1

Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΛΕΞ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είναι στη δυσάρεστη θέση να επανέλθει και να σχολιάσει τα όσα καθημερινά διαδραματίζονται στις τηλεοράσεις με αφορμή την εξαφάνιση του μικρού ’λεξ στη Βέροια. Ορισμένοι παρουσιαστές και ρεπόρτερ συνεπικουρούμενοι από κάθε είδους “ειδικούς”, δικηγόρους και παντός είδους σχολιαστές προβαίνουν σε διασυρμό προσώπων, προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις αρμόδιες αρχές ενώ ταυτόχρονα σπέρνουν τον φόβο και τη δυσπιστία.
Η υπερβολή έχει εξελιχθεί πλέον σε κανόνα, που υπηρετεί τη μέγιστη τηλεθέαση, με συνεχείς τις παραβιάσεις των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, οι οποίες με σαφήνεια προσδιορίζουν ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας και να μην προεξοφλούν δικαστικές αποφάσεις, να προστατεύουν τους ανήλικους και να αντιμετωπίζουν με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης.
Δυστυχώς η θλιβερή αυτή ιστορία με τον τρόπο που παρουσιάζεται καθημερινά τείνει να εξελιχθεί σε ένα ακόμη θέαμα προς κατανάλωση με κάκιστους πρωταγωνιστές και άβουλους θεατές όλους εμάς. Ο τρόπος αντιμετώπισης όμως τέτοιων θεμάτων με αυτόν τον τρόπο πλήττει καίρια τους θεσμούς και ευτελίζει τη δημοσιογραφία.
Το Δ.Σ. καλεί για άλλη μια φορά όλους όσους εμπλέκονται να σταματήσουν έστω και τώρα τον τηλεκανιβαλισμό, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σέβονται τις Αρχές Δεοντολογίας.