1

Η ΕΣΗΕΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, συμμετοχή με τρίωρες στάσεις εργασίας στις κινητοποιήσεις των άλλων εργαζομένων για το ασφαλιστικόκαι σχετική πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, απαντά η ΕΣΗΕΑ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των ασφαλιστικών Ταμείων με ετερόκλητες ενοποιήσεις, αντιασφαλιστικές διατάξεις και αφαίρεση πόρων και αποθεματικών.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη χθεσινή συνεδρίασή του επαναβεβαίωσε την απόφασή του για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 12 Δεκεμβρίου, διατρανώνοντας την αντίθεση του Κλάδου στην επαπειλούμενη κυβερνητική λεηλασία των Ταμείων μας.

Ταυτόχρονα παραμένει ανοικτό το θέμα της πραγματοποίησης Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ, ενώ εκκρεμεί συνάντηση του Δ.Σ. με τον πρωθυπουργό και συνεχίζονται οι συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της Βουλής.

Στην απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνονται:

1. Στην κρισιμότερη μάχη που δίνει ο δημοσιογραφικός κόσμος , οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιοι αγωνίζονται μαζί μας εναντίον της κυβερνητικής επίθεσης στα Ταμεία μας και ποιοι δεν είναι δίπλα μας.

2. Στη διάρκεια της μάχης και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν μπορούν να υπάρχουν ανακοινώσεις που να υπονομεύουν το κοινό μέτωπο και την ενότητα του κλάδου.

3. Οφείλουμε να χαιρετίσουμε τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία σ’ όλη την Ελλάδα στην απεργία και στις διαδηλώσεις, των συντακτών, του προσωπικού των τεχνικών-τυπογράφων, των φωτορεπόρτερς και των εφημεριδοπωλών και ευχαριστούμε τα συνδικάτα που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους.

4. Με την ίδια αγωνιστικότητα και το ίδιο πνεύμα συμμετέχουμε και στις 12 Δεκεμβρίου, στην 24ωρη απεργία που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

5. Απέναντι όμως στην επέλαση της κυβέρνησης για την ενοποίηση ανόμοιων ταμείων, είναι λάθος η πρόταση για μια άλλη ενοποίηση.

Επειδή οποιαδήποτε συζήτηση για ενοποίηση προκαλεί σύγχυση με την ενοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση . Και είναι βούτυρο στο ψωμί της.

Το θέμα της ένταξης στο ΤΣΠΕΑΘ κάποιων κατηγοριών μισθωτών που δουλεύουν στην ενημέρωση και μόνο, πρέπει να εξεταστεί μετά την αποτροπή της κυβερνητικής επίθεσης εναντίον των Ταμείων μας και αφού υπάρξουν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες, όπως προβλέπει και η απόφαση του 4ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ (14-15 Νοεμβρίου 2004).

6. ’λλωστε, η ΠΟΕΣΥ στο 4ο Τακτικό Πανελλαδικό της Συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα «τη μελέτη-καταγραφή των παραμέτρων μιας ενδεχόμενης ενοποίησης του ασφαλιστικού καθεστώτος όλων των δημοσιογράφων της χώρας». Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να προχωρήσει επιδιώκοντας και διασφαλίζοντας αφ’ ενός τη σύμφωνη γνώμη όλων των Ενώσεων, αφ’ ετέρου να γίνει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν και με προηγούμενες αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία.

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

1. Συμμετοχή με τρίωρες στάσεις εργασίας όλων των δημοσιογράφων τις ημέρες που πραγματοποιούνται απεργίες για τα ασφαλιστικά θέματα. Το θέμα να συζητηθεί με τους προέδρους των Ενώσεων και την ΠΟΕΣΥ, ώστε να υπάρξει συντονισμός σ’ όλη την Ελλάδα.

2. Να κληθούν οι δημοσιογράφοι μέλη του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση για τις καταστροφικές προτάσεις Μαγγίνα για τα Ταμεία. Να υπάρξει ανάλογη παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ και των άλλων Ενώσεων για τους βουλευτές δημοσιογράφους σ’ όλη την Ελλάδα.

3. Διάβημα διαμαρτυρίας στο ΕΣΡ για την άρνησή του να χαρακτηρίσει τα μηνύματα της ΕΣΗΕΑ, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ως κοινωνικά.

4. Τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του Δ.Σ.κατά τις συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις συναντήσεις με την κυρία Παπαρήγα και τον κύριο Αλαβάνο.

5. Πρόγραμμα ευέλικτων μορφών δράσης που δεν θα αποκλείουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά θα υπογραμμίζουν με έμφαση την ύπαρξη του προβλήματος, υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

6. Στάσεις εργασίας στα δελτία ειδήσεων, με την ταυτόχρονη μετάδοση των θέσεων του κλάδου .

7. Να κληθούν με εγκύκλιο της ΕΣΗΕΑ, όλα τα μέλη να αξιοποιούν στα κείμενά τους και στις εκπομπές τους τις θέσεις του κλάδου για την προάσπιση της υπόθεσής μας, που είναι και υπόθεση όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της χώρας.

8. Την παροχή από το ΕΣΡ συχνότητας στην ΕΣΗΕΑ, για την εκπομπή ραδιοφωνικών μηνυμάτων που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΟΔ και ΔΟΔ «υπερασπιστείτε της Δημοσιογραφία». Στον σταθμό να απασχοληθούν οι άνεργοι συνάδελφοι.

9. Την άμεση έκδοση της εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη», με Διευθυντή τον συνάδελφο Γιώργο Λεβεντογιάννη .

10. Την παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στο μπρίφινγκ του κυβερνητικού εκπροσώπου με ερωτήσεις για το ασφαλιστικό.

11. Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε όλα τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης , τα ιδιωτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα portals κ.λπ.

12. Καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην κατεύθυνση «υπερασπιστείτε τη δημοσιογραφία και το δικαίωμα της ενημέρωσης» με άξονες:

α)Πρόγραμμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων (SMS), σε καθημερινή βάση προς δημοσιογράφους, πολιτικούς και προσωπικότητες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη με τις θέσεις του κλάδου.

β)’μεση αντιμετώπιση με μηνύματα – απαντήσεις από τα Ρ/Τ Μέσα σε κάθε δήλωση ή διαρροή που μας αφορά.

γ)Δημιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την ενημέρωση συνολικά της κοινής γνώμης με τις θέσεις μας, που θα κυκλοφορήσει μέσα από τα δίκτυα διανομής εφημερίδων και περιοδικών

δ)Παραγωγή ψηφιακού υλικού, που θα περιλαμβάνει επίκαιρο θέμα, με εμβόλιμη παρουσίαση των θέσεων του Κλάδου και το οποίο θα γίνει με δαπάνες και χορηγία της ΕΣΗΕΑ.

ε)Η καμπάνια αυτή να γίνει σε συνεργασία με όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ.

13.Την επιλογή γραφείου συμβούλων για την υποστήριξη και εκτέλεση του προγράμματος.

14.Πραγματοποίηση διεθνούς συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με την Ε.Ε. της ΔΟΔ, την Ε.Ε. της ΕΟΔ, την ΠΟΕΣΥ, τους δημοσιογράφους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

 

Οι δημοσιογράφοι απαιτούν:

  • Να αποσυρθούν αμέσως οι αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις που προωθούνται σε βάρος των Ταμείων από τα Υπουργεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών και όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις,που αφορούν εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας 15ετίας.
  • Να καταβληθούν τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά Ταμεία .
  • Να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών , αντίστοιχο των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε εποχής για όλους τους ασφαλισμένους.
  • Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών μας Ταμείων και όχι να καταργηθούν με τη μέθοδο της ενοποίησης .

 

Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν και δεν επαιτούν, αξιώνουν και δεν προκαλούν .