1

Η ΔΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη:

«Σημαντική νίκη της Ελευθερίας του Τύπου αποτελεί η αθώωση του Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Μια υπόθεση, που δεν έπρεπε να έχει φθάσει μέχρι το δικαστήριο.

Αυτό ήταν το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, όπως κατέθεσε ως μάρτυρας ο Πρόεδρος της ΔΟΔ χθες στη δίκη του δημοσιογράφου ερευνητή, που δικαζόταν για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ο Κ. Βαξεβάνης κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων, επειδή δημοσίευσε τη λίστα ονομάτων Ελλήνων καταθετών σε λογαριασμούς ελβετικής τράπεζας. Η «λίστα Λαγκάρντ», ονομάσθηκε έτσι από τη Γαλλίδα υπουργό των οικονομικών Κριστίν Λαγνκάρντ , που τώρα είναι επικεφαλής του ΔΝΤ, και αρχικά παρέδωσε τη λίστα στις ελληνικές αρχές. Έκτοτε, στην Ελλάδα η «λίστα Λαγκάρντ» απετέλεσε σημείο μεγάλων αντιπαραθέσεων και κριτικής για τις Αρχές, που δεν προχώρησαν σε έρευνα για να τεκμηριώσουν μιας μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Αποτέλεσμα της δημοσίευσης της λίστας στο περιοδικό « Hot Doc » από τον Κ. Βαξεβάνη ήταν λίγες μέρες αργότερα, να παραπεμφθεί σε δίκη ο δημοσιογράφος, κατηγορούμενος για παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για μια δίωξη, που δεν έπρεπε καθόλου να έχει γίνει, όπως έχει δηλώσει η ΔΟΔ.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να καταθέσει στη δίκη, δήλωσε:

«Η αθώωση του Κώστα είναι μεγάλη νίκη για την ελευθερία του Τύπου, που όμως δεν έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις κατηγορίες σε μια χώρα, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας.

Το δημόσιο συμφέρον από τη δημοσίευση αυτών των πληροφοριών είναι ολοφάνερο, γεγονός που αναγνωρίζεται από την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Αυτή η υπόθεση δεν ήταν μια υπόθεση, που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά πρόκειται για απόπειρα φίμωσης της φωνής, όσων ασκούν κριτική στις Αρχές.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι μια καλή είδηση, όμως το γεγονός ότι απαγγέλθηκε η κατηγορία μας υποδεικνύει ότι οφείλουμε να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».

Η είδηση για την απόφαση του δικαστηρίου, συνέπεσε με την κινητοποίηση των δημοσιογράφων την 31 η Οκτωβρίου και την 1 η Νοεμβρίου στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ. Η απεργιακή κινητοποίηση συνδέεται και με την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι συνδικαλιστικές Ενώσεις απαιτούν να τερματισθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η λογοκρισία στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ