1

Απόφαση υπ’ αριθμ. 8/2018 του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

           

Απόφαση υπ’ αριθμ. 8/2018

Περίληψη:

Ο συν. Δημοσθένης Βερύκιος, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη του Συμβουλίου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

 

Ποινή:  Με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.

 

================

 

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Γκιώνη και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Κωνσταντίνου Κορέλλη, Νίκου Στέφου, Ιωάννη Αποστολόπουλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 25.09.18 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Δημοσθένη Βερύκιου.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 11.12.18.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα συνεδρίαση (11.12.18), δεν υπήρχε η ανάλογη απαρτία.

 

Tο ΠΠΣ στην από 43η συνεδρίασή του (25.09.18), ομόφωνα αποφάσισε την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

 

«Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις καταγγελίες πολιτών, που διαβιβάστηκαν με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 1450/20.08.18 και 1459/21.08.18 έγγραφα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Δημοσθένη (Δήμου) Βερύκιου με το ακόλουθο σκεπτικό:

 

Στις 19.08.18 ο συν. Βερύκιος ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, παραποιημένη εικόνα της Παναγίας με το Χριστό, εμφανίζοντας τα πρόσωπά τους με μορφή αρουραίου, όπως και τα χέρια τους. Επακόλουθο της απαράδεκτης αυτής ενέργειάς του, η πρόκληση αγανάκτησης και έντονων αντιδράσεων μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου για την προσβολή του θρησκευτικού του συναισθήματος.

 

Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά αποδοκιμάζεται και από τον Ποινικό Νόμο, που θεωρεί ως αδίκημα την προσβολή θρησκεύματος.

 

Παράβαση άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού, που ορίζει ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΑ οφείλουν: «…Να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν», καθώς και του εδαφίου θ’, επίσης του άρθρου 7, παρ. 1, το οποίο ορίζει ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΑ οφείλουν: «Να τηρούν γενικά όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας».

 

Μετά την κοινοποίηση του κατηγορητηρίου στον εγκαλούμενο συνάδελφο, Δ. Βερύκιο, εκείνος όρισε ως μάρτυρα τον Δημήτρη Κουρέντα, δικηγόρο το επάγγελμα, ο οποίος κλήθηκε και κατέθεσε στις 20.12.18 δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι δικηγόρος και γνωρίζω προσωπικά τον Δημοσθένη Βερύκιο. Αναφορικά με το συμβάν και δη την ανάρτηση της επίμαχης φωτογραφίας, την οποία γνωρίζω ότι βρήκε σε αναζήτησή του στο διαδίκτυο, έχω να καταθέσω τα εξής:

 

Ήταν μια ατυχής ανάρτηση στο ‘Twitter’για την οποία ο ίδιος έχει ήδη μετανιώσει και εμπράκτως. Πιο συγκεκριμένα, αμέσως έσπευσε να κατεβάσει τη φωτογραφία από τον προσωπικό του λογαριασμό, τοποθετήθηκε δημόσια ότι η πρόθεσή του δεν ήταν να προσβάλλει την θρησκευτική πίστη του κοινού και περαιτέρω απέστειλε σχετική επιστολή στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, εξηγώντας τη θέση του, ζητώντας συγγνώμη. Την επιστολή αυτή έλαβε η Δ.Ι.Σ. και αποδέχθηκε τη συγγνώμη του κ. Βερύκιου. Ως προς το θέμα της ποινικά κολάσιμης πράξης, δεν υφίσταται διότι δεν πληρούται υποκειμενικά υπόσταση καθόσον ο κ. Βερύκιος δεν είχε ποτέ πρόθεση να προσβάλλει τα θρησκευτικά ιδεώδη. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο έκανε αυτή την ανάρτηση, η οποία δημιούργησε αντιδράσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται η ανάρτηση με τις φράσεις «η φιλάργυρη αρουραία» και «ο εθνικός εργολάβος», απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

 

Στην συνεδρίαση της 04.12.18 απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Δημοσθένης Βερύκιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Το ζητούμενο είναι να μπορείς να τιθασεύεις άμεσα τον δαίμονα, να αποκαθιστάς την αλήθεια, να ζητάς συγγνώμη και να την αποδέχονται οι αρμόδιοι. Όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που κατανόησε πλήρως την αστοχία της στιγμής και δεν εκμεταλλεύθηκε επικοινωνιακά ένα λάθος, ενός προβεβλημένου λόγω της εργασίας του ατόμου, όπως είναι η δική μου περίπτωση.

…Όταν  συνέταξα το συγκεκριμένο σχόλιο, ήμουν εκτός Ελλάδας, σε χώρα της Β. Αφρικής που δεν λειτουργούσε το ίντερνετ. Γράφω το σχόλιο σε ένα sms και το στέλνω στο ραδιόφωνο, όπου ήταν ένας ασκούμενος δημοσιογράφος (15 Αυγούστου το βράδυ) για να μου το ανεβάσει στο Twitter. Έχοντας στο ραδιόφωνο τους κωδικούς με την υπόδειξη να βρει από το ίντερνετ μια φωτογραφία με αρουραίους για να την αναρτήσει. Ανοίγοντας το λήμμα ‘αρουραία’ στο ίντερνετ ακόμη και σήμερα υπάρχει η επίμαχη φωτογραφία. Έτσι και ο νεαρός ασκούμενος δημοσιογράφος την ανέβασε στο Twitter. Διαπίστωσα την γκάφα μέσω ενός τηλεφωνήματος που μου έκανε -γιατί δεν μπορούσα να το δω εγώ- ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Αμέσως τηλεφώνησα στο σταθμό και ο υπεύθυνος βάρδιας την κατέβασε. Στο μεταξύ, άρχισε το τρολάρισμα και ενώ ήμουν στο εξωτερικό, επικοινώνησα αμέσως με τον Αρχιεπίσκοπο και του εξήγησα το περιστατικό. Με την καθοδήγηση λοιπόν των Αγίων Πατέρων, έκανα τις δέουσες ενέργειες που ορίζει η Χριστιανική μας Πίστη.

…Να δώσω ονοματεπώνυμο, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι αν η Ένωσή μας θέλει πραγματικά να πατάξει φαινόμενα χρηματισμού ή πλουτισμού αδικαιολόγητου, μπορεί να το κάνει, αρκεί να εξετάσει όλα τα Ε9 των μελών της. Εκεί ακριβώς σας διαβεβαιώνω ότι στην κορυφή της λίστας θα βρεθεί και θα αναγνωρίσει η Ένωση την επονομαζόμενη ‘αγία αρουραία…».

 

 Ο συνάδελφος Δ. Βερύκιος κατέθεσε και απολογητικό υπόμνημα, όπου μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«…Tην 19.08.18 και περί ώρα 01.30πμ ανήρτησα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα tweet (κείμενο) με το εξής περιεχόμενο: «Διαβάζω πύρινα Αυγουστιάτικα άρθρα κατά Καρτερού & Μαξίμου από την Αγία …Αρουραία, προφανώς γραμμένα στον ιδιόκτητο δρυμό που απόκτησε με την βοήθεια εθνικού εργολάβου… Χίλιες φορές με τον ‘φευγάτο’ Καρτερό παρά με την φιλάργυρη αρουραία…» και μια φωτογραφία της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρήκα δημοσιευμένη στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα www.greka.life.gr) η οποία είναι αυτή, που μου αποδίδεται με την κλήση σας. Την φωτογραφία αυτή ανήρτησα λόγω παραπλάνησής μου, που οφείλετο στην ταχεία αναζήτηση φωτογραφίας στο διαδίκτυο.

Σε ιδιαίτερα σύντομο χρόνο μετά την ως άνω ανάρτηση, αφαίρεσα την εν λόγω φωτογραφία από το ως άνω tweet και ανήρτησα το εξής νέο tweet: «Κατέβασα την φωτο με την ‘Παναγία την Αρουραία’ γιατί δεν έχω χρόνο να κυνηγώ ανεμόμυλους & να αντιπαλεύω τον κομματικό & θρησκευτικό φανατισμό. Βλέπετε δεν με απασχολεί να μάθουν ποια είναι η Αρουραία με τα πύρινα Αυγουστιάτικα άρθρα από τον ιδιόκτητο Δρυμό! Στρουθοκάμηλοι», καθώς και, εν συνεχεία, τα κάτωθι tweets «Όσο περί θρησκευτικής πίστης και σεβασμού αυτής, τα κομματικά τρολλάκια είναι τα τελευταία, που μπορούν να παραδώσουν μαθήματα. Η Εκκλησία μας ξέρει ότι μπορεί μεγάλους Σταυρούς να μην κάνω, όμως μεγάλη Πίστη έχω γιατί πορεύομαι στον Ορθό Δρόμο των Χριστιανικών Αρχών…», «Τρωκτικά της παραδημοσιογραφίας που κρύβεστε πίσω από τους φανατικούς σκοταδιστές που έχουν βρει καταφύγιο στα λαγούμια του διαδικτύου…» και «Όσο για την ταύτισή μου με τον Κοντομηνά είναι τίτλος Τιμής. Άλλωστε, είναι αυτός που έφτιαξε δεκάδες εκκλησιαστικά έργα με κύριο αυτό την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Πόλη, όπου και το Πατριαρχείο τον ανακήρυξε ‘Μέγα Άρχων’», από τα οποία επιβεβαιώνεται και δηλώνεται η πίστη και ο σεβασμός μου στην εκκλησία μας και στις Χριστιανικές Αρχές, πέραν, βεβαίως, του γεγονότος της άμεσης και αυτόβουλης αφαίρεσης της εν λόγω φωτογραφίας.

…Επειδή βλέπω να συνεχίζεται η πολιτική σπέκουλα μέσα στη νύχτα επιχειρώντας να πυροδοτήσουν τον θρησκευτικό φανατισμό, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι δεν είχα καμία πρόθεση να κλονίσω την Πίστη των Χριστιανών. Για το μόνο που στεναχωριέμαι και τους ζητώ συγγνώμη…» και «είναι οι αγνοί Πιστοί που επηρεάστηκαν και αφιονίστηκαν από τα κομματικά τρολλ που με λύσσα επιχείρησαν να εμπλέξουν την επίμαχη –άστοχη-  ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό & με τον Alpha που διαρκώς κρατάει ψηλά την Σημαία της Ορθοδοξίας…».

Το πρωί δε της ίδιας ημέρας προέβην σε σχετική έγγραφη δημόσια δήλωσή μου, η οποία δημοσιεύτηκε μέσω του εκκλησιαστικού πρακτορείου romfea.gr και αναδημοσιεύτηκε στο σύνολο σχεδόν των εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης…

‘…Η ταχύτητα με την οποία έκανα την αναζήτηση με ‘στράβωσαν’ και δε συνειδητοποίησα πως ήταν απεικόνιση προσβλητική για το πρόσωπο τα Παναγίας και γι’ αυτό την απέσυρα από τον προσωπικό μου λογαριασμό.

Τόσο ο πνευματικός μου, όσο η προσπάθειά μου να ενισχύσω όλα αυτά τα χρόνια, από όποιο πόστο και αν υπηρέτησα, το έργο της εκκλησίας και η προσπάθειά μου να αναδείξω το φιλανθρωπικό της έργο, ομολογούν πως όχι μόνο πρόθεση δεν είχα να προσβάλλω το Πανίερο Πρόσωπο της Παναγίας, αλλά αντίθετα ότι αποτελεί το Πρόσωπο που αντλώ και εγώ πολλές φορές δύναμη για να ξεπεράσω τα εμπόδια και τα θηρία που επιθυμούν να με κατασπαράξουν……

Έχω μάθει να παραδέχομαι τα λάθη μου, πάνω από όλα όμως έχω μάθει να σέβομαι και να ζητάω συγγνώμη, όταν η συνείδησή μου το επιβάλει…’. …Λίγες ημέρες μετά αισθάνθηκα την ανάγκη να απευθυνθώ για το θέμα αυτό στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στην οποία και απέστειλα επιστολή-δήλωση μετάνοιάς μου……

Η θλίψη στην οποία περιήλθα, ειλικρινά δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν ξέρω εάν οι μέχρι τώρα ενέργειές μου βρήκαν ευαρέσκεια ενώπιον του Θεού και συγχώρεση από την μεσίτρια των ανθρώπων.

Θέλω ειλικρινά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να προσβάλω το θρησκευτικό συναίσθημα του Ορθόδοξου λαού μας, πολύ δε περισσότερο το πρόσωπο της Τιμιωτέρας των Χερουβίμ και ενδοξοτέρας των Σεραφείμ.…

Ζητώ και πάλι την συγχώρεση, την ευχή και την Ευλογία Σας, Ευελπιστώ και στις δικές Σας Αρχιερατικές Προσευχές, προκειμένου ο Θεός να απαλύνει το βάρος το βάρος της ψυχής μου και να με συγχωρέσει για την θλίψη που προκάλεσα, έστω και άθελά μου, στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

Στην Προσευχή μου, αναφωνώ και παρακαλώ την Παναγία μας: Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών, μη μου παρίδης την δέησιν, το συμφέρον ποίησον’.

Η δήλωσή μου αυτή έγινε δεκτή από την εκκλησία μας, όπως το γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος, ο οποίος δήλωσε σχετικώς ‘Ανεγνώσθη πράγματι η επιστολή-δήλωση μετανοίας, την οποία ο κ. Βερύκιος απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο. Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει το μέγιστο λάθος και το μέγιστο σφάλμα το οποίο διεπράχθη δια της παραποιήσεως του Αγιωτάτου  προσώπου της Παναγίας όμως στην μακροθυμία που δείχνει πάντοτε η Εκκλησία, εδέχθη και την μετάνοια του κ. Βερύκιου…».

 

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τη μαρτυρική κατάθεση, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως εξής:

 

Κατά την απολογία του ο συν. Βερύκιος παραδέχθη τα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και δήλωσε ότι επανόρθωσε με δημόσια συγγνώμη, την οποία απεδέχθη και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναιρείται αυτή καθαυτή η πράξη της προσβολής των ιερών προσώπων στα διάφορα θρησκεύματα, όπως κατά τον χριστιανισμό είναι τα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας.

 

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο επιβαλλόμενος σεβασμός σε κάθε θρήσκευμα είναι απόλυτα αναγκαίος. Όχι μόνο από λόγους σεβασμού προς την πίστη των διαφόρων ανθρώπων, αλλά αποτελεί και πρόνοια ώστε να αποφεύγονται ακραίες αντιδράσεις από φανατισμένα άτομα σε κάθε περίπτωση. Συνεπώς, η στάση του συν. Βερύκιου έναντι των κορυφαίων προσώπων του χριστιανισμού, παραβιάζει κατάφωρα την δεοντολογία, αλλά λαμβάνεται υπόψη η δηλωθείσα μεταμέλειά του και κρίνεται ως εκ τούτου με επιείκεια.

 

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα τον εγκαλούμενο συν. Δημοσθένη Βερύκιο πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ.

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 09.01.19.

 

        Ο πρόεδρος                                                                    Η γραμματέας

 

 

 

      Γιώργος Γκιώνης                                                  Μαρία Χριστοφοράτου