1

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της ΔΟΔ/ΕΟΔ Αϊνταν Γουάιτ:

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004
Προς τον
κ. Αϊνταν Γουάιτ
Γενικό Γραμματέα ΔΟΔ/ΕΟΔ,
Βρυξέλλες

Αγαπητέ Αϊνταν,
Η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προσυπογράφει την ανοικτή επιστολή που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απευθύνει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο αγώνας για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι κοινός και πολύπλοκος. Εκτός από την αναγνώριση του θεμελιώδη ρόλου που έχουν οι δημιουργοί στο βιομηχανικό τομέα των ΜΜΕ οφείλουμε να αγωνιστούμε προκειμένου οι δημιουργοί να απολαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη όλων όσων εκμεταλλεύονται το έργο τους.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταβάλλει έντονες προσπάθειες με γνώμονα τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων περιλαμβάνοντας σχετικά άρθρα σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται και αφορούν τις εφημερίδες, τα ιδιωτικά και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Με τις συλλογικές συμβάσεις αναγνωρίζεται η ευθύνη των δημοσιογράφων για το περιεχόμενο του έργου τους, κατοχυρώνεται το απόρρητο των πηγών και συστήνεται επιτροπή για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων. Στη συλλογική σύμβαση με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ALTER με τα άρθρα 6 και 7, αναγνωρίζεται ότι για να γίνει χρήση του έργου πρέπει να ζητηθεί η άδεια του δημοσιογράφου αλλά και να αποζημιωθεί.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θεμελιώδης αρχή της Δημοκρατίας, αυτή της Ελευθερίας του Τύπου, βλάπτεται ανεπανόρθωτα όταν δεν διασφαλίζονται τα ηθικά και οικονομικά δικαιώματα των δημιουργών. Οπως επίσης, δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα της κοινής γνώμης για ελεύθερη πληροφόρηση όταν στο βωμό της κερδοφορίας των ΜΜΕ θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
                                                                                  
                                                                                 Mε θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,
                                                                                                             Ο Πρόεδρος
                                                                                                     Μανώλης Μαθιουδάκης