1

Ηνωμένο Βασίλειο: Σημείο καμπής η άδεια για άσκηση έφεσης που έλαβε ο Ασάνζ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης, η οποία αναγνώρισε τους κινδύνους που ενέχει η ενδεχόμενη έκδοση του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες και του επιτρέπει, με απόφαση που εξέδωσε στις 20 Μαΐου, να ασκήσει έφεση κατά της εντολής έκδοσής του.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα:

«Ηνωμένο Βασίλειο: Σημείο καμπής η άδεια για άσκηση έφεσης που έλαβε ο Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της εντολής έκδοσής του, η οποία θα μπορούσε να τον στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός ολίγων ημερών. Η απόφαση που εκδόθηκε έπειτα από σύντομη ακρόαση στο Βασιλικό Δικαστήριο του Λονδίνου στις 20 Μαΐου 2024, σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης ακρόαση εντός του έτους προκειμένου να βγει απόφαση για την υπόθεση.

Τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου που εξετάζουν την αίτηση για την απέλαση του Ασάνζ από τον Φεβρουάριο του 2020, είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ, ώστε, εάν δικαστεί, να προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία, όπως και οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή είναι η διάταξη που προστατεύει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να «αιτηθείι» τη συνταγματική εγγύηση της ελευθερίας του λόγου, αλλά η αίτησή του θα ενέπιπτε στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου. Οι Βρετανοί δικαστές αποφάσισαν ότι αυτό δεν επαρκεί και ενέχει τον κίνδυνο διάκρισης σε βάρος του Ασάνζ, λόγω του ότι είναι Αυστραλός.

Η πρόεδρος της ΔΟΔ Dominique Pradalié, η οποία παρέστη στο δικαστήριο για την ακρόαση, δήλωσε: «Οι δικαστές πήραν τη σωστή απόφαση – η απειλή για την ελευθερία του λόγου που δημιουργεί αυτή η απόπειρα δίωξης θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Το ίδιο θα πρέπει να μας ανησυχεί και η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ – τουλάχιστον τώρα μπορεί να ασκήσει έφεση για την υπόθεσή του. Πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως».

Μετά την ακρόαση, η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, δήλωσε: «Αυτή η απόφαση πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής και μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενισχύει την πρόσφατη γνωμοδότηση 40 καθηγητών νομικής προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι όλη αυτή η απόπειρα δίωξης συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Πρώτη Τροπολογία. Ελπίζω ότι θα το αναγνωρίσει και θα αποσύρει την υπόθεση στο σύνολό της».

Περιέγραψε, επίσης, τη συζήτησή της με τον Ασάνζ μετά την απόφαση, λέγοντας ότι θα μπορέσει να γυμναστεί υπό το φως του ήλιου, απολαμβάνοντας τα «πρώτα καλά νέα μετά από πολύ καιρό».

Υπήρξαν αρκετοί υπαινιγμοί από τις ΗΠΑ για πιθανή απόσυρση της υπόθεσης. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αυστραλία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εξετάζεται συμβιβαστική λύση.

Ο Ασάνζ αγωνίζεται κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετωπίσει 18 κατηγορίες που προκύπτουν από τη διαρροή και τη δημοσίευση ημερολογίων των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ το 2010. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες ασκούνται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Η ΔΟΔ παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία από την αρχή, και προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι η επιτυχής δίωξη ουσιαστικά θα ποινικοποιήσει συνήθεις δημοσιογραφικές πράξεις όπως η αναζήτηση πηγής για πληροφορίες επί παράνομων ενεργειών, η βοήθεια μιας πηγής προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία και η δημοσίευση των ευρημάτων».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πηγή: Tim Dawson/ΔΟΔ