Ευθύνη όλων των δημοσιογράφων η τήρηση της δεοντολογίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη δεοντολογική υποχρέωση των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης να ελέγχουν την αξιοπιστία, τη θεσμική ιδιότητα ή την τεκμηριωμένη εξειδίκευση των προσώπων που παρουσιάζουν ως “ειδικούς”, ώστε να αποφεύγεται η ενδεχόμενη παραπλάνηση του κοινού.
Η φιλοξενία αναλυτών με δήθεν προνομιακή πληροφόρηση χωρίς θεσμική ιδιότητα ή εμπλοκή στα πραγματικά περιστατικά ή τις αστυνομικές έρευνες, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ρεπορτάζ.
Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας – και ιδίως σε όσους έχουν την ευθύνη δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών – ότι είναι ευθύνη όλων μας να τηρούμε τη δεοντολογία, προκειμένου να διασφαλίζουμε τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη δημοκρατική λειτουργία και να περιφρουρούμε την αξιοπιστία της ενημέρωσης.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ