομένων συναδέλφων.

Όπως προαναφέρθηκε, η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε με τα θεσμοθετημένα όργανά της επανειλημμένα καταγγείλει με απόλυτο τρόπο, τα αρνητικά φαινόμενα αμοιβών εκατοντάδων χιλιάδων ετησίως, διπλοθεσιτών στο δημόσιο, κατά παράβαση του Νόμου και πολλά άλλα, που αφορούσαν δημοσιογράφους όπως και άλλους εργαζόμενους. Όπως και είχε επισημάνει τις χαμηλές αμοιβές για την μεγάλη πλειοψηφία, την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας με τα γνωστά μπλοκάκια και άλλα φαινόμενα, που συμπίεζαν με κάθε τρόπο τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ο κ. Κεδίκογλου επιλέγοντας την πολιτική του ιδιότητα, παρέμεινε παράλληλα και μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι οφείλει να σέβεται το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Δυστυχώς, με τις ως άνω ενέργειές του, παραβίασε σωρεία σχετικών διατάξεων:

α) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α΄ του Καταστατικού, που επιβάλλει στα μέλη της ΕΣΗΕΑ «…να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν.

β) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. δ΄ του Καταστατικού, που επιβάλλει στα μέλη της Ένωσης «…να υπερασπίζονται συναδέλφους τους που συκοφαντούνται…».

γ) Το άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που υπογραμμίζει την υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου:

α΄ «Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας».

β΄ «Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

δ΄ «Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του».

δ) Το άρθρο 6, εδ. α΄ του Κώδικα Δεοντολογίας, που θεωρεί υποχρέωση του δημοσιογράφου: « Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες …».

Πέραν αυτών, ο κ. Κεδίκογλου επανειλημμένα έχει κατά το παρελθόν προβεί σε απαράδεκτες απαξιωτικές δηλώσεις για την νόμιμη Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ. Χαρακτηριστική είναι η από 20.02.13 δήλωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει ως «φερέφωνα» την συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων και ότι έφτασε «στα έσχατα όρια ανυποληψίας». Και οι δηλώσεις του αυτές γίνονται με παραγνώριση των όσων επιτάσσουν τα ήδη μνημονευθέντα άρθρα του Καταστατικού και του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, τα οποία κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει».

 

Η από 11.06.13 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

  • Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
  • Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.
  • Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.
  • Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.
  • Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας…».

Σχετικές καταγγελίες έκαναν και οι συν. Μιμή Τουφεξή (πρόεδρος του ΔΠΣ) και Κώστας Μπετινάκης (πρώην γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ).

Στην από 12.06.13 καταγγελία της, η συν. Μιμή Τουφεξή, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ως δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλω τον κ. Κεδίκογλου γιατί συμμετείχε, ανακοίνωσε και συναίνεσε στην απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση που υπηρετεί, κατά τρόπο απόλυτα άδικο και πραξικοπηματικό, αδιαφορώντας για την ανεργία και την οδύνη στην οποία οδηγεί συνειδητά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον τον καταγγέλω διότι κατασυκοφάντησε τους εργαζόμενους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με γενικεύσεις, αποδίδοντας σ’ αυτούς σπατάλες και διασπάθιση των χρημάτων του ελληνικού λαού…

Καταγγέλω, επίσης, τον κ. Κεδίκογλου ότι παραπλάνησε τόσο τους συναδέλφους του της ΕΡΤ, όσο και τον ελληνικό λαό, όταν μέχρι και πριν λίγες ημέρες, διέψευδε ότι υπάρχει θέμα κλεισίματος της ΕΡΤ, (οι σχετικές δηλώσεις έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί σε όλα τα Μέσα), ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση, απεργάζονταν τη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παραδίδοντας το αγαθό της πληροφόρησης μόνο στον ιδιωτικό τομέα…».

 Στην από 12.06.13 καταγγελία του, ο συν. Κώστας Μπετινάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει παραδώσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και δεν έχει παραιτηθεί από επαγγελματίας δημοσιογράφος, ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Επειδή

  • Τον θεωρώ από τους κύριους υπαίτιους της απόλυσης ΟΛΩΝ των συναδέλφων και των εργαζόμενων στην ΕΡΤ
  • Υπεύθυνο για την προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης…».

Το ΠΠΣ στο σκεπτικό της εκκαλούμενης απόφασης αναφέρει τα εξής:

«Καταρχήν ο εγκαλούμενος Σίμος Κεδίκογλου, επιχειρεί να αμφισβητήσει τον ρόλο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο συνδέει με την «Ιερά Εξέταση». Η θέση που διατυπώνει, επικαλούμενος και νομική άποψη του παρελθόντος ότι η διώκουσα αρχή δεν μπορεί να είναι και η κρίνουσα, αποτελεί δικονομικό ζήτημα της λειτουργίας της Ποινικής Δικαιοσύνης. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια, και όχι μόνο της ΕΣΗΕΑ, έχουν άλλη αποστολή και ξεχωριστές διαδικασίες. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα Πειθαρχικά Συμβούλια διέπονται από το Καταστατικό, που ενέκριναν και ψήφισαν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, καθώς και από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Αυτά ισχύουν στην μακρόχρονη πορεία της Ενώσεως και είναι σεβαστά από όλα τα μέλη της.

Ο κ. Κεδίκογλου, ως μέλος της ΕΣΗΕΑ, ποτέ δεν αμφισβήτησε τις διαδικασίες αυτές, αλλά τώρα, με άσχετη επιχειρηματολογία, θεωρεί ότι εκείνος πρέπει να έχει προνομιακή μεταχείριση έναντι των άλλων συναδέλφων, που έχουν κριθεί και κρίνονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Και με την έπαρση και την αλαζονία της εξουσίας από την οποία, δυστυχώς, διακατέχεται επιχειρεί να προσβάλει και να απαξιώσει τα θεσμοθετημένα Όργανα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και τα εκλεγμένα μέλη τους. Και δεν διστάζει να τα συνδέει με τον ρόλο των συνταγματαρχών της χούντας, αλλά και με τις φασιστικές αντιλήψεις.

Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Κεδίκογλου ισχυρίζεται: «Κατ αποκλεισμό εμού και των συνηγόρων μου, το ΠΠΣ εξέτασε όλους τους μάρτυρες». Προφανώς επιδιώκει να ενισχύσει τα περί «Ιεράς Εξέτασης». Γνωρίζει βέβαια ότι η όλη διαδικασία διεξάγεται με απόλυτη τήρηση των προβλεπομένων από το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Και τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια, ακολουθούν τις σχετικές διατάξεις, υπέχοντας άλλως ευθύνη για τυχόν παραβάσεις. Στον κ. Κεδίκογλου δόθηκαν αλλεπάλληλα πολυήμερες παρατάσεις για τον ορισμό μαρτύρων και για κατάθεση υπομνήματος. Οι μαρτυρικές καταθέσεις δεν γίνονται κατ’ αντιπαράσταση και η παράσταση δικηγόρου δεν επιτρέπεται κατά το άρθρο 10 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, το οποίο όφειλε να γνωρίζει.

Επίσης, ο κ. Κεδίκογλου, στο υπόμνημά του, δεν αποφεύγει να επιτεθεί κατά των μαρτύρων, που αυτεπάγγελτα εκλήθησαν από το Συμβούλιο, και απροκάλυπτα, με την απομόνωση φράσεων και άλλες μεθοδεύσεις, προσπαθεί να διαστρεβλώσει όσα αναφέρονται στις καταθέσεις τους.

Ακόμη, ο κ. Κεδίκογλου προσπαθεί να απαξιώσει το ίδιο το Σωματείο, την Ένωση Συντακτών, στο οποίο επεδίωξε την ένταξή του, κάνοντας λόγο για ανυποληψία και άλλα πολλά και βαρύγδουπα, θεωρώντας ότι με την σημερινή κυβερνητική θέση που κατέχει, έχει εξασφαλίσει το ανεξέλεγκτο. ’λλωστε, όπως και στο κατηγορητήριο σημειώνεται, επανειλημμένα έχει καταγγείλει ως φερέφωνα κ.λ.π. τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων, αγνοώντας τις υποχρεώσεις του ως μέλους της ΕΣΗΕΑ, όπως αυτές απορρέουν από το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Κεδίκογλου αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 189/2011 ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, (που περιλαμβάνεται στην αρχή του κατηγορητηρίου), στην οποία καταγγέλονται πολλά αρνητικά φαινόμενα στην ΕΡΤ (εξωφρενικοί μισθοί πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αργομισθίες, διπλοθεσίες-τριπλοθεσίες στο Δημόσιο κ.λ.π.). Και διερωτάται εκείνος γιατί ούτε ένας δεν τιμωρήθηκε για αυτά από τα Πειθαρχικά. Παραγνωρίζει βέβαια ηθελημένα, ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν διαθέτουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να εντοπίζουν είτε τους αργόμισθους είτε τους διπλο-τριπλοθεσίτες κ.λ.π., αφού άλλωστε υπάρχει η σθεναρή και σκόπιμη άρνηση των αρμοδίων για πληροφόρηση, με το γνωστό επιχείρημα των «προσωπικών δεδομένων». Θα ήταν όμως πολύ απλό για τον όποιο αρμόδιο να ελέγξει, αν ήθελε, το αν π.χ. ο κάθε αμειβόμενος προσέφερε εργασία, αφού ήταν γνωστό ότι ορισμένοι είχαν ενταχθεί στο μισθολόγιο, χωρίς ποτέ να εμφανίζονται και ορισμένοι έλαβαν και παχυλές συντάξεις. Αλλά ο κ. Κεδίκογλου, και ως πολίτης και ως δημοσιογράφος και ως βουλευτής και υπουργός, επέδειξε ποτέ την παραμικρή ευαισθησία, όπως είχε πολλαπλό χρέος, για όλα αυτά τα σκάνδαλα και τους επιτηδείους που λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα; Δυστυχώς, έπραξε τα αντίθετα, όπως και πολλοί από τους μάρτυρες τον καταγγέλουν.

Και τώρα ξαφνικά με το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ, εμφανιζόμενος ως θλιβερός προπαγανδιστής, επιχειρεί να στοχοποιήσει το σύνολο των δημοσιογράφων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τους οποίους εμφανίζει με ειδικά μισθολόγια και ζητάει δήθεν από την ΕΣΗΕΑ να δοθούν στην δημοσιότητα οι αμοιβές τους. Όμως, οι νόμιμες αποδοχές των συντακτών της ΕΡΤ είναι απόλυτα γνωστές, καθώς διέπονται από την σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είναι δημοσιευμένη και προσβάσιμη σε όλους. Και οι αμοιβές αυτές είναι πολύ υποδεέστερες εκείνων που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά, στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις εφημερίδες, όπως και όλοι οι μάρτυρες καταθέτουν. Ακόμη και ο δεύτερος μάρτυράς του, σημειώνει: «Η γενικότερη εικόνα μου ήταν ότι οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί για τους δημοσιογράφους». Όμως, ο κ. Κεδίκογλου με απροσχημάτιστη υποκρισία εμφανίζεται δήθεν ανήσυχος και αγανακτισμένος γιατί από τις αμοιβές αυτές επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες. Καθόλου όμως δεν σκέφτεται τους φορολογούμενους για όσα πληρώνουν αχρεωστήτως σε μεγάλο αριθμό επιτηδείων που, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, ελυμαίνοντο ασυγκράτητοι το δημόσιο χρήμα, με την εγκληματική ανοχή των υπευθύνων.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε περιπτώσεις για την χωρίς όριο και φραγμό μαζική λεηλασία του απροστάτευτου δημόσιου χρήματος. Καταγγέλθηκε δημόσια από εφημερίδες το εξής απίστευτο. Ένας πρόεδρος της ΕΡΤ, δημοσιογράφος, υπέγραψε «συμφωνία» με πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ (που ενήργησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου), στην οποία προβλεπόταν ότι όταν οι δύο αυτοί αποχωρήσουν από την κρατική ραδιοτηλεόραση θα λαμβάνουν ως επιπλέον ειδική αποζημίωση από πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) δραχμές. Παρότι στο πανταχόθεν καταγγελόμενο άγριο φαγοπότι, η δικαστική εξουσία φαινόταν απρόθυμη να παρέμβει, η συγκεκριμένη υπόθεση απετέλεσε εξαίρεση και έτσι η εισαγγελική αρχή κατήγγειλε για κακουργηματική πράξη τους δύο πρωταγωνιστές, πριν προλάβουν να εισπράξουν τα «συμφωνηθέντα». Όμως, παρότι ο Εισαγγελέας ήταν απόλυτος στην καταδικαστική του πρόταση, το Δικαστήριο με πλειοψηφία τρία προς δύο, φρόντισε να τους αθωώσει. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η τότε διοίκηση της ΕΡΤ απέφυγε σκόπιμα να παραστεί, διευκολύνοντας το αθωωτικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ως άνω δημοσιογράφος, που είχε υπογράψει την συμφωνία, είχε επανειλημμένα υποβάλει αίτηση να καταστεί μέλος της ΕΣΗΕΑ. Αλλά το Μικτό Συμβούλιο της Ενώσεως, σχεδόν ομόφωνα, απέρριψε το αίτημά του.

Αντίθετα, όμως, έγινε περιζήτητος από το πολιτικό σύστημα. Έτσι διαδοχικά δύο κόμματα εθεώρησαν ότι έπρεπε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και από την Βουλή. Τον περιέλαβαν πρόθυμα στα ψηφοδέλτιά τους, παρότι οι πολίτες με την ψήφο τους δεν έδειξαν να συμμερίζονται τις επιλογές τους.

Δεν εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός, ότι επόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ και άλλα στελέχη του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα παραπέμφθηκαν από τον Εισαγγελέα για κακουργηματικές πράξεις, σχετικά με την οικονομική διαχείριση.

Ο χορός των ετήσιων αμοιβών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για ορισμένους εκλεκτούς των διοικήσεων και των πολιτικών φορέων, ήταν ένα άλλο αποκρουστικό φαινόμενο, με στόχο το ανυπεράσπιστο δημόσιο χρήμα. Όμως, με απάθεια αντιμετωπίζονταν τα φαινόμενα αυτά για τα « golden boys- girls» από τους υπευθύνους, καθώς ο καθένας τους προσπαθούσε να προωθήσει και τους δικούς του στο μεγάλο αυτό οικονομικό «αλισβερίσι». Δεν έφθαναν μάλιστα οι εξωφρενικές αμοιβές, αλλά εισέπρατταν και σκανδαλώδη πρίμ, όπως στην περίπτωση της Γιουροβίζιον, που, όπως καταγγέλθηκε σε λεπτομερή δημοσιεύματα, μοιράστηκαν δεκάδες εκατομμύρια μεταξύ εαυτών και αλλήλων «εις υγείαν των κορόϊδων», των ελλήνων φορολογουμένων.

Η μισθολογική διαφοροποίηση μεταξύ των δημοσιογράφων σε χαμηλότερες βαθμίδες ήταν μια άλλη αρνητική παράμετρος. Οι λεγόμενες συμβάσεις «αποκλειστικής απασχόλησης» ήσαν συνήθως το πρόσχημα για τον διπλασιασμό ή και περισσότερο των αμοιβών των ευνοουμένων, με κριτήριο κυρίως την κομματική διασύνδεση και μάλιστα όχι αποκλειστικά με τα κόμματα εξουσίας. Το ποδοπάτημα του Συντάγματος, που προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας για όλους και του νόμου που απαγορεύει την διπλοθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ήταν και αυτό μία λεπτομέρεια στην κρατούσα αντίληψη της αρπαχτής και της ρεμούλας, με παραγνώριση όχι μόνο του νόμου, αλλά και της στοιχειώδους κοινωνικής ηθικής έναντι του μεγάλου αριθμού των ανέργων.

Σχετικά το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, στην από 180/03.12.09 ανακοίνωσή του, κατήγγειλε όλο αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, τονίζοντας:

«…Το δικαίωμα της εργασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους πολίτες. Και στην προκείμενη περίπτωση όταν υπάρχουν άνεργοι δημοσιογράφοι είναι αδιανόητη η επιδίωξη από άλλους δύο, τριών ή και περισσοτέρων θέσεων στον κρατικό τομέα.

Δυστυχώς, με την απαράδεκτη στάση των εκάστοτε φορέων της εξουσίας η προκλητική αυτή κατάσταση συνεχίζεται, με παραγνώριση της συνταγματικής επιταγής, του νόμου και της βασικής αρχής και αντίληψης περί κοινωνικής ηθικής.

’λλο προκλητικό φαινόμενο είναι οι συμβάσεις περί αποκλειστικής απασχόλησης με αυξημένες αμοιβές στο δημόσιο τομέα, όπου αυτές καταστρατηγούνται. Γιατί ενώ υπάρχει η δέσμευση της αποκλειστικής απασχόλησης, από πολλούς παραβιάζεται και καταλαμβάνονται και άλλες θέσεις εργασίας, αποστερώντας ουσιαστικά από άλλους συναδέλφους τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης.

Τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα, που εξυπηρετούν την απληστία των ολίγων, με την ανάλγητη συμπεριφορά έναντι των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, θα πρέπει να τερματιστούν.

Και προς την κατεύθυνση αυτή βασική είναι η ευθύνη και της πολιτικής εξουσίας, που θα πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά.

Μια και μόνο εργασιακή σχέση οποιασδήποτε μορφής στο δημόσιο. Και τήρηση της δέσμευσης αποκλειστικής απασχόλησης. Τέρμα στην ανάλγητη πολιτική έναντι των ανθρώπων της ανάγκης».

 Επίσης, οι αργομισθίες και τα φαινόμενα του «πάγου» με την άρνηση της εργασίας των ανεπιθύμητων, επιβάρυναν ιδιαίτερα το πτωχό βαλάντιο των πολιτών. Το ΕΟΔ όχι μόνο δεν χαρίστηκε στους δημοσιογράφους εκείνους που εμπλέκονταν σε τέτοιες πρακτικές, αλλά αντίθετα, όπως όλοι οι μάρτυρες υπογραμμίζουν, στηλίτευσε τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα και κατήγγειλε τους αρμόδιους διοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες που τα υπέθαλπαν και τα προωθούσαν. Σχετική η ανακοίνωση που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

Αυτό λοιπόν ήταν το κλίμα που επικρατούσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τα ρουσφετάκια, τα βολέματα, οι αρπαχτές, η ευνοιοκρατία, οι στρατιές των χρυσοπληρωμένων συμβούλων και πολλά άλλα που προωθούσαν οι κατά περίσταση και εποχή διοικητικοί και κυβερνητικοί παράγοντες. Η ΕΡΤ δεν αποτελούσε εξαίρεση, αντίθετα μάλιστα είχε εξέχουσα θέση, σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, κυριαρχούσε.

Οι εκλεκτοί του πελατειακού συστήματος, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιζόμενοι και πολλοί άλλοι, απολάμβαναν «πλούσια τα ελέη». Και όχι μόνο αυτό. Ανέπτυξαν ένα ιδιότυπο συναίσθημα διακομματικής «αλληλεγγύης» μεταξύ τους, που εξασφάλιζε την μονιμότητα των προνομίων τους, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στην κυβερνητική εξουσία. Και παράλληλα λειτουργούσαν ως δυνάστες και καταπιεστές, τρομοκρατώντας όσους βρίσκονταν έξω από τα κυκλώματα, ώστε να μην τολμούν το σχόλιο και την καταγγελία.

Και από την άλλη πλευρά, ο κόσμος της συνέπειας στην εργασία του, με τις αποδοχές των συλλογικών συμβάσεων, που, όπως προελέχθη, ήσαν πολύ χαμηλότερες εκείνων που ίσχυαν στις εφημερίδες. Μαζί τους στριμώχνονταν και οι «μπλοκάκηδες», εκείνοι που εκβιαζόμενοι απεδέχοντο το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, ένα αποκρουστικό εφεύρημα για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Με χαμηλές αποδοχές και στραγγαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά με πλήρη και κανονική απασχόληση σύμβασης εργασίας, που κακότεχνα παρουσιαζόταν ως δήθεν «σύμβαση έργου». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δημοσιογράφου της ΕΡΤ αμειβόμενου με χίλια (1.000) ευρώ μηνιαίως, που πήγε με αποστολή στο Αφγανιστάν, όπου και σκοτώθηκε.

Παρά ταύτα, χάρις στη φιλοτιμία και την συνέπεια των πολλών, η δημόσια ραδιοτηλεόραση λειτουργούσε με ποιοτική παρουσία και υψηλή αξιοπιστία, προσπαθώντας να καλύψει τις ποικιλόμορφες και διαφορετικές κατά κατηγορία απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου. Ιδιαίτερη πρόσβαση είχε και στον απόδημο ελληνισμό, με ξεχωριστή θεματολογία.

Και ξαφνικά ο εγκαλούμενος, διαψεύδοντας προηγούμενες διαβεβαιώσεις του, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και δημοσιογράφος, ανακοίνωσε το μεσημέρι της 11.06.13 ότι σε λίγες ώρες το ραδιόφωνο και η τηλεόραση της ΕΡΤ, θα έπαυαν οριστικά να εκπέμπουν. Και έτσι, μέσα στη γενικότερη μαυρίλα της απελπισίας του χειμαζόμενου από τα αλλεπάλληλα μνημόνια κοινωνικού συνόλου, έπεσε και το μαύρο στις οθόνες για τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια. Η αυταρχική αυτή κυβερνητική κίνηση, εν μέσω λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, προκάλεσε την άμεση και καθολική αντίδραση του κόσμου, που με συνεχιζόμενες καθημερινές συγκεντρώσεις ανέλαβε να στηρίξει την δημόσια ραδιοτηλεόραση, αποδοκιμάζοντας έντονα τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Μαζικές αντιδράσεις σημειώθηκαν και από πληθώρα φορέων στην Ελλάδα, αλλά και από ξένους πολιτικούς παράγοντες και διεθνείς οργανώσεις.

Και ο εγκαλούμενος κ. Κεδίκογλου, ήταν προφανώς συνεργός και συνυπεύθυνος, ως αρμόδιος υπουργός, συμμετέχοντα στις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Ανέλαβε μάλιστα να αντιμετωπίσει την εξαγρίωση των πολιτών με την ευτελή μέθοδο της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Στο στόχαστρο το σύνολο εργαζομένων με την πλήρη και γενική κατασυκοφάντηση, όπως στο κατηγορητήριο αναφέρεται, αλλά και από τους περισσότερους εξετασθέντες μάρτυρες υπογραμμίστηκε.

Δεν είχε αντιληφθεί ο κ. Κεδίκογλου όσα επανειλημμένα η ΕΣΗΕΑ είχε καταγγείλει για τα εγκληματικά φαινόμενα στην ΕΡΤ, με στόχο την νομιμοφανή αρπαγή του δημοσίου χρήματος. Γιατί βέβαια όλα αυτά εξυπηρετούνταν από τα κέντρα των αποφάσεων της εκάστοτε διορισμένης διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων της.

Το πώς άλλωστε αντιλαμβάνεται την άσκηση της δημοσιογραφίας το πολιτικό σύστημα, πέρα από τα άλλα, καταδεικνύεται και από την μεθόδευση του απροκάλυπτου εξωνισμού επίορκων μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας, ώστε, με το αζημίωτο, λησμονώντας την αποστολή τους, να μετατρέπονται σε δούλους της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, για να διαστρεβλώνουν, αποσιωπούν και συγκαλύπτουν ότι απαιτούν οι «περιστάσεις». Τεράστια ποσά μοιράζονται χαριστικά σε μακρύ κατάλογο δημοσιογράφων, με τα κατάλληλα «προσόντα», από τα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια», που προέρχονται βέβαια από τα φορολογικά βάρη του κόσμου. Η ΕΣΗΕΑ έχει καταγγείλει με δριμύτητα την αποκρουστική αυτή πολιτική πρακτική και ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων, χωρίς αναστολή, αποδέχονται το θλιβερό αυτό ρόλο, ώστε άμεσα να διαγραφούν από την συνδικαλιστική μας οργάνωση. Δυστυχώς, όμως, και εδώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις, καλύπτουν απόλυτα όλους αυτούς τους συνεργούς-συνεργάτες τους και αρνούνται να αποκηρύξουν τα αρνητικά αυτά φαινόμενα.

Όλα αυτά ενδεικτικά αναφέρονται, γιατί ο κατάλογος των όσων, απίστευτα, συνέβαιναν και συμβαίνουν είναι πράγματι ατελείωτος.

Όμως ο εγκαλούμενος κ. Κεδίκογλου, εμφανίστηκε να αγνοεί τα πάντα και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μεταξύ άλλων, ανέσυρε ως επιχείρημα τις δήθεν υψηλές αποδοχές των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που, όπως προαναφέρθηκε, περιορίζονταν στα προβλεπόμενα από τις συλλογικές συμβάσεις, και ήσαν πολύ χαμηλότερες από τις εφημερίδες. Πέρα από το ότι με τα γνωστά μπλοκάκια ήσαν ακόμη πιο περιορισμένες. Τα ειδικά μισθολόγια και οι μεγάλες και πολλές φορές εξωφρενικές αμοιβές, αφορούσαν τους ολίγους εκλεκτούς του πελατειακού πολιτικού συστήματος, φαινόμενα τα οποία επιμελώς αποσιώπησε για να μην εκθέσει τους πραγματικά υπευθύνους, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

Ο όψιμα ευαίσθητος κ. Κεδίκογλου, επί ένα χρόνο υπουργικής θητείας, όχι μόνο αγνόησε τις επανειλημμένες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ, αλλά με τις γνωστές αντιλήψεις που επικρατούν στον πολιτικό χώρο, εθεώρησε ως καλή ευκαιρία να φορτώσει στην πλάτη της ΕΡΤ πολλούς ημετέρους του, αλλά και μέσα στο πάντα φιλάδελφο πνεύμα και πληθώρα φιλικών προσώπων άλλων κυβερνητικών παραγόντων, όπως και στο κατηγορητήριο αλλά και στις μαρτυρικές αποδείξεις αναφέρεται. Οι κρατούσες αυτές αντιλήψεις, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, χωρίς την στοιχειώδη αναστολή έναντι των πολιτών, καταδεικνύονται και από την περίπτωση του πολιτικού εκείνου προσώπου, που ανέλαβε για μία ημέρα πρόεδρος της Βουλής και αμέσως διόρισε εκεί ως υπάλληλο την θυγατέρα του. Και μάλιστα απείλησε με αποκαλύψεις για άλλους που, όπως είπε, κάνουν ακόμη χειρότερα.

Έτσι λοιπόν οι κυβερνητικοί παράγοντες, εκείνοι δηλαδή που ήσαν αποκλειστικά υπεύθυνοι για όσα αρνητικά προωθούνταν στην κρατική ραδιοτηλεόραση, ανέλαβαν να απευθύνουν το βαρύγδουπο κατηγορητήριο σε βάρος του συνόλου των εκεί εργαζομένων, που μαζικά απολύονταν. Οι ένοχοι ανέλαβαν ως δικαστές, υποβαθμίζοντας για μια ακόμη φορά την νοημοσύνη του κόσμου.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος δεν δίστασε να ψευδολογεί ασύστολα ακόμη, και προς τους ξένους ανταποκριτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως και στις μαρτυρικές αποδείξεις κατατέθηκε, αλλά και από έγγραφα προκύπτει, ότι ο κ. Κεδίκογλου το 1995 υπέγραψε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με την ΕΡΤ, παρά την ισχύουσα απαγόρευση, με «παράθυρο» που του άνοιξε η τότε Διυπουργική Επιτροπή. Αμέσως μετά ανεχώρησε, προκειμένου να μετεκπαιδευτεί με χρήματα του κρατικού φορέα, ως δημοσιογράφος στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν όμως ο κ. Κεδίκογλου επέστρεψε, απαξίωσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κρατική ραδιοτηλεόραση, όπως όφειλε. Ανέλαβε εργασία σε εκπομπή ανταγωνιστικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, αφήνοντας στην ΕΡΤ, και βέβαια στον κόσμο που άγρια φορολογείται, να πληρώσει τις μεγάλες δαπάνες για την μακρά του μετεκπαίδευση.

Σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του εγκαλούμενου, ο μάρτυράς του καθηγητής κ. Σπυρόπουλος, ανέφερε, ότι «…Ο κ. Κεδίκογλου εξέφερε πολιτικό λόγο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι έκφραση όλης της αλήθειας…». Και αλλού, προσθέτει: «…Ο πολιτικός λόγος είναι λόγος που δεν χρειάζεται πάντοτε αποδείξεις. Ενέχει και αυθαιρεσία… Ο πολιτικός λόγος δεν μπορεί να δομείται επί ψεύδους ή συκοφαντίας. Ηθική όμως και πολιτική δεν ενοποιήθηκαν στην πράξη…». Αν όμως δικαιολογήσουμε το ψεύδος και την συκοφαντία, όπως και άλλα πολλά, που δυστυχώς ακολουθούνται και σήμερα ως πολιτική πρακτική, τότε οι ίδιοι θα καθιερώσουμε ως δόγμα τον πολιτικό αμοραλισμό, την έλλειψη δηλαδή ηθικής στην πολιτική, κάτι το οποίο πρέπει απόλυτα να αρνούμαστε και να καταδικάζουμε.

Όλα τα προαναφερόμενα, σε συνδυασμό με όσα κατατέθηκαν στην αποδεικτική διαδικασία, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο δημοσιογράφος Σίμος Κεδίκογλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, επέλεξε να υπηρετήσει την πολιτική σκοπιμότητα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, κατασυκοφαντώντας μεταξύ άλλων και το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΤ δημοσιογράφων. Και μάλιστα η απαράδεκτη αυτή στάση του εκδηλώθηκε με παραγνώρηση του γεγονότος ότι εκείνοι την ώρα όλοι βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση, αφού έχαναν την εργασία τους, και περνούσαν στην ανεργία, με οξύ πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου εθνικού κανιβαλισμού, που αδίστακτα ακολουθείται, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους … «για την έξοδο από την κρίση».

Και πέραν αυτού, αντίθετα από τις υποχρεώσεις του ως μέλους της ΕΣΗΕΑ, επανειλημμένα κατά το παρελθόν, απαξίωσε με ιδιαίτερη προκλητικότητα τις διοικήσεις των επαγγελματικών μας οργανώσεων, αλλά ακόμη και με απόλυτη περιφρονητική στάση την ίδια την Ένωση Συντακτών, με όσα απαράδεκτα διαλαμβάνονται στο απολογητικό υπόμνημά του.

Έτσι, ήλθε κατ’ εξακολούθηση σε πλήρη αντίθεση με όσα το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ επιβάλλουν στα μέλη της Ενώσεως, ιδιότητα την οποία εκείνος δεν αποποιήθηκε. Αλλά και με καταφανή αναλγησία και βαναυσότητα, παραβίασε στοιχειώδεις αρχές της επιβαλλόμενης κοινωνικής ηθικής.

Αντίθετα από την πλειοψηφία των τεσσάρων μελών του Συμβουλίου, το πέμπτο μέλος θεωρεί ότι ο εγκαλούμενος δεν παρεβίασε την δεοντολογία».

Προς υποστήριξη της έφεσής του, ο εφεσιβάλλων κ. Κεδίκογλου απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…

  • Με την εκκαλούμενη κρίθηκα από το ΠΠΣ με πλειοψηφία 4 μελών του Συμβουλίου έναντι 1 ως πειθαρχικά ελεγκτέος για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και δ’ του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, του άρθρου 1, παρ. α’, β’, δ’ και του άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού και μου επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Εκκαλώ την απόφαση αυτή σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 του Εσωτερικού Κανονισμού των Πειθαρχικών Συμβουλίων της Ενώσεως Συντακτών Η.Ε.Α., διότι α) κατά παράβαση κάθε στοιχειώδους κανόνα σεβασμού των συνταγματικών μου δικαιωμάτων, παραπέμφθηκα και κρίθηκα πειθαρχικά ελεγκτέος με ένα κατηγορητήριο έμπλεο μεροληπτικότητας, αοριστίας, συκοφαντικό και ψευδές, β) κατά κακή εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και αποδείξεων κρίθηκα πειθαρχικά ελεγκτέος και μου επιβλήθηκε η ανωτέρω ποινή, ενώ γ) κατά παραβίαση των άρθρων 21 και 22 του Εσωτερικού Κανονισμού των Πειθαρχικών Συμβουλίων της Ενώσεως Συντακτών Η.Ε.Α. η εκκαλουμένη στερείται αιτιολογίας, άλλως φέρει ανεπαρκή αιτιολογία, ενώ δεν στηρίζεται ως θα έπρεπε, σε αποδεδειγμένα πραγματικά γεγονότα, αλλά σε απλές υπόνοιες, που ουδόλως επιβεβαιώθηκαν ή αποδείχτηκαν με τους μάρτυρες, καθώς και σε πλήθος υβριστικών και μεροληπτικών χαρακτηρισμών τους οποίους αναπαράγει.

  • Ειδικότεροι λόγοι της έφεσης

Α. Αοριστία-ανυπόστατο κατηγορητηρίου-ακυρότητα διαδικασίας

Κατά τη διάταξη του άρθρου 4 του Εσωτερικού Κανονισμού των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ «Στην έγκληση πρέπει να αναγράφονται λεπτομερώς και αναλυτικώς τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν το πειθαρχικό παράπτωμα, καθώς και τα στοιχεία και ο ακριβής χρόνος που διαπράχθηκε τούτο».

Εν προκειμένω ελέγχθηκα πειθαρχικώς για παραβίαση:

α) Του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και δ’ του Καταστατικού, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της ΕΣΗΕΑ έχουν την υποχρέωση «α)…Να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν» και «δ)…Να υπερασπίζονται συναδέλφους τους που συκοφαντούνται…», χωρίς να αναφέρονται στο κατηγορητήριο, τουλάχιστον κατά ορισμένο και σαφή τρόπο, τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν το πειθαρχικό παράπτωμα και ο ακριβής χρόνος τέλεσης των ανωτέρω πειθαρχικών παραπτωμάτων.

(α1) Ειδικότερα, ως προς το πρώτο (δήθεν) πειθαρχικό παράπτωμα του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού:

Το ΠΠΣ επικαλέστηκε την υπ’ αριθμ. 189/2011 σχετική ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας (ΕΟΔ), η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται σε «…φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα … για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα, (που) έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές του καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ».

Επειδή, λοιπόν, τα φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς στην ΕΡΤ ήταν γνωστά τοις πάσι κι επομένως κανείς δεν ήταν σε θέση να τα αντικρούσει, κατασκευάστηκε η εξής σε βάρος μου κατηγορία. Συγκεκριμένα, ως εξέθεσα και στο απολογητικό υπόμνημά μου, η κατηγορία μου προσάπτει, πρώτα-πρώτα, ότι ενώ «προφανώς» (…) γνώριζα τις θέσεις του ΕΟΔ, δεν κατόρθωσα εντός έτους να περιορίσω, να περιορίσω αν όχι εξαλείψω, τα αρνητικά φαινόμενα στην ΕΡΤ που κατήγγειλε το ΕΟΔ. Διερωτώμαι, όμως, εν προκειμένω για ποια πράξη ακριβώς κατηγορούμαι και υπό ποια ιδιότητα κρίνομαι. Ελέγχομαι πειθαρχικά λόγω της ιδιότητάς μου ως δημοσιογράφου και ως μέλους της ΕΣΗΕΑ ή υπό την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου και πολιτικού; Και αν κρίνομαι υπό την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου και πολιτικού, το ΠΠΣ έχει δικαίωμα να με ελέγξει υπό την ιδιότητά μου αυτή;

…

Κατηγορούμαι ότι συκοφάντησα το σύνολο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και απαξίωσα το σύνολο του προσωπικού της. Όμως, η κατηγορία παραθέτει αποκλειστικά και μόνο μια περικοπή δήλωσής μου της 12.06.13, συγκεκριμένα ότι «…απεργούσαν οι δημοσιογράφοι γιατί τους είχαμε κάνει ειδικό μισθολόγιο, το οποίο τους καθιστούσε τους πλέον προνομιούχους του ελληνικού δημοσίου…». Η δήλωση αυτή, καταρχήν, δεν αναφέρει το παραμικρό για το προσωπικό της ΕΡΤ, πλην δημοσιογράφων. Επομένως, ως εξέθεσα και με το απολογητικό μου υπόμνημα το τμήμα αυτή της κατηγορίας μου είναι εκ προοιμίου απορριπτέο.

…

Τέλος, ως προς την δήθεν παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ είναι προφανές με βάση τα παραπάνω ότι δημοσιοποίησα την αλήθεια και μόνο, δεν διαστρέβλωσα γεγονότα και σίγουρα δεν εκτόξευσα εναντίον συναδέλφων μου ασύστατες κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες συνεντεύξεις και ανακοινώσεις μου έγιναν υπό την ιδιότητά μου ως κυβερνητικού εκπροσώπου και άσκησα συνταγματικά αναγνωρισμένο δικαίωμά μου, για το οποίο κακώς διώκομαι…

Συμπερασματικά των ανωτέρω η κατηγορία, η σε βάρος μου δίωξη και η όλη διαδικασία είναι άκυρες, ως αντίθετες στο Σύνταγμα και ως παντελώς αόριστες και ανυπόστατες, καθώς περιορίζονται να με χαρακτηρίσουν δυσμενώς και υβριστικώς, χωρίς να μου προσάπτουν απολύτως κανένα συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό, που να στοιχειοθετεί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση συγκεκριμένου παραπτώματος που να προβλέπεται και να τιμωρείται από συγκεκριμένη διάταξη.

…

Β. Κακή εκτίμηση αποδείξεων και πραγματικών περιστατικών

…

Ως προς τις μαρτυρικές καταθέσεις, που ελήφθησαν υπόψη σημειώνω, ως ισχυρίστηκα και με το απολογητικό μου υπόμνημα τα ακόλουθα:

α) Ο κ. Φιλιππάκης μου αποδίδει αποκλειστικώς το εξής: «…Δεν γνωρίζω αν είναι ο ίδιος, που έδωσε προφορικά ή έγγραφα εντολή για να πέσει μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά θεωρώ ότι αφενός από το διάγγελμα που διάβασε στις 11.06.13, είχε συμμετοχή στη λήψη της απόφασης…».

…Είναι σαφές ότι ο κ. Φιλιππάκης βεβαίωσε αποκλειστικά ότι διάβασα μια ανακοίνωση της κυβέρνησης, πράγμα που, βεβαίως, δεν μπορεί να απαγορεύεται από καμία διάταξη…

Ο κ. Μπετινάκης καταθέτει κι αυτός γνώμες και απόψεις του και μου προσάπτει αποκλειστικά την κυβερνητική ανακοίνωση (την αναφέρει ως «διάγγελμα»). Ισχύουν τα προαναφερθέντα.

…

Ο κ. Τσαλαπάτης παραδέχεται ότι η ΕΡΤ έβριθε ρουσφετιών, τα οποία με κατηγορεί ότι ανακάλυψα όψιμα, πράγμα άσχετο προς την κρινόμενη υπόθεση. Στη συνέχεια, παραπονείται για τις υπέρογκες αμοιβές δυο σταρ, τις οποίες λάμβαναν όταν εγώ δεν είχα καμία σχέση με την ΕΡΤ, όπως ο ίδιος παραδέχεται, πράγμα, όπως, επίσης άσχετο με την κρινόμενη υπόθεση…

…

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι καμία από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι δεν αποδείχθηκε…

Γ. Έλλειψη αιτιολογίας, άλλως ανεπαρκή αιτιολόγηση, της εκκαλουμένης

Κατά τη διάταξη του άρθρου 21 του Εσωτερικού Κανονισμού των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ «Η πειθαρχική απόφαση πρέπει να στηρίζεται σε αποδεδειγμένα πραγματικά γεγονότα και όχι σε απλές υπόνοιες και να είναι πλήρως αιτιολογημένη, τόσο στην περίπτωση της ενοχής, όσο και στην επιβολή ή επιμέτρηση ποινής».
Εν προκειμένω με την εκκαλούμενη μου αποδίδονται πειθαρχικά παραπτώματα, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν κάθε πειθαρχικό παράπτωμα, ούτε να αναφέρεται ο χρόνος και τρόπος τέλεσής τους κατά παράβαση και του άρθρου 22 του άνω Κανονισμού.

…

Τέλος, η εκκαλούμενη καταλήγει «…ότι ο δημοσιογράφος Σίμος Κεδίκογλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, επέλεξε να υπηρετήσει την πολιτική σκοπιμότητα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, κατασυκοφαντώντας μεταξύ άλλων και το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΡΤ δημοσιογράφων. Και μάλιστα η απαράδεκτη αυτή στάση του εκδηλώθηκε με παραγνώριση του γεγονότος ότι εκείνοι την ώρα όλοι βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση, αφού έχαναν την εργασία τους, και περνούσαν στην ανεργία, με οξύ πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου εθνικού κανιβαλισμού, που αδίστακτα ακολουθείται, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους… «για την έξοδο από την κρίση». …Έτσι, ήλθε κατ’ εξακολούθηση σε πλήρη αντίθεση με όσα το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, επιβάλλουν στα μέλη της Ενώσεως, ιδιότητα την οποία εκείνος δεν αποποιήθηκε. Αλλά και με καταφανή αναλγησία, βαναυσότητα, παραβίασε στοιχειώδεις αρχές της επιβαλλόμενης κοινωνικής ηθικής».

Η άνω αιτιολογία είναι παντελώς αόριστη και γενικόλογη για άλλη μια φορά…».

Ο εφεσιβάλλων κ. Κεδίκογλου, στην κλήση του για ορισμό μαρτύρων, παρέπεμψε στις πρωτοβάθμιες καταθέσεις των μαρτύρων του, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

 

Ο μάρτυράς του, καθηγητής κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος, σημειώνει:

«Είμαι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών και δικηγόρος.

Επί των πραγματικών περιστατικών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, δεν θα καταθέσω, διότι δεν τα αμφισβητώ. Θα καταθέσω τη νομική μου άποψη, κατά βάσην για τις δυο δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου…

Ο κ. Κεδίκογλου, εξέφρασε πολιτικό λόγο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι έκφραση όλης της αλήθειας. Όλη η αλήθεια συντίθεται από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ο κ. Κεδίκογλου, ως υφυπουργός και βουλευτής, δεν μπορεί να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε κανέναν κλάδο επαγγελματικό, ούτε καν στον κλάδο, από τον οποίο προέρχεται. Οφείλει να ασκεί πολιτική, ανάλογα με τις απόψεις του με γνώμονα το γενικό συμφέρον…

Παρά του ότι η υπουργική του ιδιότητα τον ταυτίζει με το κράτος –είναι δηλαδή υψηλόβαθμο κρατικό όργανο–, εντούτοις δεν παύει να είναι και φορέας ελευθερίας του λόγου. Ο λόγος, όσο οξύς και αν είναι, δεν επιτρέπεται να τιμωρείται.

Επί των διατάξεων, που ενδεχομένως να εφαρμοστούν στην παρούσα πειθαρχική διαδικασία, αναφέρθηκα ήδη στην επαγγελματική αλληλεγγύη και στη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. Για τις λοιπές διατάξεις, η εντύπωσή μου είναι ότι οι γενικές πολιτικές δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου, που ως πολιτικές ενέχουν πάντοτε υπερβολή, δεν ενέχουν ούτε μείωση ή συκοφάντηση συναδέλφων του δημοσιογράφων, διότι δεν είναι προσωπικές και ότι οι δηλώσεις του αυτές δεν συνιστούν μετάδοση πληροφορίας ή είδησης, αλλά την πληροφορία και την είδηση καθ’ αυτών.

Για την ουσία του ζητήματος, του κλεισίματος δηλαδή της ΕΡΤ, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτονοήτως υπήρξε τεράστια πολιτική έρις στην χώρα. Ο κ. Κεδίκογλου τάχθηκε σαφώς με το μέρος της μιας παράταξης, όπως όφειλε αφού το πίστευε. Ουδετερότητα ή ήπια στάση δεν θα ήταν δυνατόν να κρατήσει, λόγω της μεγάλης έριδος…

…Είναι δήλωση υπερβολική ως πολιτική δήλωση, αλλά μη στρεφόμενου κατά συγκεκριμένου προσώπου δεν θεωρώ ότι είναι συκοφαντική ή μειωτική. Από ό,τι μου είπε ο κ. Κεδίκογλου, πέραν των αλλαγών στο ΔΣ της ΕΡΤ, με την αντικατάσταση δυο ή τριών προσώπων, δεν διόρισε φίλους, συγγενείς ή κουμπάρους.

Αυτοί που κατηγορούνται ως υψηλόμισθοι, αργόμισθοι, διπλοθεσίτες κλπ, προφανώς διορίζονταν από τους πολιτικούς, μέσω του ΔΣ της ΕΡΤ.

…Ο πολιτικός λόγος είναι λόγος που δεν χρειάζεται πάντοτε αποδείξεις. Ενέχει και αυθαιρεσία…

…Δεν εκφράστηκε ως δημοσιογράφος, εκφράστηκε ως πολιτικός. Η υπερβολή είναι ότι δεν διεχώρησε τους αργόμισθους, διπλοθεσίτες, προνομιούχους και υψηλοαμειβόμενους κλπ, από τους λοιπούς εργαζόμενους της ΕΡΤ. Κατά τούτο, είναι υπερβολή. Οξύτητα έχει η δήλωση περί φερεφώνων και εσχάτων ορίων ανυποληψίας, αλλά τόσο η υπερβολή, όσο και η οξύτητα, εμπεριέχονται στην ελευθερία του λόγου…».

 

Ο δεύτερος μάρτυρας του εκκαλούντος, σκηνοθέτης και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, κ. Χάρης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαι σκηνοθέτης και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και πρόεδρος των Ελλήνων Σκηνοθετών επί δεκατρία χρόνια.

Θεωρώ ότι είναι θεωρητικό το σκεπτικό της δίωξης, γενικόλογο και δεν βλέπω ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του δημοσιογράφου-υπουργού και του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, που έχει εκδώσει την ανακοίνωση. Δεν βλέπω καμία αντιδικία. Πράγματα που λέτε εσείς (το ΕΟΔ), τα ίδια λέει και ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου.

Σημειώνω ότι στην ανακοίνωση του ΕΟΔ, υπογραμμίζονται και οι ευθύνες των συναδέλφων-διευθυντικών στελεχών, για τα αρνητικά φαινόμενα στη δημόσια τηλεόραση, το ίδιο επισημαίνει και ο ίδιος. Και κάθε φορά μιλά για κάποιους δημοσιογράφους, ποτέ δεν μιλάει για το σύνολο…

Το ΕΟΔ το 2011, πολύ εύστοχα κατήγγειλε «φαινόμενα παρανομίας, τεχνοκρατίας, διαφθοράς, αποκαλύψεις για αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» κ.ά. Οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, για αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα. Αυτό το κείμενο, λειτούργησε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και αυτό το είδαμε στην πράξη και με το παραπάνω.

Ο κ. Κεδίκογλου, διάβασε μια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος… Δεν πιστεύω ότι πρέπει να διωχθεί ένας άνθρωπος που διαβάζει μια ανακοίνωση…

…Δεν ήταν το σύνολο των δημοσιογράφων των εργαζομένων προβληματικοί. Το σύνολο των δημοσιογράφων ήταν σοβαροί στη δουλειά τους.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα, ζητούσε η πολιτική ηγεσία, μέσω του Διεθνούς Συμβούλου, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, απομακρυνόμενοι κάποιοι επίορκοι, αυτοί που είχαν δεύτερη δουλειά, κάποιοι που απουσίαζαν και δεν πήγαιναν ποτέ στην ΕΡΤ, αυτοί που έβγαιναν στη σύνταξη και η συνδικαλιστική ηγεσία, αρνήθηκε να φύγει έστω και ένας. Και αυτή η προσπάθεια έγινε πάρα πολλές φορές. Και μιλάω για την ΠΟΣΠΕΡΤ, όχι για την ΕΣΗΕΑ.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, πιστεύω ότι δεν ήταν σύμφωνος με το κλείσιμο…

Έχω ακούσει, όπως με ρωτάτε, τον όρο “ golden boys”, που είχε την έννοια ότι ορισμένοι στο δημόσιο τομέα, αμειβόντουσαν με πολλά χρήματα. Στην ΕΡΤ, υπήρχε αυτό το φαινόμενο, αλλά τελευταία είχε περιοριστεί. Υπήρχαν ακόμη φαινόμενα αργομισθίας, διπλοθεσίας και το λεγόμενο «ψυγείο». Για όλα αυτά τα φαινόμενα καταρχήν έχει ευθύνη η εκάστοτε Διοίκηση.

Προφανώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι, όπως με ρωτάτε, δεν έχουν λόγο στη Διοίκηση, με τη στενή έννοια, αλλά μπορούν να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν και να δρουν…

Στα αρνητικά φαινόμενα που υπήρχαν, γίνονταν προσπάθειες από τη Διοίκηση για την αντιμετώπισή τους, αλλά βρίσκαμε πάντα δυσκολία από τη συνδικαλιστική ηγεσία.

Υπήρχε μια μεγάλη ευαισθησία του υπουργού πάνω στους δημοσιογράφους, λόγω και της ιδιότητάς του… και τους εξαίρεσε από το ενιαίο μισθολόγιο… Οι συμβασιούχοι πληρώνονταν με μισθό, όπως και οι αορίστου χρόνου. Η γενικότερή μου εικόνα ήταν ότι οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί για τους δημοσιογράφους.

…Ως πρόεδρος των Ελλήνων Σκηνοθετών, είμαι αντίθετος στο κλείσιμο της ΕΡΤ και το έχω εκφράσει δημοσίως. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι τεράστια ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, έχει η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία είχε σε όλα τα Όργανα αποφάσεων εκπροσώπους, στο ΔΣ, στην Επιτροπή Προμηθειών, στην Επιτροπή Κοστολογίου και σε άλλα πολλά…».

 

Στην πρωτοβάθμια διαδικασία, δόθηκαν και οι ακόλουθες καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι κλήθηκαν αυτεπάγγελτα:

Ο συν. Κώστας Μπετινάκης, πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, κατέθεσε, μεταξύ άλλων:

«Έχω διατελέσει γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και θεωρώ ότι ο Σίμος Κεδίκογλου, με τη στάση του και τις πράξεις του, έχει παραβιάσει το Προοίμιο και το άρθρο 7 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, καθώς και τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος…

Επειδή έχω υπηρετήσει στην ΕΡΤ, τόσο στο ειδησεογραφικό τμήμα της ραδιοφωνίας (Πρώτο Πρόγραμμα), καθώς και στην τηλεόραση (ΕΤ1 και ΝΕΤ), πολλές δεκαετίες, αισθάνομαι ότι η στάση και το λεγόμενο διάγγελμά του, έθιξε την αξιοπρέπεια και τη δημοσιογραφική υπόσταση όλων των συναδέλφων, που υπηρετούσαν ως εκείνη τη στιγμή στην ΕΡΤ…

…Ουδέποτε οι συνάδελφοι της ΕΡΤ, υπήρξαν αυτό που λέγεται υψηλόμισθοι, πλην ειδικών περιπτώσεων. Οι ειδικές αυτές περιπτώσεις ήταν τα συμβόλαια των εκλεκτών των κυβερνήσεων, στους οποίους ανατίθενταν ειδικές εκπομπές. Όπως αναφέρω στο σχετικό 1, σελίδα 2, η κα. Σαλαγκούδη, για την εκπομπή «136» ως ΠΕΘ.

Το ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ, έχει καταδικάσει τις διάφορες σκανδαλώδεις αμοιβές. … πολλά αρνητικά φαινόμενα της ΕΡΤ (όπως διπλοθεσίες, αργομισθίες κλπ)».

 

Ο συν. Γιώργος Φιλιππάκης, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Έχω διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Έχω εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ από το 1982 έως το 2008…

…Για τις αμοιβές των εργαζομένων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν με συμβάσεις τρίμηνες, εξάμηνες ή ετήσιες (ΔΠΥ). Υπήρχαν ορισμένοι συνάδελφοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι αμείβονταν και αυτοί με ελάχιστα ποσά, δεδομένου ότι οι ΣΣΕ της ΕΡΤ, ήταν πολύ χαμηλότερες των συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ με τις εφημερίδες και τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Ειδικότερα, όσοι εργάζονταν με «μπλοκάκι» -ανάμεσα στους οποίους και εγώ, για 14 χρόνια-, δεν υπήρχε επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και θέρους, ενώ στην ουσία ήμασταν κανονικά σε σχέση εργασίας. Συνεπώς, για όλους αυτούς τους συναδέλφους, δεν ευσταθεί η καταγγελία του κ. Κεδίκογλου για υπέρογκες αμοιβές.

Ειδικότερα αναφέρω ότι σε όλη τη διάρκεια της εργασίας μου στην ΕΡΤ, συμμετείχα σε περισσότερες από 35 αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένου και στα γεγονότα στην Ταϊλάνδη (τσουνάμι), δεν εισέπραξα ποτέ μου δεκάρα τσακιστή.

Εκτός των χαμηλόμισθων, υπήρχαν συνάδελφοι υψηλόμισθοι, τους οποίους διόριζε η εκάστοτε κυβέρνηση ή η εκάστοτε δικομματικές ή τριτοκομματικές κυβερνήσεις τους διόριζαν με κομματικά κριτήρια, κάτι που λογικά πρέπει να γνωρίζει και ο κ. Κεδίκογλου. Στοιχείο που αποδεικνύει αφενός την πελατειακή σχέση, αλλά και την ρουσφετολογική τακτική των κυβερνήσεων.

Πολλά αρνητικά φαινόμενα, που και ο ίδιος γνωρίζω είχαν στηλιτευτεί επανειλημμένα από το ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ. Μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, διπλοθεσίτες, αργομισθίες κλπ. Έχω ακούσει στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ, ότι και η κυβέρνηση της οποίας κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι και τώρα ο κ. Κεδίκογλου, είχε προχωρήσει σε ανάλογους διορισμούς. Σαν μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, είχαμε εικόνα για τη συνέχιση των εκφυλιστικών αυτών φαινομένων.

Η κοινωνική αντίδραση που προκλήθηκε από το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ήταν τεράστια από το σύνολο των πολιτών, που ανήκει σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Ειδικότερα, αναφέρω την καταδίκη της Ελλάδας από την EBU, που είναι η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία των κρατικών ραδιοτηλεοράσεων, μέλος της οποίας ήταν και η ΕΡΤ. Ειδικότερα σας αναφέρω ότι ήταν τεράστιο πλήγμα το κλείσιμο της ΕΡΤ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν αποκλειστικά και μόνο τα τρία κρατικά κανάλια, ενώ τώρα παρακολουθούν αναγκαστικά τα τούρκικα.

…Ο κ. Κεδίκογλου είχε κάθε δυνατότητα να αρνηθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, υποβάλλοντας ευθέως την παραίτησή του, με δεδομένη την ιδιότητά του ως μέλος της ΕΣΗΕΑ.

…Ο κ. Κεδίκογλου ανέχθηκε τα παραπάνω εκφυλιστικά φαινόμενα, διορίζοντας περισσότερους συμβούλους, από ότι παρέλαβε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που ακούγονταν στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

…Δεν είναι δικαιολογημένο το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αποτελεί αυθαίρετη πράξη της κυβέρνησης…

…Δεν γνωρίζω αν είναι ο ίδιος που έδωσε προφορικά ή έγγραφα εντολή για να πέσει μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά θεωρώ ότι αφενός από το διάγγελμα που διάβασε στις 11.06.13, είχε συμμετοχή στη λήψη της τελικής απόφασης.

…Ο κ. Κεδίκογλου, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρώ ότι ξεπούλησε τους συναδέλφους του, κυρίως με την ΚΥΑ. Οι δε ενέργειές του απέναντι στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ήταν απαράδεκτες».

 

Ο συν. Δημήτρης Τσαλαπάτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«Είμαι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχα και στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την ΣΣΕ-ΕΡΤ. Επίσης, με την ιδιότητα, κατά την περίοδο μέχρι το 2008, του προέδρου της ΠΟΕΣΥ και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους προέδρους… είχαμε πάρει μέρος στη διαδικασία αποκατάστασης της εργασιακής σχέσης όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων συμβασιούχων της ΕΡΤ, που για χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που με την ένταξή τους στα κλιμάκια της ΣΣΕ με βάση την προϋπηρεσία τους.

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δημοσιογράφων, ακολουθούσε και ακολουθεί, όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ…

Αυτά τα οποία ανακάλυψε όψιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατασυκοφαντώντας τους συναδέλφους στην ΕΡΤ, προκειμένου να δικαιολογήσει την κυβερνητική εκτροπή στη δημόσια τηλεόραση, αφορούν προφανώς προσωπικές του εμπειρίες, ρουσφέτια στα οποία και αυτός επεδόθη με πάθος, όπως και οι προκάτοχοί του, του ίδιου ή και άλλων πολιτικών χώρων, που προηγήθηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό πόστο.

Είναι γνωστό ότι στην «Πρώτη Γραμμή» την προηγούμενη τετραετία, οι δυο σταρ, όλως ενδεικτικά, απολάμβαναν από μηνιαίες αποδοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, 32.000 ευρώ το μήνα, έκαστος, ενώ την ίδια ώρα η πληθώρα των συναδέλφων που εργάζονταν στην ίδια εκπομπή, αμειβόταν με μισθούς της ΣΣΕ κατά 30 φορές χαμηλότερους και οι νεότεροι με πολύ χαμηλότερη.

Οι τοποθετήσεις αυτές είχαν γίνει από προκάτοχο προφανώς του κ. Κεδίκογλου, του ίδιου πολιτικού χώρου, μόνο που τα θυμήθηκε τώρα για να κατασυκοφαντήσει το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση.

Πέρα από την επιλεκτική μνήμη του, ο συγκεκριμένος κυβερνητικός εκπρόσωπος, προφανώς «ξέχασε» το πλήθος των ημετέρων του, μερικούς από τους οποίους βάφτισε δημοσιογράφους και οι οποίοι κατά περίεργο τρόπο κατάγονται από την Εύβοια, την προσωπική εκλογική του περιφέρεια και οι οποίοι αμειβόμενοι ως δήθεν δημοσιογράφοι ΠΕΘ (προσωπικό ειδικών θέσεων), ματαίως αναζητούντο στην ΕΡΤ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο σχεδιασμός, όμως, για την κατάλυση-κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ξεκινάει ένα χρόνο νωρίτερα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, με στόχο αφενός την απόλυση του γενικού διευθυντού του ΑΠΕ Ηλία Μάτσικα, αλλά ταυτοχρόνως τη δημιουργία ενός άλλου φορέα στον οποίο θα συνυπήρχαν στην ουσία η ΕΡΤ και το ΑΠΕ…

Η αποκαλυπτική αρθρογραφία για το θέμα, εξανάγκασε το συγκεκριμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο, να αποσύρει την τροπολογία.

Το δεύτερο τμήμα του σχεδίου ήταν η απολύτως παράνομη υπογραφή και εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης, με την ανοχή αν όχι και συμμετοχή ορισμένων επίορκων συνδικαλιστών στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και όχι μόνο, με την οποία καταργούνται οι ΣΣΕ και μειώνονται μέχρι και 41% οι μισθοί των συναδέλφων…

Από όσο γνωρίζουμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο που απασχολείτο με τη δημοσιογραφία, εργαζόταν στην ΕΡΤ η οποία, όπως και άλλους συναδέλφους, μετεκπαίδευσε στο εξωτερικό. Από το βιογραφικό του κ. Κεδίκογλου, προκύπτει ότι η περίοδος της μετεκπαίδευσής του, έγινε και σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, πχ. CNN. Με την επιστροφή του, όμως, η εμπειρία αυτή δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε στην ΕΡΤ ΑΕ, παρά τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της ΕΡΤ, επειδή όπως και ο ίδιος αναφέρει, την περίοδο εκείνη, αποχώρησε από την ΕΡΤ για να απασχοληθεί σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο…

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, την ώρα που οι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ και όλος ο κλάδος με απόφαση των Ενώσεων Συντακτών απεργούσαν, εκείνος οργάνωσε συνέντευξη Τύπου και με δηλώσεις επεδόθη στην κατασυκοφάντηση και της απεργίας και των αιτημάτων του κλάδου και των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

…Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η δημοσιογραφικής ιδιότητα, είναι προϋπόθεση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας. Ως εκ τούτου, οι συνάδελφοι που εργάζονται στο δημόσιο δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι…

…Είναι βέβαιο ότι παραπληροφορούσε, γενικεύοντας με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκοντας να παρουσιάσει όλους τους συναδέλφους υπόλογους, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κυβερνητική πολιτική…».

 

Το ΔΠΣ, κάλεσε αυτεπάγγελτα μάρτυρες για την υπόθεση, οι οποίοι κατέθεσαν ως ακολούθως:

 

Η εκπρόσωπος των συνταξιούχων-μελών της ΕΣΗΕΑ, συν. Σοφία Μαλτέζου, κατέθεσε μεταξύ άλλων:

«…

Το τι συνέβαινε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο είναι γνωστό σε όλους. Έλλειψη αντικειμενικότητας, αργομισθίες, ανάθεση εκπομπών με υπέρογκες αμοιβές, σε ημετέρους καθαιρέσεις συνεργατών εν μία νυκτί κλπ. Όλα θα έπρεπε να τα γνωρίζει ο Σίμος Κεδίκογλου από μόνος του, δεδομένου ότι εργάζονταν εκεί και από τις παρεμβάσεις του ΕΟΔ. Δεν τις έλαβε υπόψη, ακόμη κι όταν ανέλαβε ως υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ αντιθέτως καταγγέλεται ότι συνέχισε την τακτική διορισμών ημετέρων «από το παράθυρο». Αντί να διορθώσει -γενικότερα- την κατάσταση, κατασυκοφάντησε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όλους γενικώς τους συναδέλφους στο χώρο αυτό, ότι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο. Ότι είναι δηλαδή, προνομιούχοι σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, παραβιάζοντας τα περί επαγγελματικής αλληλεγγύης και προστασίας των συναδέλφων, τα οποία προβλέπει το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας. Και τελικά ανακοίνωσε την απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπηρετώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Να ξαναπούμε ότι υπήρχαν οι υψηλά αμειβόμενοι «ημέτεροι», αλλά η πλειοψηφία περιοριζόταν σε κανονικές, αν όχι χαμηλότερες από την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Για να μη μιλήσουμε για την μεγάλη πονεμένη ιστορία των συμβασιούχων. Εάν είχε αντίρρηση να συμφωνήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δεν μπορεί να είναι δημοσιογράφοι, εφόσον χάνουν την βασική ιδιότητα του δημοσιογράφου, την αντικειμενικότητα. Αλλά εφόσον ο Κεδίκογλου δεν έχει καταθέσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα, θα πρέπει να κριθεί από εσάς, ως δημοσιογράφος. Όπως θα πρέπει να λογοδοτήσουν και όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι εν ονόματι της ελευθερολογίας, καταφέρονται δημοσίως εναντίον των συνδικαλιστών μας, του επαγγέλματος και των δημοσιογράφων.

Ερ.: Όσα καταθέσατε στην αρχή για σπατάλες, διορισμούς και γενικότερα ατασθαλίες είναι όσα κατήγγειλε ο ίδιος ο Κεδίκογλου και τώρα κατηγορείται για αυτά. Τι έχετε να πείτε;

Απ. : Εφόσον ήταν σ’ αυτόν τον χώρο, γιατί τα ανεχόταν και δεν τον απασχολούσαν. Εν πάσει περιπτώσει, καθαρίζουμε την «κόπρο του Αυγεία» και δεν ξεπαστρέβουμε όλα τα ζωντανά.

Ερ. : Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι ο Κεδίκογλου έκανε διορισμούς και μάλιστα από το παράθυρο. Και αν είχατε συνυπάρξει ποτέ. Και επίσης με ποιες διαδικασίες προσελήφθη ο ίδιος στην ΕΡΤ;.

Απ. : Τα περί διορισμών τα έχω πληροφορηθεί από συναδέλφους, τα ονόματα των οποίων δεν μπορώ να αναφέρω.

Ερ. : Έγινε ποτέ διαγωνισμός πρόσληψης στην ΕΡΤ;

Απ. : Δεν το γνωρίζω.

Ερ. : Προτού γίνει το κλείσιμο στην ΕΡΤ, είχατε ακούσει ότι προετοιμαζόταν κάτι τέτοιο από την Τρόϊκα; Μάλιστα είχαν πει ότι ήταν πολλά για την Ελλάδα ο αριθμός τηλεοράσεων και ραδιοφώνων.

Απ. : Το είχα, αλλά είχε βγει ο ίδιος ο Κεδίκογλου και το είχε διαψεύσει.

Ερ.: Τη στιγμή που είχε διαρρεύσει κάτι τέτοιο, μήπως η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει άλλο δρόμο από τις απεργίες και τι ρόλο έπαιξε η ΠΟΣΠΕΡΤ;

Απ. : Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για την τακτική ΕΣΗΕΑ και την άλλων συνδικαλιστών σε όλα τα θέματα και σ’ αυτό ειδικότερα, αλλά δεν μπορώ να κρίνω προσωπικά. Και εν πάσει περιπτώσει, υπάρχουν και αρχαιρεσίες. Εν κατακλείδι, κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να καταφέρεται κατά άλλου συναδέλφου, εκτός αν πρόκειται για ποινικά αδικήματα.

…

Ερ.: Γνωρίζετε πως πληρώνονταν οι ημέτεροι και πως οι άλλοι;

Απ. : Το κακό ξεκίνησε με την κατάργηση της σύνθεσης των εργαζομένων, 80% μέλη της ΕΣΗΕΑ, 20% μη μέλη. Ακολούθησε η πρόσληψη δεκάδων εργαζομένων με δελτία παροχής υπηρεσιών «μπλοκάκι», που τους υποχρέωναν να δίνουν τα δελτία τους ότι πληρώθηκαν, οκτώ και δέκα μήνες πριν την καταβολή τους από το Ταμείο.

Ερ. : Γνωρίζετε αν οι συλλογικές συμβάσεις της ΕΡΤ ήταν χαμηλότερες, από ότι ήταν στην ΕΙΕΑ, προκειμένου να χρησιμοποιείται σαν μπούσουλας από τα δικαστήρια, από τα ιδιωτικά κανάλια, όταν οι συνάδελφοι που εργάζονταν εκεί προσέφευγαν στα δικαστήρια;

Απ. : Ναι το γνωρίζω».

 

Ο α’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συν. Γιώργος Γιουκάκης, κατέθεσε μεταξύ άλλων:

«Ερ.: Οι δηλώσεις Κεδίκογλου, έγιναν με την ιδιότητα του δημοσιογράφου ή του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Απ.: Η ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αναιρεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα είπε, όσα είπε, για συναδέλφους δημοσιογράφους και γενικότερα εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Ερ. : Πότε και πως είχε προσληφθεί ο Κεδίκογλου στην ΕΡΤ;

Απ. : Δεν γνωρίζω.

Ερ. : Υπάρχουν καταγγελίες συγκεκριμένες ότι ο Κεδίκογλου έκανε προσλήψεις «από τα παράθυρο», με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου ή του υπουργού;

Απ. : Ο Κεδίκογλου ήταν εκ της θέσεώς του πολιτικός προϊστάμενος στην ΕΡΤ από το καλοκαίρι του 2012. Υπάρχει σε πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΕΡΤ κλίμακα ένα όργιο προσλήψεων με συμβάσεις 3.500-4.000 ευρώ το μήνα ειδικών συμβούλων και ΠΕΘ. Στους ειδικούς συμβούλους, συγκαταλέγοντας και πρόσωπα από την εκλογική περιφέρεια του κ. Κεδίκογλου. Συνολικά ξεπερνούσαν τους 35, μεταξύ αυτών και αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές, δημοσιογράφοι, όχι απαραίτητα μόνο «Νέα Δημοκρατία». Θυμίζω ότι τότε ήταν τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Είχε υπολογιστεί ότι το κόστος για αυτές τις συμβάσεις ξεπερνούσε το 1.180.00 ευρώ το χρόνο.

Ερ. : Ποια ήταν τα κακώς κείμενα στην ΕΡΤ. Κι αν με την ίδρυση της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, διορθώθηκαν ή διορθώνονται;

Απ. : Ένα χαρακτηριστικό μόλις είπα. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό που μπορεί κάποιος να προσάψει στην ΕΡΤ είναι η λειτουργία της υπό τον απόλυτο έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Μια κατάσταση που οξυνόταν ή υποχωρούσε ανάλογα με την περίοδο. Δεν ήταν όλοι οι περίοδοι το ίδιο. Ο τελευταίος χρόνος ήταν από τις χειρότερες περιόδους που έχω ζήσει από τα τέλη δεκεατίας του ’80. Υπήρχε μια συνειδητή απαξίωση της εικόνας της ΕΡΤ από εκείνους που τη διηύθυναν. Είχαμε φτάσει στο σημείο να σταματάει ραδιοφωνικό πρόγραμμα στις 9 το βράδυ. Και τα περιστατικά που βγήκαν στη δημοσιότητα για τη λειτουργία της τηλεόρασης ήταν πάρα πολλά. Όλη αυτή η λειτουργία γινόταν από τους υφισταμένους του κ. Κεδίκογλου, από στελέχη που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση.

Ερ. : Ο κ. Κεδίκογλου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στην ΕΡΤ επικρατούσε αδιαφάνεια. Πως κατά τη γνώμη σας, μπορεί να επιτευχθεί η διαφάνεια και εάν ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η θέσπιση κριτηρίων και διαγωνισμού προσλήψεων;

Απ. : Οι τελευταίες προσλήψεις που γίνανε (δηλαδή αορίστου χρόνου) ήταν υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ με συγκεκριμένα κριτήρια και μέσα από Επιτροπές. Αυτό έχει να κάνει όμως με μια μικρή μερίδα εργαζόμενων. Το επόμενο διάστημα οι άνθρωποι που εμφανίζονταν να εργάζονται στην ΕΡΤ ήταν όπως το περιέγραψα.

Η έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της ΕΡΤ δεν ήταν προϊόν των εργαζομένων της, αλλά εκείνων που ορίζουν τη λειτουργία της, δηλαδή των πολιτικών προϊσταμένων της. Οι δημοσιογράφοι πάντα ζητούσαν διαφάνεια και οι προτάσεις των Ενώσεων, χρόνια τώρα, έδειχναν την ανάγκη ύπαρξης ενός αξιοκρατικού συστήματος ένταξης στα Δημόσια Μέσα, όπως και στην ΕΡΤ. Η μέχρι στιγμής λειτουργία, όμως, της Δ.Τ. αποδεικνύει ότι η πεπατημένη της κυβέρνησης ακολουθείται κατά γράμμα. Αδιαφανείς προσλήψεις και διαχείριση του δημοσίου χρήματος, «προμήθειες» κλπ., δίχως κανένα ίχνος διαφάνειας.

…

Ερ.: Οι χρυσές προσλήψεις, αφορούσαν μόνο δημοσιογράφους ή και από άλλους κλάδους;

Απ. : Και οι αρχικές συμβάσεις αφορούν και άλλους κλάδους, όπως σκηνοθέτες και άλλοι, αλλά και στο σύνολό τους οι προσλήψεις δεν αφορούσαν μόνο δημοσιογράφους, όταν τον Ιούνιο του ’13 από 2.656 εργαζόμενους στην ΕΡΤ, δημοσιογράφοι σε όλη την Ελλάδα ήταν περίπου 600. Η ΕΡΤ λειτουργούσε τρεις εθνικής εμβέλειας κανάλια, επτά ραδιόφωνα εθνικής εμβέλειας στην Αθήνα, τρία ραδιόφωνα στη Θεσσαλονίκη, δεκαεννέα περιφερειακά ραδιόφωνα, με αυτόνομα προγράμματα στην πλειονότητά του και τέσσερα τοπικά τηλεοπτικά κέντρα. Για ένα τέτοιο όγκο δουλειάς είναι προφανές ότι οι δημοσιογράφοι ήταν ελάχιστοι.

…

Ερ.: Προτού κλείσει η ΕΡΤ, είχε ακουστεί ότι επρόκειτο να κλείσει η ΕΡΤ και ο κ. Κεδίκογλου το διέψευδε συνεχώς. Ποια είναι η γνώμη σας; Μήπως έπρεπε να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική για να αποφευχθεί το κλείσιμο;

Απ. : Όλοι οι λόγοι που επικαλέσθηκαν για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ψευδείς και συκοφαντικοί για τους εργαζόμενούς της και τους δημοσιογράφους. Ένας πρώτος εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ είχε επιτευχθεί την τελευταία τριετία όταν με ανοιχτή την ΕΡΤ οι περίπου 4.500 εργαζόμενοί της, έγιναν 2.650. Φύγανε 2.000 περίπου, δίχως απολύσεις και πολύ περισσότερο δίχως μαύρο στην ΕΡΤ. Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Κεδίκογλου, πέραν του προφανούς, που κάλυπτε την απαίτηση της Τρόϊκα για 2.000 απολύσεις, εξυπηρετούσε και τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να πράξει ότι απαιτούν οι δανειστές και να στείλει το μήνυμα στη κοινωνία ότι κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Όταν κλείνεις την ΕΡΤ και ο σχεδιασμός περνά, είναι προφανές ότι πολύ ευκολότερα θα μπορέσεις να κλείσεις σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, πανεπιστήμια. Αυτός ήταν ο λόγος που έκλεισε η ΕΡΤ. Μη κουνηθεί κανείς».

 

Ο πρώην εργαζόμενος στην ΕΡΤ συν. Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε μεταξύ άλλων:

«Ερ.: Γνωρίζετε πως πληρώνονταν οι «ημέτεροι» και πως οι «πληβείοι», απλοί συνάδελφοι;

Απ.: Σε ό,τι αφορά στην ΕΡΤ, χρόνια υπήρχαν τρεις περιπτώσεις αμοιβής (κατηγορίες): Αορίστου έργου, εργολαβίες, με εταιρείες παραγωγής. Υπήρχε και μια τέταρτη, οι λεγόμενες αποκλειστικές συμβάσεις. Μέχρι το 2010, υπήρχαν οι παραπάνω συμβάσεις. Επί υπουργίας Πεταλωτή, Χυτήρη και Καψή, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου δηλαδή, στην ΕΡΤ υπήρξε πλαφόν αμοιβών, όπου ηπλειοψηφία πληρώνονταν με βάση την ΣΣΕ της ΕΡΤ και μια μικρή ομάδα συναδέλφων ήταν υπό το καθεστώς ΠΕΘ. Αυτή ήταν η λογική αμοιβών της τελευταίας τριετίας. Για να στοιχειοθετηθεί το προηγούμενο, αυτή η τελευταία τριετία ήταν η κανονική αμοιβή δημοσιογράφων παρουσιαστών σε σχέση με τις «παχιές αγελάδες» των προηγούμενων ετών. Νομίζω ότι από αυτό που σας καταθέτω μπορεί να κατανοήσει κάποιος της ουσιαστικές διαφορές των διαφορετικών περιόδων της ΕΡΤ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε:

«Ο υπουργός δεν δικαιούται να μιλά για «φαγοπότι» στην ΕΡΤ, το οποίο το έλυσε ο ίδιος και η κυβέρνηση, με την επιλογή του «μαύρου». Γιατί γνωρίζω ότι επί των ημερών του επί υπουργίας του, αυξήθηκε ο αριθμός των ΠΕΘ, χτίστηκαν εκπομπές, όταν οι εργαζόμενοι-συνεργαζόμενοι αμείβονταν με ειδικό καθεστώς, μέσω της οδού των μικτών παραγωγών. Δεύτερον, γνωρίζω πολύ καλά ότι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας της ΕΡΤ τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσω των περικοπών αμοιβών, μέσω της μείωσης παραγωγικών έργων της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της ΕΡΤ, έγινε «πλεονασματική». Σε μια κατεύθυνση να γίνει και κερδοφόρα. Εγώ μπορώ να ολοκληρώσω πιστεύοντας ότι η επιλογή του κ. Κεδίκογλου να πριμοδοτήσει ή να επιβάλει το κλείσιμο του διακόπτη, αντίκειται πλήρως στη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Θεωρώ ότι είναι χτύπημα στην ελευθεροτυπία και δεν μπορεί να είναι συνάδελφός μου.

…

Ερ.: Ο Κεδίκογλου έκανε προσλήψεις «από το παράθυρο»;

Απ. : Ναι, γινόντουσαν εν γνώσει του Κεδίκογλου, διότι ήταν υπό το καθεστώς ΠΕΘ.

Ερ. : Κατά τη γνώμη σας, γιατί έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ;

Απ. : Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών καναλιών καναλιών και του παρόχου του ψηφιακού σήματος Digea . Γι’ αυτό θεωρώ ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Γιατί την εποχή εκείνη γινόταν η διαπραγμάτευση για την διαχείριση του ψηφιακού σήματος. Δηλαδή, τα ιδιωτικά κανάλια, μέσω των εκπροσώπων τους που είναι η Digea , «έκοβαν και έραβαν», χωρίς την ΕΡΤ στα πόδια τους.

…

Ερ.: Ο κ. Κεδίκογλου όσα δήλωσε, τα δήλωσε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ως δημοσιογράφος;

Απ. : Η ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν φεύγει, άρα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου ή του δημοσιογράφου. Πάντως, οι δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου εκτός του ανακοινωθέντος, ήταν απαξιωτική, άδικη και αντισυναδελφική σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ…».

 

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, συν. Νίκος Μιχαλίτσης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«Από το 1983 είμαι υπάλληλος της ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου και καταθέτω εδώ, όχι βεβαίως ως δημοσιογράφος, είμαι ηλεκτρολόγος-μηχανικός, αλλά έζησα τα γεγονότα του λουκέτου της ΕΡΤ και όσα μεσολάβησαν ακολούθως.

Ο κ. Κεδίκογλου υπήρξε δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ…

Ο κ . Κεδίκογλου υπήρξε βουλευτής του κόμματος της Ν.Δ. από το 2004 (…), το 2010 αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ το 2012 και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

…

Στις 15.05.13 ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ τότε, 25 μέρες πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας « Real News », ότι πρόκειται να κλείσει η ΕΡΤ, είχε δηλώσει στην εκπομπή της ΝΕΤ στα «Γεγονότα», επί λέξει: «Έχω βαρεθεί να διαψεύδω αυτά τα δημοσιεύματα, αυτές τις φήμες και θα επαναλάβω ότι οι μόνοι που κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι αυτοί που απαξιώνουν την δημόσια τηλεόραση στα μάτια των Ελλήνων». Είκοσι έξι (26) μέρες μετά ο ίδιος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά συνεχίζοντας να έχει την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΡΤ, ανακοινώνει το κλείσιμό της, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΡΤ είναι χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης, ένα σκάνδαλο που το βλέπουν όλοι, αλλά δεν τολμούσε να το αγγίξει κανείς. Επιπλέον, κατασυκοφαντεί συλλήβδην τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ως «ιερές αγελάδες», υπονοώντας ότι είναι εκείνοι υπεύθυνοι γι’ αυτά που ανακοίνωνε παραπάνω. Μεταξύ των υπό κατηγορία εργαζομένων, συμπεριλαμβάνονται περίπου 700 δημοσιογράφοι, πανελλαδικά, υπάλληλοι της ΕΡΤ, μέλη της ΕΣΗΕΑ πολλοί εξ αυτών.

Ένας επαγγελματικός κλάδος οφείλει να οργανώνεται, προωθώντας τα νόμιμα συμφέροντα των μελών του. Ιδιαίτερα η ΕΣΗΕΑ, στο βαθμό που οι δημοσιογράφοι επιτελούν δημόσιο λειτούργημα, οφείλει και εξ όσων γνωρίζω το έχει πράξει, να εκδώσει Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζεται από τα μέλη του. Στον Κώδικα Δεοντολογίας, υπάρχουν διατάξεις όπου οφείλουν οι δημοσιογράφοι να μην παραπλανούν με ψευδή στοιχεία την κοινή γνώμη και αφετέρου να υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους από προσπάθειες κατασυκοφάντησης.

Επίσης, θα πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη έναντι συναδέλφων τους, οι οποίοι υφίστανται άδικες επιθέσεις.

…

Ερ.: Οι δηλώσεις Κεδίκογλου, έγιναν ως δημοσιογράφος ή ως κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Απ.: Η ανακοίνωση έγινε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι ιδιότητες του δημοσιογράφου και της δεοντολογίας, που πρέπει να ακολουθείται πάντοτε, δεν χάνονται ποτέ. Επίσης, την ώρα που γινόταν η ανακοίνωση, συνέχιζε να είναι αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την ΕΡΤ, άρα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν εγνώριζε.

…

Ερ.: Έκανε διορισμούς «από το παράθυρο» ο συν. Κεδίκογλου, ως τομεάρχης κλπ που ήταν;

Απ.: Αποδείξεις γι’ αυτό δεν έχω, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, φιλικά του πρόσωπα, προερχόμενα κυρίως από την εκλογική του περιφέρεια, είχαν διοριστεί, ορισμένοι με συμβάσεις ειδικού συμβούλου, υψηλά αμειβομένων…».

 

Κληθείς σε απολογία, ο εφεσιβάλλων κ Σ. Κεδίκογλου, απέστειλε υπόμνημα, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Δεν ασκούσα καθήκοντα δημοσιογράφου, όταν ανέγνωσα την κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ. Σε κάθε περίπτωση δημοσιοποιούσα την αλήθεια ότι η ΕΡΤ έκλεινε.

Δεν διαστρέβλωσα, δεν απέκρυψα, δεν αλλοίωσα και πολύ περισσότερο δεν πλαστογράφησα (;) πραγματικά περιστατικά. Το ίδιο το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ με την από 189/2011 απόφασή του, κατήγγειλε φαινόμενα παρανομίας, διαφάνειας και διαφθοράς στην ΕΡΤ.

Μετέδωσα την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις πεποιθήσεις μου, διότι είχα καθήκον και υποχρέωση να το πράξω ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, είναι πράγματι οξύμωρο ότι για αυτό που ακριβώς διατυμπανίζει ως βασική αρχή ο Κώδικας Δεοντολογίας εγώ κατηγορούμαι.

Δεν καταφέρθηκα κανενός συναδέλφου μου ούτε κανείς συνάδελφος με μήνυσε ή με ενήγαγε για αυτό το λόγο. Σε όλη την πειθαρχική διαδικασία δεν υποβλήθηκε καμία μήνυση εναντίον μου από κανένα συνάδελφό μου ότι τον συκοφάντησα.

Παρόλα αυτά και από τις νέες μαρτυρικές καταθέσεις ένα πράγμα και μόνο αποδεικνύεται: η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν πολιτική και πολιτειακή, κι εγώ απλώς ανακοίνωσα την κυβερνητική απόφαση.

…

Κατά τα λοιπά, προς αποφύγην επαναλήψεων, παραπέμπω στην έφεσή μου για την εξαφάνιση της εκκαλουμένης και στο υπόμνημά μου ενώπιον του ΠΠΣ, που αμφότερα αποτελούν ενιαίο τμήμα του παρόντος…».

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα υπομνήματα και την απολογία του εφεσιβάλλοντος, καθώς και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι:

Το κατηγορητήριο, με βάση το οποίο ασκήθηκε η αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, διαλαμβάνει με σαφήνεια και απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο τα πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία εγκαλείται ο εφεσιβάλλων κ. Κεδίκογλου. Η επίκληση, μεταξύ άλλων, της υπ αριθμ. 189/2011 ανακοινώσεως του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, η οποία κατά αποσπασματικό τρόπο αναφέρεται στον πρώτο λόγο εφέσεως, τονίζει την σαφή και αναμφισβήτητη θέση του ΕΟΔ για εξάλειψη των φαινομένων «παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα… για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα, (που) έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές που καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ».

Και ορθά επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, ότι ο κ. Κεδίκογλου, παρότι ως μέλος της ΕΣΗΕΑ είχε υποχρέωση να ακολουθήσει την σύσταση αυτή από τη θέση του ως μέλος του Κοινοβουλίου, αλλά και επί ένα χρόνο ως αρμόδιος υπουργός, εν τούτοις παντελώς αδιαφόρησε. Παραβιάζοντας το καθήκον του ως μέλους της Ενώσεως Συντακτών, αλλά και το χρέος του έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Ως προς το ερώτημα που διατυπώνει ο εκκαλών, αν κρίνεται ως μέλος της ΕΣΗΕΑ ή ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζεται αυτό, που βέβαια καλώς γνωρίζει. Εφόσον δεν επιλέγει να αποβάλει την ιδιότητά του ως μέλους της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, είναι αυτονόητο πως διατηρεί και την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τον Κώδικα Δεοντολογίας και τους λοιπούς κανόνες, ανεξάρτητα από τις πρόσθετες ιδιότητες που ο καθένας στο μέλλον διαθέτει.

Είναι εξ άλλου σαφής και αυταπόδεικτη η περιεχόμενη στο κατηγορητήριο αναφορά για κατασυκοφάντηση από τον κ. Κεδίκογλου όλων ανεξαίρετα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Καταχωρείται μάλιστα και το συγκεκριμένο σημείο από την συνέντευξή του. Και από το σύνολο των λεγομένων του είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν εξαιρεί οποιαδήποτε κατηγορία εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά αφήνει διάχυτη την γενική κατασυκοφάντηση για να παραπλανήσει το κοινωνικό σύνολο, προκαλώντας εντυπώσεις με ασύστατες κατηγορίες.

Και ορθά επισημαίνει η πρωτοβάθμια απόφαση την ιδιαίτερη θρασύτητα με την οποία ο κ. Κεδίκογλου επιχειρεί να συκοφαντήσει και να διασύρει τους συναδέλφους του δημοσιογράφους της ΕΡΤ, χωρίς καμία διάκριση, βάζοντας στην ίδια κατηγορία εκείνους που αμείβονταν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις ή και ακόμη λιγότερο με τα μπλοκάκια, με όσους λυμαίνονταν το χρήμα των φορολογουμένων πολιτών με τις τεράστιες αμοιβές που τους εξασφάλιζαν οι πολιτικο-κυβερνητικές διασυνδέσεις. Και είναι ιδιαίτερη η θρασύτητά του γιατί και ο ίδιος προσωπικά ασέβησε και εκμεταλλεύτηκε το δημόσιο χρήμα. Είναι εκείνος, γιος άλλοτε υπουργού, που διορίστηκε ως δημοσιογράφος παλαιότερα με ειδικές διαδικασίες στην ΕΡΤ. Και στη συνέχεια ανεχώρησε για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Όταν μετά από χρόνια επέστρεψε είχε υποχρέωση, όπως προβλεπόταν, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κρατική τηλεόραση. Όμως εκείνος, αθετώντας την υποχρέωσή του αυτή, «μετακόμισε» σε ιδιωτικό κανάλι ως παρουσιαστής ψυχαγωγικής εκπομπής. Και ενώ οι ιθύνοντες της ΕΡΤ έπρεπε να τον καταγγείλουν για την παράνομη αυτή συμπεριφορά του και να αναζητήσουν όσα ο κ. Κεδίκογλου εισέπραξε από το δημόσιο ταμείο για την μετεκπαίδευσή του, αφού αρνήθηκε να τηρήσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του, προκλητικά εσιώπησαν. Έχει όμως έναντι των Ελλήνων φορολογουμένων την νομική και την ηθική υποχρέωση, να επιστρέψει με τους νόμιμους τόκους τα ποσά αυτά που κάλυψαν την μετεκπαίδευσή του, εφόσον δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, όπως καταγγέλεται στις μαρτυρικές καταθέσεις.

Ως προς την αναφορά ότι «….όπως καταγγέλλεται, θεώρησε ευκαιρία για διορισμούς «από το παράθυρο» φιλικών του ατόμων, αλλά και συγγενών, κουμπάρων, φίλων και πολιτικών στελεχών…», επισημαίνονται σχετικές καταγγελίες που τίθενται ως αντικείμενο διερεύνησης κατά την αποδεικτική διαδικασία και δεν ενέχουν το στοιχείο της αοριστίας, όπως υποστηρίζει η πλευρά του κ. Κεδίκογλου. Και από στις μαρτυρικές καταθέσεις γίνεται ανάλογη αναφορά, με επισήμανση ότι πολλοί από τους διοριζόμενους προέρχονταν από την εκλογική του περιφέρεια την Εύβοια.

Η επιχειρούμενη στήριξη του ισχυρισμού ότι «οι δημοσιογράφοι είναι προνομιούχοι» αυτό αφορά μόνο την κατηγορία των ευνοουμένων, φαινόμενα που, όπως προελέχθη, έχει απόλυτα καταγγείλει και στηλιτεύσει το ΕΟΔ. Και βέβαια δεν είναι προνομιούχοι οι αμειβόμενοι με τις συλλογικές συμβάσεις ή τα γνωστά μπλοκάκια, που καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Συνεπώς, ο ισχυρισμός περί προνομιούχων προφανώς λειτουργεί με στόχο τον συνολικό διασυρμό και ορθά περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί αυτό που και πολλοί μάρτυρες επεσήμαναν. Πως παρότι προβλεπόταν από παλιά ότι οι αμοιβές των δημοσιογράφων θα ακολουθούσαν αυτές που καταβάλλονταν στις εφημερίδες, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε αυτό και οι αμοιβές τους ήσαν πολύ υποδεέστερες.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί το αυτονόητο, πως η κριτική για την συνδικαλιστική λειτουργία των διοικήσεων του κλάδου είναι απόλυτο δικαίωμα. Είναι όμως απαράδεκτο να απευθύνονται προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και κατηγορίες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, που έχει μάλιστα και κυβερνητική θέση. Με όσα αναλυτικά επί μέρους προεκτέθηκαν, κρίνονται ως παντελώς αβάσιμα τα προβαλλόμενα περί αοριστίας του κατηγορητηρίου.

Ως προς τις μαρτυρικές καταθέσεις, που με περισσή έπαρση και ειρωνείες σχολιάζει ο εκκαλών, από το σύνολο των όσων αναφέρουν προκύπτει, ότι οι μάρτυρες διεξοδικά απάντησαν στα υπό κρίση ζητήματα, μετά λόγου γνώσεως, καθώς οι δύο πρώτοι, οι συν. Κώστας Μπετινάκης και Γιώργος Φιλιππάκης, εργάζονταν για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ, ενώ ο τρίτος μάρτυρας συν. Δημήτρης Τσαλαπάτης, εκτός από την συνεχιζόμενη για πολλά χρόνια ιδιότητά του ως μέλους, αντιπροέδρου κ.λ.π. στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, διετέλεσε και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Ο ισχυρισμός δε ότι κατέθεσαν «με πάθος» εναντίον του εφεσιβάλλοντος, είναι προφανώς αστήρικτος. Γιατί η αντίθεση και η αγανάκτηση που διακατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και όχι μόνο, για όσα προκλητικά και απάνθρωπα συνέβησαν εναντίον όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως «πάθος», αλλά είναι μία φυσιολογική κατάσταση για κάθε άνθρωπο, που διαθέτει στοιχειώδη ευαισθησία για τα ανθρώπινα αυτά δράματα. Ο κ. Κεδίκογλου δεν λειτουργεί βέβαια σε αυτό το πλαίσιο. Προτάσσει την πολιτική του παρουσία και χωρίς την παραμικρή αναστολή επιδόθηκε αδίστακτα και στον συκοφαντικό διασυρμό όλων των συναδέλφων του, παραπληροφορώντας τους πολίτες, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στηρίζοντας με πάθος τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα της κοινωνικής βαρβαρότητας.

Τα όσα εξ άλλου ανέφεραν οι τρεις ως άνω συνάδελφοι στις μαρτυρικές καταθέσεις τους επαναλαμβάνονται και στις καταθέσεις που εδόθησαν κατά την δευτεροβάθμια διαδικασία όσων εκλήθησαν αυτεπαγγέλτως από το Συμβούλιο.

Συνεπώς, ορθά εκτίμησε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τις ενώπιόν του μαρτυρικές καταθέσεις των συναδέλφων, που αυτεπάγγελτα εκλήθησαν, κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Επαναλαμβάνει ο κ. Κεδίκογλου τις ειρωνείες κατά των Οργάνων Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ με τον ισχυρισμό ότι παρότι κατήγγειλαν πολλά αρνητικά φαινόμενα στην ΕΡΤ, δεν τιμώρησαν κανέναν από τους ενεχόμενους. Έχει ήδη λάβει την απάντηση στην πρωτοβάθμια διαδικασία, αλλά θα την επαναλάβουμε. Τα πειθαρχικά όργανα δεν διαθέτουν ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσουν τα καταγγελόμενα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Πολύ περισσότερο καθώς οι εκάστοτε συνεργούσες διορισμένες διοικήσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απέκρυπταν οποιοδήποτε στοιχείο, ώστε να μην διαταράσσεται το φαγοπότι των επιτηδείων, το οποίο άνωθεν ετάχθησαν να προστατεύουν και εξυπηρετούν, ρόλο στον οποίο φιλότιμα ανταποκρίνονταν.. Και το μόνιμο επιχείρημα ήταν ότι δήθεν δεν επιτρέπεται να γίνει τέτοια πληροφόρηση γιατί προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα. Εκείνος όμως ως αρμόδιος υπουργός αλλά και βουλευτής δεν παρατήρησε τίποτα τα τελευταία χρόνια από τα καταγγελόμενα; Δεν έβλεπε την καταφανή διασπάθιση και αρπαγή του απροστάτευτου δημοσίου χρήματος; Σιωπούσε προκλητικά, αν δεν ενεθάρρυνε τέτοιες καταστάσεις για πολιτικές σκοπιμότητες. Και τώρα, με το κλείσιμο της ΕΡΤ, για να εξυπηρετηθεί η απαίτηση της «τρόϊκας» για απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, παριστάνει τον τιμητή των πάντων και με περισσή θρασύτητα δηλώνει ότι τάχα το κλείσιμο οφείλεται στην κυβερνητική…ευαισθησία για εξυγίανση. Με γενικευμένες κατηγορίες ώστε να μην προσδιορίζονται εκείνοι που με κυβερνητικές μεθοδεύσεις κάθε φορά ελυμαίνονταν το χρήμα των φορολογουμένων πολιτών. ’λλωστε αυτό είναι πλέον επίσημα αποδεδειγμένο, καθώς πολλοί διοικητικοί παράγοντες και στελέχη του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα οδηγούνται στα εδώλια των δικαστηρίων και καταδικάζονται για βαριές κακουργηματικές πράξεις οικονομικού χαρακτήρα. Και βέβαια στην συνέχεια εφαρμόζεται και η πειθαρχική διαδικασία.

Ο κ. Κεδίκογλου, που τάχα πήρε την ρομφαία της εξυγίανσης, απέφυγε οποιονδήποτε σχολιασμό για όλα αυτά τα κατάπτυστα φαινόμενα, που ελάμβαναν χώρα κάτω και από τον δικό του τομέα ευθύνης. Γιατί βέβαια όλα αυτά τα πρόσωπα που εμπλέκονται στα οικονομικά σκάνδαλα είχαν τις κυβερνητικές ευλογίες και την δική του στήριξη. Τίποτα τότε δεν αντιλήφθηκε από το όργιο της αρπαγής του δημοσίου χρήματος, αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε έρευνα για τις πολλαπλές καταγγελίες που γίνονταν. Δηλαδή να επιτελέσει το στοιχειώδες καθήκον του έναντι των άγρια φορολογουμένων πολιτών. Αφού λοιπόν σκόπιμα εθελοτυφλούσε, ενθαρρύνοντας έτσι την ασυδοσία, εμφανίζεται τώρα ως …απορημένος γιατί αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονταν από τις …συνδικαλιστικές ηγεσίες, στις οποίες αποδίδει και «ρόλο συνταγματαρχών».

Είναι εξάλλου χαρακτηριστική και η προκλητικά αντιδεοντολογική συμπεριφορά του, λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, να διαψεύδει με αγανάκτηση ορισμένα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο, και ο ίδιος υπογράμμιζε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και το έργο που επιτελεί. Και στη συνέχεια σε μία απίστευτη παλινωδία, όπως και πολλοί μάρτυρες επισημαίνουν, να υποστηρίζει τα αντίθετα.

Εξ άλλου τα αναφερόμενα στο Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, που όψιμα και περιστασιακά ο κ. Κεδίκογλου αποκρούει, όπως και οι ισχυρισμοί του περί φασιστικής νοοτροπίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων είναι ανάξια σχολιασμού, υποδηλώνοντας και στο σημείο αυτό την θρασύτητα του προσώπου.

 Τέλος, ο εκκαλών προβάλλει τον ισχυρισμό, πως στην πρωτοβάθμια απόφαση δεν υπάρχει η επιβαλλόμενη αιτιολογία. Ή αναιρώντας τον ισχυρισμό αυτό, προβάλλει επικουρικά, ότι η αιτιολογία δεν είναι επαρκής. Η απόφαση είναι απόλυτα και με ιδιαίτερη πληρότητα αιτιολογημένη .

Συνεπώς, κατά την πλειοψηφία του Συμβουλίου, οι επικαλούμενοι λόγοι εφέσεως και επί μέρους και στο σύνολό τους δεν έχουν βάση.

Η μειοψηφία έχει την ακόλουθη άποψη:

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις των κ.κ. Αρβανίτη, Γιουκάκη και Μιχαλίτση, ενισχύεται το αυτονόητο ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ και ο συν. Κεδίκογλου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, απλά ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση, δημοσιοποιώντας την μόνη αλήθεια ότι: «Η ΕΡΤ έκλεισε».

Ο κ. Κεδίκογλου δεν κατηγορείται για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ούτε για την κατασυκοφάντηση συναδέλφων γιατί από κανέναν δεν μηνύθηκε.

Επισημαίνεται ότι ουδέποτε στο παρελθόν Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ δεν τιμώρησε κυβερνητικό εκπρόσωπο επειδή άσκησε τα καθήκοντά του. Γιατί προβλέπεται από το άρθρο 9 του Καταστατικού, παρ. 10 ότι ο δημοσιογράφος που εκλέγεται ή διορίζεται σε οποιαδήποτε μετακλητή θέση, παύει να έχει την ιδιότητα του δημοσιογράφου, όταν ανακοινώνει αποφάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες σαν δημοσιογράφος μπορεί και να διαφωνεί.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι πρέπει να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία που σήμερα ούτε πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να υπηρετεί.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πιστεύουμε ότι δεν τελειώνει με μια τιμωρία του κ. Κεδίκογλου, αλλά πρέπει με κάθε τρόπο η ΕΣΗΕΑ να καταφέρει να την επαναλειτουργήσει με όλο το προσωπικό της και να μην κλείσει μόνο με μια τιμωρία του συν. Κεδίκογλου.

Κατόπιν αυτών:

Το ΔΠΣ κάνει ομόφωνα τυπικά δεκτή την από 06.09.13 έφεση του κ. Σίμου Κεδίκογλου.

Με ψήφους 3 έναντι 2 κρίνει πειθαρχικά ελεγκτέο τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και δ’ του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, του άρθρου 1, παρ. α’, β’, δ’ και του άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Δεοντολογίας, απορρίπτοντας ως προς την ουσία της την κρινόμενη έφεση και επικυρώνοντας την εκκαλούμενη υπ’ αριθμ. 17/2013 απόφαση του ΠΠΣ. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3έναντι 2 διατηρήθηκε η ποινή της οριστικήςδιαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, την οποία επέβαλε η προσβαλλόμενη απόφαση. Η μειοψηφία πρότεινε την ποινή της ανάκλησης στην τάξη.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 13.05.14.

 

Η προεδρεύουσα                     Η γραμματέας

       Ελένη Τράϊου                 Μαρία Χριστοφοράτου