1

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Οι δημοσιογράφοι της Ευρώπης στηρίζουν την απεργία στα ελληνικά ΜΜΕ
για τις σκανδαλώδεις και ριψοκίνδυνες επενδύσεις των συνταξιοδοτικών Ταμείων

Από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκδόθηκε σήμερα το ακόλουθο Δελτίο Τύπου συμπαράστασης στην αυριανή απεργία:
“Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), εκφράζουν απόλυτη αλληλεγγύη στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν την Τρίτη 8 Μαΐου οι Ελληνες δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις που τους εκπροσωπούν, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική κακοδιαχείριση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών Ταμείων.
Υστερα από πολιτικές πιέσεις οι διοικήσεις των εργατικών ασφαλιστικών Ταμείων συμπεριλαμβανομένου και του δημοσιογραφικού Ταμείου Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., επένδυσαν μεγάλα ποσά αποθεματικών σε ομόλογα με αδιευκρίνιστους οικονομικούς όρους. Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν επενδυθεί σε ανασφαλείς και υψηλού κινδύνου επενδύσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αβέβαιους όρους απόδοσης.
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση παίζει ρουλέτα με τους κόπους της ζωής των εργαζομένων», δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. «Οι δημοσιογράφοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για το σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έγιναν οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις, αξιώνοντας να ληφθούν μέτρα για να προστατεύσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».
Οι ελληνικές συνδικαλιστικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., με αδιαφανείς διαδικασίες επένδυσε 130 εκατομμύρια ευρώ σε ένα εικοσαετές δομημένο ομόλογο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δυνατότητα του Ταμείου να ανταποκριθεί σε οικονομικές υποχρεώσεις.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ στηρίζουν τις αξιώσεις που προβάλλουν οι ελληνικές συνδικαλιστικές Ενώσεις για:
• Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για να αγοραστεί το ομόλογο με τους τόκους και την απόδοση του κεφαλαίου που επενδύθηκε.
• Την εγγύηση της αυτοτέλειας και λειτουργίας των Ταμείων με εκλογή των διοικήσεων και τη διασφάλιση του κοινωνικού τους ελέγχου.
• Τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων με την παροχή σταθερών αποδόσεων.
• Την απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους υπευθύνους.
• Τη διασφάλιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων με αξιοπρεπείς συνθήκες και πλήρη κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.”