1

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την καθολική συμμετοχή των Ιταλών δημοσιογράφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Εθνικής Ιταλικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία αντιδρά δυναμικά στην άρνηση της εργοδοσίας να προσέλθει στις διαβουλεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι Ιταλοί συνάδελφοι καταγγέλλουν μεθοδεύσεις της εργοδοσίας η οποία, προφασιζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τύπος, επιδιώκει “ελαστικότητα στις αμοιβές” ως βασική παράμετρο μιας καινούργιας στρατηγικής. Οι Ιταλοί εργοδότες, επικαλούμενοι την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μείωση στις κυκλοφορίες των εφημερίδων και των εμπορικών κερδών, επιζητούν να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για τη σύναψη της καινούργιας ΣΣΕ.
Η άρνηση της εργοδοσίας να ανανεωθεί η ΣΣΕ, που έχει λήξει τον περασμένο Μάρτιο, εντείνει την εργασιακή αβεβαιότητα των Ιταλών συναδέλφων και απορυθμίζει το εργασιακό τοπίο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, συμπαραστάτης των Ιταλών συναδέλφων, καταγγέλλει την τακτική της εργοδοσίας ως πλήγμα ανεπανόρθωτο στο συνεκτικό ιστό της δημοσιογραφίας με αποτέλεσμα την ποιοτική κάμψη των εφημερίδων.
Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. απέστειλε μήνυμα συναδελφικής αλληλεγγύης στους Ιταλούς συναδέλφους διακηρύσσοντας ακλόνητη πίστη στη θωράκιση των Σ.Σ.Ε., δικαίωμα για το οποίο τα μέλη της ΕΣΗΕΑ έχουν αγωνιστεί με κάθε τρόπο στα ενενήντα χρόνια συνδικαλιστικής δράσης της Ένωσης.