1

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 196 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στους εορτασμούς για την επέτειο των 196 χρόνων από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, που διοργανώνει ο Δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα και προχώρησε στην αποκατάσταση, στην αρχική της μορφή, της στήλης που έχει ανεγερθεί, με δαπάνη της Ενώσεως Συντακτών, προς τιμήν του Ελβετού φιλέλληνα και πρωτεργάτη της ελληνικής δημοσιογραφίας Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ.

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Μήτσου Περάκη, φιλοτεχνήθηκε και ανεγέρθηκε το 1926, με αφορμή του εορτασμούς των 100 χρόνων από την Έξοδο των Μεσολογγιτών, με πρωτοβουλία τότε του Προέδρου της Ενώσεως, Δημητρίου Αρνέλλου και του Αντιπροέδρου, Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Η στήλη τοποθετήθηκε στην πλατεία, έξω από τον Κήπο των Ηρώων, απέναντι από τη λιμνοθάλασσα, όπου βρισκόταν το τυπογραφείο των «Ελληνικών Χρονικών», της εφημερίδας που ο Μάγερ, ως εκδότης και διευθυντής, εξέδιδε από τον Γενάρη του 1824 ως τις 20 Φεβρουαρίου 1826.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το 1997, προέβη στη συντήρηση του μνημείου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ