1

Η ΕΣΗΕΑ σχετικά με τα όρια της επαλήθευσης του περιεχομένου που αναρτάται στο διαδίκτυο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να δέχεται διαμαρτυρίες από επαγγελματίες δημοσιογράφους, προσφάτως και από τον συνάδελφο Νίκο Μπογιόπουλο, σχετικά με την διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που μαίνεται πόλεμος προπαγάνδας παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο.

Το Δ.Σ. τοποθετείται θεσμικά και επί της αρχής και όχι επί της ουσίας της αξιολόγησης αλλά σχετικά με τα λεπτά όρια αυτής της διαδικασίας ειδικά όταν πρόκειται για υπογεγραμμένα δημοσιεύματα επαγγελματιών δημοσιογράφων που συνιστούν κυρίως πολιτική προσέγγιση, ανάλυση, σχόλιο.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ