1

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΟΥΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει αποφασίσει ομόφωνα την εγγραφή ως μελών της Ενωσης 15 Φωτοειδησεογράφων, που είναι μισθωτοί σε εφημερίδες και, ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, και πρωτίστως ότι αποδέχονται και τηρούν τις διατάξεις του Καταστατικού και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.
Σύμφωνα όμως με το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, δεν μπορεί να είναι μέλη, και εάν είναι διαγράφονται, όσοι «παίρνουν μέρος σε άλλη ή άλλες δημοσιογραφικές επαγγελματικές ενώσεις ή σωματεία».
Ορισμένοι από τους 15 είναι μέλη και άλλης επαγγελματικής οργάνωσης, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), σύμφωνα με το Καταστατικό της οποίας, προβλέπεται η συμμετοχή των μελών της σε προσωπικές, ομόρρυθμες ή ανώνυμες εταιρείες και συνεταιρισμούς, γεγονός που αντιβαίνει με την ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ.
Κατόπιν όλων αυτών, ζητήθηκε, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η απόφαση της εγγραφής τους, να προσκομίσουν βεβαίωση ότι είναι μόνο μέλη της ΕΣΗΕΑ. Βεβαίως δύο εκ των 15 είναι και ήδη και μέλη του Προεδρείου της ΕΦΕ, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν αρνήθηκε και δεν αρνείται την εγγραφή των συγκεκριμένων μισθωτών φωτοειδησεογράφων των εφημερίδων στην Ενωση, αλλά δεν πρόκειται να παραβεί τις διατάξεις του Καταστατικού και αυτό αφορά κάθε σχετική περίπτωση ή αίτηση.
Κατόπιν αυτού, η εμμονή ορισμένων στην παραβίαση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ και ο προκαλούμενος από αυτούς θόρυβος με συνεντεύξεις, δηλώσεις κ.λπ., είναι προφανές ότι μόνο το συμφέρον της Ενωσης, της οποίας έχουν ζητήσει να γίνουν μέλη δεν εξυπηρετεί.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ