1

Στις 26 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EQUIROM

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημερώνει ότι στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα, θα διεξαχθεί η πρώτη εκπαίδευση του Κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης,  EQUIROM, που θα λάβει χώρα στον 7ο όροφο «Ιωάννης Κονδυλάκης» του κτηρίου της Ενώσεως.

Η εκπαίδευση απευθύνεται αποκλειστικά σε δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

Σκοπός του EQUIROM είναι η καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας για τους Ρομά. Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Ένας από τους στόχους του EQUIROM είναι η καταπολέμηση των στερεοτύπων στα μέσα ενημέρωσης, η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος των Ρομά, και η συμβολή στη δημιουργία θετικών αφηγημάτων για τους Ρομά από δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Η ρητορική που απεικονίζει αρνητικά στερεότυπα έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη. Η Ρομά κοινότητα, ειδικότερα, αντιμετωπίζει διακρίσεις και προκαταλήψεις, που διαιωνίζονται από αρνητικά στερεότυπα και παραπληροφόρηση. Αυτό έχει συμβάλει στον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και την αύξηση της ρητορικής κατά των Ρομά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην προώθηση της κατανόησης είναι καθοριστικός.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν μήνυμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και μία μικρή παράγραφο μέχρι 150 λέξεις που να εξηγεί το ενδιαφέρον τους στο αντικείμενο που πραγματεύεται η εκπαίδευση στο gtsiakalos@yahoo.gr

Η καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 26η Οκτωβρίου 2023.

Σημειώνεται ότι υφίσταται περιορισμένη δυνατότητα για αποζημίωση του κόστους μετάβασης καθώς και διαμονής για εκπαιδευόμενους που βρίσκονται εκτός Αττικής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ