1

“ΟΧΙ” ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΟΝΤΑΙ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τη μεθόδευση των εργοδοτών στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», που οδηγούν σε μείωση μισθών (παραβιάζοντας βάναυσα τις ισχύουσες ΣΣΕ) και –ακόμα χειρότερα– στη διαβόητη «εκ περιτροπής εργασία», που παραβιάζει τις ΣΣΕ, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά, επίσης, παραβιάζει και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που το εργατικό κίνημα έχει κατοχυρώσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι τέτοιες «συμφωνίες» και «πρωτοβουλίες» δεν μπορεί να έχουν την έγκριση –ούτε καν την ανοχή– των Σωματείων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν την απαρχή του ξηλώματος των κατακτήσεων του Κλάδου σε όλη τη χώρα. Η ΕΣΗΕΑ θα παλέψει μέσα από τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ –που παραδοσιακά επεκτείνεται και στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης– για την ανατροπή αυτού του απαράδεκτου γεγονότος.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλα τα Σωματεία του Κλάδου και της χώρας σε κοινή και συντονισμένη πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ. Με τη μόνη μέθοδο που πλέον είναι ανοιχτή: τον σκληρό, προετοιμασμένο, ενωτικό απεργιακό αγώνα.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά υπογραμμίζει τις βαρειές ευθύνες της κυβέρνησης, που με νομοθετικές πρωτοβουλίες (όπως ο πρόσφατος νόμος Κατσέλη για τις λεγόμενες «επιχειρησιακές») ανοίγουν το δρόμο για την απληστία των εργοδοτών. Σημειώνει επίσης ότι πλήγματα, όπως αυτά που δέχονται οι εργαζόμενοι στην «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και στον «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ» είναι τμήμα της γενικότερης τακτικής των εργοδοτικών οργανώσεων –και του κάθε εργοδότη ξεχωριστά– που επιχειρούν να στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους φορτώνοντας όλη την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ