1

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του ΟΗΕ, θέλει να επισημάνει τον ευαίσθητο ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην εμπέδωση των αξιών στις οποίες στηρίζονται οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων και γενικότερα το κλίμα κοινωνικής αλληλεγγύης που μπορεί να απαλύνει τις δύσκολες συνθήκες ζωής προσφύγων και μεταναστών.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι ο αγώνας τους για έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση είναι συνώνυμος με την αντιμετώπιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στην κοινωνία και στα Μέσα Ενημέρωσης.
Σήμερα που η Ευρώπη, με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που αναμένεται να επικυρωθεί από την Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, μετατρέπεται σε “ήπειρο-οχυρό”, με σύνορα κλειστά για τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες, αποδεικνύεται προφητική η έκθεση του αείμνηστου καθηγητή Ευρυγένη -ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80- στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους Έλληνες δημοσιογράφους στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, να συμβάλουν με την εργασία τους στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην άρση της κοινωνικής αδικίας σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, που υποχρεώνονται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.