1

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 1998

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στην Εκθεση του για το 1998, την οποία δημοσίευσε στις 9 Φεβρουαρίου 1999 και αφορά στις ελευθερίες του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκαταλέγει τη χώρα μας σ’ εκείνα τα κράτη της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων (Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία) στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει “δρακόντεια νομοθεσία” για τον Τύπο που στοχεύει “στη φίμωση των δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση”.

Είναι προφανές ότι διώξεις που στηρίζονται σε αυτού του είδους νομοθεσίες, τις οποίες προκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών και έγιναν εναντίον συναδέλφων μας του “Ριζοσπάστη”, του “Ελευθέρου Τύπου”, της “Απογευματινής” και τώρα εναντίον της “Βραδυνής”, στοιχειοτεθούν αυτή την καταδίκη από το Διεθνές Ινστιτούτου Τύπου και αφήνουν έκθετη διεθνώς τη χώρα μας.

Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. δεν μπορεί να μην επισημάνει το γεγονός και να καλέσει την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η νομοθετική πρωτοβουλία, να προχωρήσουν αμέσως στην κατάργηση όλων αυτών των διατάξεων που περιορίζουν τις ελευθερίες του Τύπου και οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων.