1

Επίθεση σε δημοσιογράφο του Fox News κοντά στο Κίεβο

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στην Ουκρανία, γίνονται στόχος επιθέσεων και βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, ενώ, παράλληλα, δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης με ζήλο και παρρησία. Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης του Ουκρανού συναδέλφου Oleg Baturin και την χθεσινή είδηση για τον τραγικό θάνατο του αμερικανού ρεπόρτερ Brent Renaud, πληροφορούμαστε για τον τραυματισμό ακόμα ενός συναδέλφου στην εμπόλεμη ζώνη. Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία, στην ανακοίνωση που ακολουθεί, καλεί τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις συστηματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία.

 «ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 Ουκρανία: Επίθεση σε δημοσιογράφο του Fox News κοντά στο Κίεβο

 Ο δημοσιογράφος του Fox News, Benjamin Hall, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά στις 14 Μαρτίου, ενώ έκανε ρεπορτάζ στα περίχωρα του Κιέβου. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ και ΕΟΔ) καταδικάζουν τη συστηματική στοχοποίηση των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ στην Ουκρανία και καλούν τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις επιθέσεις αυτές.

 Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το ειδησεογραφικό συνεργείο πιθανότατα «δέχθηκε πυρά όλμου ή πυροβολικού» από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς κατευθυνόταν προς την πόλη Irpin, η οποία βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

 Επιβεβαίωσε επίσης, μέσω της εφαρμογής Telegram, ότι ο Hall ήταν σε σοβαρή κατάσταση και δήλωσε ότι οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη την τύχη ενός εικονολήπτη του Fox News και ενός παραγωγού, που επίσης τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο Hall είναι ανταποκριτής της Ουάσιγκτον και καλύπτει το ρεπορτάζ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Fox News, όπου εργάζεται από το 2015. Tις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβε την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

 Η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Suzanne Scott, σε σημείωμά της προς τους υπαλλήλους δήλωσε: “Νωρίτερα σήμερα, ο ανταποκριτής μας Benjamin Hall τραυματίστηκε, ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες στα περίχωρα του Κιέβου στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε ελάχιστες λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή, αλλά ο Ben νοσηλεύεται και οι απεσταλμένοι μας εργάζονται για τη συλλογή πρόσθετων πληροφοριών, καθώς η κατάσταση ξετυλίγεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Συστηματικές επιθέσεις δέχονται οι δημοσιογράφοι  που καλύπτουν τον πόλεμο

 Η είδηση ​​της επίθεσης που δέχθηκε ο Hall ήρθε μόλις μια μέρα μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχθηκε ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Brent Renaud, στην Ουκρανία. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από την ίδια επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

 Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ειδησεογραφικό συνεργείο του βρετανικού Sky News, καθώς και ένας Ελβετός ανεξάρτητος δημοσιογράφος, δέχθηκαν, επίσης, επίθεση, από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Ο πόλεμος αυτός παρουσιάζει απίστευτες δυσκολίες για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ, οι οποίοι καθημερινά δέχονται στοχευμένες επιθέσεις. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να διεξάγουν με ασφάλεια το ρεπορτάζ για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με αυτόν τον πόλεμο. Ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να σταματήσουν να επιτίθενται στους δημοσιογράφους και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν εγκλήματα πολέμου». 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ