1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αύριο, 3 Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου, η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών υψώνει για άλλη μια φορά τη φωνή της για να διακηρύξει την πίστη και την εμμονή στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και των πληροφοριών.

Στην εποχή της ηλεκτρονικής υπερπληροφόρησης ο Τύπος δοκιμάζεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για τους ισχυρούς και για εκείνους που κινούν τα νήματα της ενημέρωσης σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Μακρύς και θλιβερός είναι ο κατάλογος των θυμάτων. Το 1999 οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, έφθασαν τους 87. Από αυτούς, 16 έχασαν τη ζωή τους κατά την βάρβαρη νατοϊκή επιδρομή στο μέγαρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι και τρεις κατά την επίσης νατοϊκή επίθεση κατά της κινεζικής πρεσβείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στους περσινούς βομβαρδισμούς έφθασε τους 25. Επίσης, κατά το 1999, 446 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 653 έπεσαν θύματα επιθέσεων ή απειλών, ενώ 357 εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης διώχθηκαν ή υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2000, εικοσιένας δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και 84 βρίσκονται στις φυλακές. Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 80 δημοσιογράφοι που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Η ελευθερία του Τύπου είναι ανύπαρκτη σε 20 χώρες, ενώ σε 70 άλλες η ελευθεροτυπία τελεί υπό διωγμό.

Οι Ελληνες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τις διώξεις και τα μέτρα καταστολής σε βάρος εργαζομένων στα ΜΜΕ και διακηρύσσουν, ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε η ελευθεροτυπία, ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, να διευρύνεται αλλά και να γίνει σεβαστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.