1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5/2004 ΤΟΥ Π.Π.Σ.

Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ συνήλθε σήμερα Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Στεβή, Παναγιώτη Τσίρο, Παναγιώτη Βενάρδου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά των συν. Νίκου Κακαουνάκη και Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Στη συνεδρίασή του υπ’ αριθμ. 17/21.10.03 τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των δημοσίων αντεγκλήσεων των Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και Νίκου Κακαουνάκη, κατά τη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του Τ/Σ Star στις 20.10.03. Ύστερα από συζήτηση, αποφασίσθηκε να ζητηθεί η επίμαχη κασέτα από τον σταθμό ώστε να υπάρξει ακριβής ενημέρωση.

Στη συνεδρίασή του υπ’ αριθμ. 22/25.11.03 το ορισθέν αναπληρωματικό μέλος ενημέρωσε για τα ευρήματά του αναφορικά με την μελέτη της κασέτας για την υπόθεση των αντεγκλήσεων μεταξύ των συν. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και Νικ. Κακαουνάκη, αναφέροντας τα εξής:
“Στο βραδινό δελτίο του Τ/Σ Star της 20.10.03 και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση για την υπόθεση Φωτιάδη με συντονιστή τον συν. Γ. Λιάγκα, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αναφερόμενος στο σύζυγο της Σταθέα μίλησε για Κακαουνάκηδες που έγλυφαν τα παπούτσια των επιχειρηματιών και τους έβγαζαν αθώους. Ύστερα από λίγο παρενέβη τηλεφωνικά ο Νικ. Κακαουνάκης λέγοντας επί λέξη:
Κακαουνάκης: “Αυτός είναι ο γενναίος που κατηγορεί τον Φωτιάδη”.
Ακολουθεί ο διάλογος:
Τριανταφυλλόπουλος: “Εσύ έγλειφες τα παπούτσια των επιχειρηματιών..”.
Κακαουνάκης: “Πότε έγλειψα παπούτσια; Γλύφτη, αρχιγλύφτη. Α, να χαθείς.. Αν είσαι άνδρας φώναξέ με σε μια εκπομπή σου. Πήγαινε στο Ξηρό, ρε γενναίε.”.
Τριανταφυλλόπουλος: “Φουκαρά”.
Κακαουνάκης: “Πού υπηρέτησες Τριανταφυλλόπουλε, που έχεις γίνει ο τιμητής των πάντων. Να κρατάς πισινή γιατί αν σε διώξουν από τον Alpha, να πας στον Βαρδινογιάννη. Γλύφτη”.
Και κλείνει το τηλέφωνο.
Τριανταφυλλόπουλος: “Το είπε και ο Σταθέας οι Κακαουνάκηδες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επαγγελματίες. Μιλάνε για έναν άνθρωπο ανυπόληπτο. Υπηρετεί τους επιχειρηματίες, απειλεί, εκβιάζει, ντρέπεται όλη η Ελλάδα γι’ αυτόν. Είναι πολύ τσακάλι…”.

Κατόπιν αυτού, το ΠΠΣ συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης κατά των συν. Νικ. Κακαουνάκη και Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 2 του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Οι εγκαλούμενοι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για την εναντίον τους πειθαρχική δίωξη, προκειμένου να ορίσουν έως τρεις μάρτυρες, όπως δικαιούνται, αλλά με έγγραφό τους προς το ΠΠΣ παραιτήθηκαν και οι δύο του δικαιώματος αυτού.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο κάλεσε σε απολογία τον εγκαλούμενο συν. Νικ. Κακαουνάκη, ο οποίος με έγγραφό του δήλωσε ότι δεν προτίθεται να απολογηθεί για την υπόθεση.

Ακολούθως, το ΠΠΣ στις 23.03.04 κάλεσε σε απολογία τον εγκαλούμενο συν. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος είπε τα εξής:
“Εγώ ήμουν σε ένα δελτίο ειδήσεων του “Star”, προσκεκλημένος δια τηλεφώνου -δεν ήμουν παρών για να ελέγχω το πράγμα- όπου ο υπεύθυνος του σταθμού έκρινε ότι πρέπει να κάνει παρέμβαση ο κ. Κακαουνάκης, εν αγνοία μου.
Προκλήθηκα δημόσια, από ύφος και φράσεις άκρως επιθετικές και προσπάθησα να αμυνθώ. Δεν έχει καταγραφεί, σε όσα μου διαβάσατε από την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας μας, ότι δύο φορές κάλεσα τον παρουσιαστή να με απαλλάξει από αυτόν τον διάλογο”.

Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη του τα στοιχεία του φακέλου και τα αναφερόμενα στην απολογία του δεύτερου εγκαλούμενου, θεωρεί ότι αποδείχθηκε πως οι δύο εγκαλούμενοι συνάδελφοι στη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του Τ/Σ Star της 20.10.03 σε τηλεφωνικές παρεμβάσεις τους, αντάλλαξαν απαράδεκτες φράσεις και χαρακτηρισμούς εκδηλώνοντας συμπεριφορά απάδουσα προς την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Ως εκ τούτου, κρίνονται αμφότεροι πειθαρχικά ελεγκτέοι, ο μεν συν. Ν. Κακαουνάκης ομόφωνα, ο δε συν. Μ. Τριανταφυλλόπουλος κατά πλειοψηφία με ψήφους 3 έναντι 2, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 2 του Καταστατικού και του άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Ως προς την ποινή: Επιβάλλεται ομόφωνα για τον πρώτο συν. Νίκο Κακαουνάκη, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, λαμβανομένου υπόψη και του ότι κατ’ εξακολούθηση έχει υποπέσει σε ανάλογα πειθαρχικά παραπτώματα. Για τον δεύτερο συν. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο επιβάλλεται κατά πλειοψηφία (3-2) η απλή επίπληξη. Τα δύο μέλη που μειοψήφησαν πρότειναν την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 22.04.04.

Ο πρόεδρος                            Η γραμματέας

Ιωάν. Αποστολόπουλος         Μαρία Χριστοφοράτου