1

ΕΦΥΓΕ Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά την μεγάλη λογοτέχνη, δημοσιογράφο και αγωνίστρια Διδώ Σωτηρίου, που έφυγε χθες, πλήρης ημερών.
Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία. Τις σπουδές της συνέχισε στη Σορβόνη, στο Παρίσι.
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στη Γαλλία ως ανταποκρίτρια του περιοδικού «Νέος Κόσμος της Γυναίκας». Τα χρόνια της Κατοχής δούλεψε στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο και το 1944 γίνεται αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Το συγγραφικό της έργο ξεκίνησε το 1959 με το μυθιστόρημα, «Οι νεκροί περιμένουν». Η μεγάλη, όμως, αναγνώριση ήρθε το 1962 όταν έγραψε τα «Ματωμένα Χώματα». Το βιβλίο αυτό, που αναφέρει τις προσωπικές της μνήμες από την Μικρά Ασία αγαπήθηκε εξίσου από Ελληνες και Τούρκους. Το 1976 γράφει την «Εντολή», όπου αναφέρεται στα όσα συνέβησαν με την υπόθεση Μπελογιάννη, μιας και ήταν αδελφή της Ελλης Παππά. Αλλα έργα της είναι: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του Ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» (1975), «Μέσα στις φλόγες» (1978), «Επισκέπτες» (1979) και το «Κατεδαφιζόμεθα» (1982).
Το 1983 βραβεύτηκε με το βραβείο Ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί, ενώ είχε λάβει και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1997 γίνεται επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Η Διδώ Σωτηρίου άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά της στην ελληνική δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Περισσότερο όμως από αυτό πολύτιμη παρακαταθήκη μένουν οι αγώνες της και η στάση ζωής που αποτελούν πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 3.30 μετά το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ