1

ΔΙΩΓΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Αθηνών παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με μεγάλη ανησυχία, αλλά και αποτροπιασμό τα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα περιστολής της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και χειραγώγησης της συγγραφικής και εκδοτικής δραστηριότητας. Ο πολυμέτωπος διωγμός που έχει εξαπολυθεί εναντίον του Μίμη Ανδρουλάκη και του βιβλίου του, είτε με εισαγγελικές παρεμβάσεις είτε με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είτε με ακραίες αντιδράσεις που εκπορεύονται από επίσημα εκκλησιαστικά χείλη θυμίζει μεσαίωνα.

Η ΕΣΗΕΑ πιστεύει ότι οι έλληνες πολίτες είναι απολύτως ελεύθεροι να εκφράζουν γραπτώς ή προφορικώς τα διανοήματά τους. Από την πλευρά τους οι αρχές, κυβερνητικές, δικαστικές ή εκκλησιαστικές οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που υποδαυλίζουν ακραίες και αντιδημοκρατικές πράξεις με τις οποίες παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Η ΕΣΗΕΑ έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για την ελευθερία της έκφρασης και θα συνεχίσει να αγωνίζεται γι’ αυτήν. Και δεν διστάζει να εκφράζει, με κάθε ευκαιρία, την πλήρη αντίθεσή της σε ενέργειες όπως η παράδοση βιβλίων στην πυρά καθώς και για κάθε είδους παρεμβάσεις στο πνευματικό έργο. Πρόκειται για ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται επίσης έντονα για την επίθεση εις βάρος του συνηγόρου του κ. Ανδρουλάκη κατά την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.