1

Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει τη βράβευση των φετινών νικητών του δημοσιογραφικού βραβείου Daphne Caruana Galizia 2023

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει τη βράβευση των φετινών νικητών του ευρωπαϊκού βραβείου δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2023. Για πρώτη φορά, το βραβείο απονεμήθηκε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, σε σύμπραξή τους με Γερμανούς και Βρετανούς συναδέλφους τους.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Μπροστά στις κλειστές κάμερες των Αρχών: Πεθαίνοντας στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου» αφορά στην έρευνά τους για το θανατηφόρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Ξεχώρισε ανάμεσα σε 268 υποψηφιότητες από συνολικά 700 δημοσιογράφους του πλανήτη. Την επιλογή έκανε μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia καθιερώθηκε το 2019, προς τιμήν της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε το 2017. Έκτοτε, απονέμεται κάθε χρόνο για τη δημοσιογραφία που υπερασπίζεται τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η Δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ καταδεικνύουν την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθεροτυπία.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συγχαίρει τους δημοσιογράφους:

Για την Solomon: Σταύρος Μαλιχούδης, Ηλιάνα Παπαγγελή, Κορίνα Πετρίδη

Για την Forensis: Στέφανος Λεβίδης, Χριστίνα Βαρβία, Γεωργία Σκαρτάδου, Ανδρέας Μάκας, Ebrahem Farooqui, Δημήτρα Ανδρίτσου, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Ζακ Ιωαννίδης, Elizabeth Breiner

Για την StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger

Για την The Guardian: Γιώργος Χρηστίδης, Katy Fallon, Λυδία Εμμανουηλίδου και Julian Busch

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ