1

“ΕΦΥΓΕ” Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει ότι «έφυγε» από τη ζωή, στις 29 Αυγούστου 2013, ο εξαίρετος συνάδελφος Θόδωρος Πατρικαρέας.

Ο Θόδωρος Πατρικαρέας γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας το 1930. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου των Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ καθώς επίσης και Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την εφημερίδα «ΗΛΕΚΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» το 1955. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συντάκτης και χρονογράφος στις εφημερίδες «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», «ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ», «ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ» και «ΝΕΑ ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ» έως το 1958. Από το 1959 έως το 1973 υπήρξε εκδότης – διευθυντής των εφημερίδων «ΕΣΤΙΑ», «ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΣ», «ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», « TV TIMES » και «ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΝΕΑ» καθώς και συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών «2 KY », «2 CH » του Σίδνεϊ.

Το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα και εργάζεται στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» έως το 1987. Υπήρξε εκδότης – διευθυντής της εφημ. «ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΣ», του αγγλόφωνου περιοδικού « Sino – Euro Review » καθώς και συνεργάτης σε πολλές εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στην ΕΤ1 και την ΕΤ2.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ο Θόδωρος Πατρικαρέας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Έγραψε κυρίως ποίηση και θέατρο και το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Τα θεατρικά του έργα, που πραγματεύονται θέματα από τη ζωή των μεταναστών, έχουν εκδοθεί σε μορφή βιβλίων και έχουν κυκλοφορήσει ευρύτατα σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και σχολείων της Ελλάδας, της Αυστραλίας και άλλων χωρών.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο, ο οποίος διέπρεψε τόσο στη δημοσιογραφία όσο και στη λογοτεχνία. Επιθυμία του Θόδωρου Πατρικαρέα ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να σκορπιστεί στον Ευρώτα.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ