1

Η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση πρέπει να αποτρέπει την προκατάληψη και τον κοινωνικό στιγματισμό

Με αφορμή τα ρεπορτάζ για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου που οδήγησε στο θάνατο 150 ανθρώπους, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εφιστά την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πάσχοντα από ψυχική ασθένεια και την ίδια την ψυχική ασθένεια.

Η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διαπομπεύουν μαζί με τον πιλότο Λούμπιτς, που φέρεται ότι έριξε το αεροπλάνο, και τους εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη είναι η ασθένεια του αιώνα μας, θίγει όλες τις ηλικίες και είναι ίσως το τίμημα, που καλούνται να πληρώσουν οι κοινωνίες της φιλελεύθερης οικονομίας με τον αχαλίνωτο ατομικισμό και την ανταγωνιστικότητα τους.

Οι δημοσιογράφοι όταν αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στις εκφράσεις που χρησιμοποιούν, να σέβονται τα άτομα που πάσχουν και τις οικογένειές τους και να μην υποκύπτουν στις γενικεύσεις και απλοποιήσεις για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Η δαιμονοποίηση της κατάθλιψης και όσων ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη αναστάτωση και να στιγματίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση πρέπει να ανατρέπει την προκατάληψη και τον κοινωνικό στιγματισμό και να φωτίζει τα κοινωνικά αίτια, που μπορεί να προκαλούν και να επιτείνουν τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ