image_pdfimage_print

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 18/2006

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2006 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, ’ρη Καρρέρ, Παναγιώτη Μπόσδα, καθώς και της γραμματέως Ισιδώρας Γκούφα, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 21.02.06 πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου εναντίον των συν. Νίκου Μάνεση, Κων/νου Φειδόπουλου (μη μέλος) και Κων/νου Μιλόβα (μη μέλος), για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα το ΠΠΣ είχε εγκαλέσει:
• Τον συν. Κων. Φειδόπουλο γιατί, όπως εμφανίζεται σε ρεπορτάζ της από 06.12.05 εκπομπής «Αποκαλύψεις» του Τ/Σ “Antenna”, παραβίασε τον κωδικό εισόδου του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», εισήλθε σε αυτό από την είσοδο των γιατρών και υποδυόμενος τον φοιτητή ιατρικής, συνομίλησε με ασθενείς στα δωμάτιά τους και εξέταζε έγγραφα και άλλα στοιχεία από τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα τους.
• Τον συν. Κων. Μιλόβα για αυθαίρετη αφαίρεση φακέλου ασθενούς από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
• Τον συν. Νίκο Μάνεση, υπεύθυνο της ως άνω εκπομπής, γιατί με την δική του καθοδήγηση έγιναν οι ως άνω αντιδεοντολογικές ενέργειες, των οποίων τα αποτελέσματα ενέταξε και προέβαλε στην εκπομπή.

Το ΠΠΣ στο πλαίσιο της εξέτασης της υπόθεσης είχε ζητήσει την κασέτα της επίμαχης εκπομπής «Αποκαλύψεις» και την έλαβε από τον Τ/Σ “Antenna”. Στη συνέχεια, ανέθεσε σε τακτικό μέλος του την παρακολούθησή της και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Από την παρακολούθηση προκύπτει ότι ο ρεπόρτερ Κ. Φειδόπουλος παραβιάζει τον κωδικό εισόδου του νοσοκομείου και εισέρχεται από την είσοδο των γιατρών. Όπως το ρεπορτάζ εξηγεί είχε παραστήσει τον φοιτητή ιατρικής και εμφανίστηκε με αποστειρωμένα ρούχα χειρουργού. Αυτό από το πρώτο ρεπορτάζ.

Στο δεύτερο ρεπορτάζ, ο ίδιος ρεπόρτερ παριστάνει τον φοιτητή ιατρικής και συνομιλεί με γιατρό για τη χρήση της μπλούζας.

Στο τρίτο ρεπορτάζ, και αφού ο ρεπόρτερ επισημαίνει ότι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά του ρεπόρτερ από τους αληθινούς γιατρούς, ο Κ. Φειδόπουλος εμφανίζεται να μπαινοβγαίνει σε δωμάτια ασθενών, να συνομιλεί μαζί τους για τα προβλήματά τους, να εξετάζει δύο ακτινογραφίες και τα τηρούμενα αρχεία των ασθενών.

Στο τέταρτο ρεπορτάζ, ο Κ. Μιλόβας αφαιρεί φάκελο ασθενούς από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τον βγάζει εκτός νοσηλευτηρίου, χωρίς να τον ελέγξει κάποιος από το προσωπικό.
Το ρεπορτάζ αυτά προκάλεσαν τις αντιδράσεις του καλεσμένου της εκπομπής υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι γίνεται αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των ασθενών κ.ά. Τις επισημάνσεις αυτές συμμερίστηκαν και άλλοι από το πάνελ των προσκεκλημένων (γιατροί, συνδικαλιστές).

Ο συν. Νίκος Μάνεσης σε απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ορίσει μάρτυρες προσθέτοντας: «θα αποδεχτώ τις όποιες κυρώσεις έχετε προαποφασίσει, και λέω προαποφασίσει διότι ήδη χαρακτηρίζετε, χωρίς να ακούσετε την αντίθετη άποψη, «αντιδεοντολογικές» τις ενέργειές μου που «προκάλεσαν την δικαιολογημένη αντίδραση του αρμόδιου υφυπουργού υγείας». Ο συν. Μάνεσης αναφέρει ότι «ο συνάδελφος δεν παραβίασε κωδικούς να μπει στο νοσοκομείο, αλλά του δόθηκε από μέλος του ιατρικού προσωπικού. Σκοπός του ρεπορτάζ ήταν να καταδειχτεί ότι ο καθένας μπαίνει στο νοσοκομείο και κάνει ότι θέλει». Επίσης, τονίζει ότι μετά την εκπομπή δεν λείπουν φάκελοι ασθενών από τον «Ευαγγελισμό», ενώ μπήκαν σεκιούριτι στα νοσοκομεία και κλειδώθηκαν οι φοριαμοί με τους φακέλους. Τονίζει, επίσης, μεταξύ άλλων ότι «δια της επίσημης δημοσιογραφικής οδού δεν καταφέραμε να καταγράψουμε τις πληγές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» και ότι «κινήθηκε στα όρια του νόμου, αλλά ίσως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Το ΠΠΣ έχοντας λάβει γνώση όλων των στοιχείων του φακέλου (απολογητικό υπόμνημα, βιντεοκασέτα εκπομπής και δυσμενή σχόλια από δημοσιεύματα -και στην ίδια την εκπομπή), έκρινε ότι οι εγκαλούμενοι προχώρησαν με την προτροπή και ευθύνη του υπευθύνου της εκπομπής Νίκου Μάνεση σε σειρά αντιδεοντολογικών ενεργειών.

Η επίκληση του γνωστού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δεν καλύπτει προβληματικές ενέργειες και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές εις βάρος ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, όπως οι ασθενείς. Η συγκεκριμένη εκπομπή θα μπορούσε να στηριχτεί στις μαρτυρίες-καταγγελίες ασθενών, γιατρών, νοσηλευτριών, υπαλλήλων κ.ά που θα είχαν τον ίδιο και μεγαλύτερο βαθμό εγκυρότητας. Σίγουρα όχι με τον προβληματικό τρόπο που καταγράφεται με το ρεπορτάζ κρυφής κάμερας και με τις επιδείξεις φακέλων ασθενών από «δαιμόνιους» ρεπόρτερ μεταμφιεσμένους σε γιατρούς και εμπνευστές δημοσιογραφικής πρακτικής «στα όρια του νόμου», όπως και ο εγκαλούμενος παραδέχεται.

Με αυτό το σκεπτικό το ΠΠΣ κρίνει ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον πρώτο εγκαλούμενο συν. Νίκο Μάνεση κατά το κατηγορητήριο. Με ψήφους 3 έναντι 2 του επιβάλλει την ποινή της προσωρινής διαγραφής 8 μηνών. Από τη μειοψηφία το ένα μέλος πρότεινε προσωρινή διαγραφή 1 έτους και το άλλο προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

Για τους εγκαλούμενους Κων/νο Φειδόπουλο και Κων/νο Μιλόβα, που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, εφόσον δεν αποδέχθησαν να υπαχθούν στην παρούσα διαδικασία, ανακαλείται ως προς αυτούς η πειθαρχική δίωξη.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 09.01.07.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Παναγιώτης Τερζής Ισιδώρα Γκούφα