1

Η “ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΩΓΩΝ” ΑΠΟ “ΘΙΓΟΜΕΝΟΥΣ” ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Η άσκηση κριτικής και ελέγχου αποτελεί την πεμπτουσία του Τύπου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, καθώς και κύριο γνώρισμα της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση του πολιτικού πλουραλισμού στοιχείο απαραίτητο του οποίου είναι η ελευθερία της έκφρασης.
Η ελευθερία όμως αυτή δεν συμβιβάζεται με την απειλή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων και τη δικαστική ομηρία των λειτουργών του Τύπου και των ΜΜΕ γενικότερα με το πρόσχημα της προστασίας της προσωπικότητας από οποιαδήποτε δήθεν προσβολή της.
Η απειλή του υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, για κατάθεση αγωγής κατά της συναδέλφου της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» Χαράς Τζαναβάρα, που έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για δημοσίευμα μη αρεστό σε αυτόν, όπως τις προάλλες και η αγωγή του Προέδρου της ΕΡΤ κατά της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» για δημοσιεύματα που έλεγχαν αυτόν και τη διοίκηση της ΕΡΤ, έρχονται να προστεθούν στην τεράστια λίστα παρόμοιων αγωγών, που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με τις οποίες απειλούνται δημοσιογράφοι με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ.
Συνεπώς, τίθεται επιτακτικά για μία ακόμη φορά το μέγα πρόβλημα της «βιομηχανίας αγωγών» στις οποίες καταφεύγουν συνεχώς όλο και περισσότεροι «θιγόμενοι», ιδίως πολιτικοί ή άλλοι ισχυροί της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, καθώς και η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας, που υπάρχει για το θέμα αυτό.