1

ΤΕΥΧΟΣ 29 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2001

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 3ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2001 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 29

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΤΣΠΕΑΘ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
2. ΕΔΟΕΑΠ: ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
3. ΕΣΗΕΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ “ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ”
4. ΕΔΟΕΑΠ: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΤΑ”

5. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΣΑΛΑΡΗ
6. ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
7. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

8. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
9. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
10. ΤΣΠΕΑΘ : ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
11. ΕΣΗΕΑ : ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
12. ΔΟΔ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
13. ΕΣΗΕΑ : ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 


1. ΤΣΠΕΑΘ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Προβληματικό φαίνεται ότι είναι το φετινό 5,5% της αύξησης των συντάξεων καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι από το συνολικό μικτό ποσό της αύξησης που τους αναλογεί εισπράττουν το 20%-35% ενώ στις κρατήσεις (Εφορία κ.λπ.) πάει το 65%-80%!
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ. Καθώς με την αύξηση ανεβαίνουν τα ακαθάριστα έσοδά μας ανεβαίνει και η κλίμακα φορολογίας και δεν αποκλείεται το 2002 να κληθούμε να πληρώσουμε στην Εφορία περισσότερα από τα χρήματα της αύξησης που θα έχουμε εισπράξει το 2001 (βλέπε τις επιστολές των συναδέλφων Σ. Χαραλαμπόπουλου και Η. Παππά που δημοσιεύονται σ’ αυτό το τεύχος).
Η προϊσταμένη του αρμοδίου τμήματος του ΤΣΠΕΑΘ κ. Μαρία Καρατζά μας διαβεβαίωσε ότι οι κρατήσεις στις συντάξεις θα είναι μικρότερες από τον Ιανουάριο του 2002.
“Το φαινόμενο των μεγάλων κρατήσεων που παρουσιάζονται αυτό τον καιρό -μας είπε- οφείλεται σε διαφορά φόρου λόγω ανόδου της φορολογικής κλίμακας και επειδή στα αναδρομικά δεν κρατήθηκε καθόλου φόρος. Από τον Ιανουάριο του 2002 που θα έχει εκκαθαρισθεί ο φόρος του 2001 θα είναι λιγότερες οι κρατήσεις”.

 

2. ΕΔΟΕΑΠ: ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Τέλος Δεκεμβρίου του 2001 θα καταβληθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ η πρώτη δόση (150 εκατομμύρια δραχμές) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αποφάσισε το Δ.Σ. του Οργανισμού να δώσει στους συνταξιούχους σαν αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ. Η δεύτερη δόση (άλλα 150 εκατομμύρια δραχμές) θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2002.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (300 εκατομμύρια δραχμές) θα μοιρασθούν οι 900 άμεσοι συνταξιούχοι του Οργανισμού (οι δικαιοδόχοι δεν θα πάρουν οικονομική ενίσχυση). Το ποσό που αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο είναι περίπου 13.000 δρχ. για κάθε χρόνο ασφάλισης που είχε στον ΕΔΟΕΑΠ προτού συνταξιοδοτηθεί.
Αρκετοί συνάδελφοι υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές για μια ουσιαστική αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ και ευελπιστούν ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού δεν θεωρεί το θέμα “λήξαν” (βλέπε την επιστολή της συναδέλφου Μ. Ευαγγελοπούλου που δημοσιεύεται σ’ αυτό το τεύχος).

 

3. ΕΣΗΕΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ “ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ”
Η εκπρόσωπος των συνταξιούχων Ντίνα Εξάρχου έστειλε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την παρακάτω επιστολή (αριθ. Πρωτ. 1607/1-10-2001):
“Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Γενική Συνέλευση του αδελφού σωματείου της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) ψήφισε πριν από δέκα μήνες τον Κανονισμό Λειτουργίας “Αλληλοβοηθητικού Λογαριασμού” από τον οποίο χορηγήθηκαν στα μέλη του Σωματείου διάφορα χρηματικά βοηθήματα καθώς και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όλους τους συνταξιούχους του, παλιούς και νέους. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Λογαριασμού αυτού υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης στα μέλη του Σωματείου και προκαταβολής πριν από τη συνταξιοδότησή τους έναντι του εφάπαξ που δικαιούνται (όπως παλιότερα χορηγούσε ο ΕΔΟΕΑΠ).
Εμείς στην ΕΣΗΕΑ δεν χρειάζεται να φτιάξουμε παρόμοιο Λογαριασμό. Τον έχουμε έτοιμο (“Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας”). Εκείνο που χρειάζεται είναι να τον ενισχύσουμε με περισσότερα χρήματα και να τον ενεργοποιήσουμε έχοντας σαν πρότυπο την ΕΠΗΕΑ.
Από τον Λογαριασμό αυτό, για παράδειγμα, θα μπορούσε η ΕΣΗΕΑ να στείλει τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους αντί για το καθιερωμένο καλάθι με τα ποτά επιταγή 100 χιλιάδων δραχμών (ή και περισσότερων) όπως είχα προτείνει με επιστολή μου (αριθ. Πρωτ. 1433/30-11-2000) στο προηγούμενο Δ.Σ.
Ακόμα, θα μπορούσε η Ενωση από τον ίδιο Λογαριασμό να υλοποιήσει την πρόταση που έχει κάνει ο συνάδελφος Γιάννης Σώπασης να χορηγείται μηνιαίο επίδομα σπουδών στα παιδιά των συνταξιούχων δημοσιογράφων για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και τις σχολές μεταλυκειακού κύκλου δημόσιες και ιδιωτικές”.

 

4. ΕΔΟΕΑΠ: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΤΑ”
Τον σχεδιασμό της απογραφής των μελών του έχει αρχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να εφαρμόσει την “έξυπνη κάρτα υγείας” για την οποία σας έχουμε ενημερώσει από τον Ιούνιο (αριθ. φύλλου “Ε” 25).
Η απογραφή θα γίνει μέχρι το τέλος του 2001 στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ όπου θα προσέλθουν τα μέλη -μετά από σχετική ειδοποίηση- και θα δώσουν τα απαραίτητα για την κάρτα υγείας στοιχεία.
Υπενθυμίζουμε ότι η “έξυπνη κάρτα υγείας” θα περιέχει όλο το ιατρικό ιστορικό μας και θα είναι χρήσιμη για την είσοδό μας στα νοσοκομεία. Με το “χτύπημα” της κάρτας στο ειδικό μηχάνημα που θα τοποθετήσει ο ΕΔΟΕΑΠ σε όλα τα συμβεβλημένα νοσοκομεία οι γιατροί που θα υποδέχονται τον ασθενή θα διαβάζουν αμέσως το ιατρικό ιστορικό του.

 

5. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΣΑΛΑΡΗ
Την εξηντάχρονη θητεία στη δημοσιογραφία του διακεκριμένου συναδέλφου Χρήστου Πασαλάρη τίμησε η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” της οποίας ήταν ο αρχιτέκτονας και ο πρώτος διευθυντής (σήμερα αρθρογραφεί στην ίδια εφημερίδα).
Ηταν μια συγκινητική εκδήλωση που κατέδειξε όχι μόνο τη γενική αναγνώριση του παλαίμαχου συναδέλφου αλλά και την “ποιότητα της δημοκρατίας μας”, όπως πολλοί είπαν.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο πρώην υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τύπου Α. Κατσαντώνης, ο διευθυντής του “Ελεύθερου Τύπου” Γ. Κύρτσος, η Πρόεδρος του “2004” Γιάννα Αγγελοπούλου και οι πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Γ. Σουφλιάς.
Παραβρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, οι πρώην υπουργοί Ι. Βαρβιτσιώτης και Ι. Παλαιοκρασάς, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς, η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά, η Γενική Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη, ο Πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Π. Καραγιάννης κ.ά.

 

6. ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
Μεγάλη απήχηση είχε στους συναδέλφους η πρόταση του τέως Προέδρου του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Μανώλη Γαρυφαλλάκη για ανέγερση στην Πεντέλη σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΕΣΗΕΑ Οίκου Ευγηρίας για τους παλαίμαχους δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια με παρόμοια πρόταση των τότε μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ, Πάνου Γεραμάνη, Αντώνη Σπηλιόπουλου και Τίνας Πολίτη που κατατέθηκε γραπτώς σε γενική συνέλευση.
Εξάλλου, πριν από 8 χρόνια η Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη, είχε κάνει πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο για ανέγερση στην ίδια περιοχή “Ξενώνα Απομάχων Δημοσιογράφων”.
Καλές και άγιες οι προτάσεις αλλά να μην μένουν προτάσεις.

 

7. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΒΑΣΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΡΟΣ: (Το 1821 χωρίς δάφνες και στέφανα). Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη. Με τρόπο τολμηρό και αποφασιστικό ο εκλεκτός συνάδελφος συνεισφέρει στην ιστορική έρευνα απομυθοποιώντας πρόσωπα και καταστάσεις.
Το βιβλίο του “Το 1821 χωρίς δάφνες και στέφανα” (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ) παρουσιάζει την άλλη πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Αποτελείται από δημοσιευμένα κείμενα και άρθρα γνωστών Ελλήνων και ξένων μελετητών καθώς και από απομνημονεύματα πρωταγωνιστών του ’21. Μέσα από τα κείμενα αυτά ο αναγνώστης μπορεί να δει κατάματα την άλλη πλευρά και να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 και τους δημιουργούς της.

 

8. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
’λλος ένας μεγάλος της παλιάς δημοσιογραφικής “φρουράς”, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κυριάκος Σιμόπουλος, έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου έπειτα από μακρά ασθένεια σε ηλικία 81 ετών.
Ο Κυριάκος Σιμόπουλος γεννήθηκε στην Ηλεία και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για την πολιτική του δράση και την ιδεολογία του εξορίστηκε την περίοδο 1948-1951 στη Μακρόνησο όπου τέσσερις φορές κινδύνεψε η ζωή του από τα βασανιστήρια.
Εργάστηκε στη “Δημοκρατική Αλλαγή” του Παπαπολίτη, στο “Βήμα”, στον “Ανεξάρτητο Τύπο” των Πουρνάρα – Κύρκου αρχισυντάκτης, στο κρατικό Ραδιόφωνο όπου είχε την εκπομπή “Ο κόσμος του βιβλίου”, στα “Σημερινά” αρθρογράφος, στη “Βραδυνή” χρονογράφος με το περίφημο ψευδώνυμο “Ανταίος”. Ακόμη, χρημάτισε διευθυντής σύνταξης στην “Ιστορία και Προϊστορία του Ελληνικού Έθνους”.
Στη δικτατορία απολύθηκε από το κρατικό Ραδιόφωνο και διαγράφτηκε από την ΕΣΗΕΑ. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επανεγράφη στην Ενωση ως μηδέποτε διαγραμμένος.
Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο, όπως και το μεταφραστικό του έργο στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεταφράσεις διηγημάτων του ’ντον Τσέχωφ και η μετάφραση του πολυδιαβασμένου βιβλίου της Σιμόν ντε Μπωβουάρ “Το δεύτερο φύλο”.

 

9. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: (Η επιστολή του συναδέλφου απευθύνεται στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 1598/27-9-2001 και κοινοποιείται στην “Ε”).
“Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως είναι γνωστό η αύξηση που πήραμε οι συνταξιούχοι για το έτος 2001 είναι 5,5%. Σύμφωνα με τα αποδεικτικά πληρωμής των μηνών Ιουλίου και Οκτώβρη που επισυνάπτω, η σύνταξή μου αυξήθηκε από τις 384.579 στις 404.851 δρχ., δηλαδή κατά 20.273 δρχ.
Το βάρβαρο είναι ότι από την αύξηση των 20.273 δρχ., το ΤΣΠΕΑΘ έδωσε σε μένα τις 4.682 και τις 15.590 τις έδωσε στην Εφορία! Δηλαδή, τα τέσσερα πέμπτα τα πήρε η Εφορία και το ένα πέμπτο ο συνταξιούχος!
Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο, αφορά όλους τους συνταξιούχους. Η περίπτωσή μου αποδεικνύει ότι το Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ είναι όργανο που αποσκοπεί όχι στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του, αλλά στην αύξηση των εσόδων της Εφορίας.
Η ευθύνη του Προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ κ. Γ. Κατσανεβάκη είναι τεράστια. Και φρονώ ότι επιβάλλεται η άμεση παρέμβασή σας”.

ΑΝΔΡΙΑΝΗ (ΝΙΤΣΑ) ΛΟΥΛΕ:
“Ντίνα μου,
Διαβάζοντας το νέο φύλλο της εφημερίδας μας δεν μπορώ παρά να σκεφθώ πόσο απαραίτητη έχει γίνει πια για μας. Η προσπάθειά σου να μην αισθάνονται οι συνταξιούχοι μας ξεχασμένοι είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσες να τους δώσεις. Συνέχισε με τον ίδιο δυναμισμό. Κι αν καμμιά φορά σκοντάψεις σε κακόβουλες παρατηρήσεις αγνόησέ τες και προχώρα. Όπως έγινε πρόσφατα με το θέμα του εφάπαξ. Σε κατηγόρησαν για “μεταφορά ψευδών πληροφοριών”. Τελικά διαψεύστηκαν εκείνοι. Περιμένω την επόμενη εφημεριδούλα. Μη με ξεχάσεις. Γιορτάζω!!!”


ΜΑΙΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ:
“Αγαπητή Ντίνα,
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλεις και διπλά συγχαρητήρια για το γεγονός ότι η “Επιστολή” αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ σε “βήμα” έκφρασης και διαμαρτυρίας των ίδιων των συνταξιούχων.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ σε προηγούμενο δημοσίευμα της “Επιστολής” σχετικά με απόφαση του ΕΔΟΕΑΠ γύρω από το θέμα του εφάπαξ. Προφανώς, αν έτσι έχουν τα πράγματα, το μοίρασμα 300 εκ. δρχ. σε εκατοντάδες συνταξιούχους δημοσιογράφους και μάλιστα σε δύο δόσεις (!), δεν αποτελεί “μερική αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ”, όπως -μάλλον για λόγους ευγενείας- γράψατε. Πρόκειται περισσότερο για ένα “μερικό εμπαιγμό” που έρχεται, σχεδόν ανέξοδα, να καταλαγιάσει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και από προηγούμενα δημοσιεύματα της “Επιστολής” τα οποία πίεζαν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δεν γνωρίζω αν πράγματι υπάρχουν νομικά προβλήματα που εμποδίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ. Η νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ θα μπορούσε, αν δεν το έχει ήδη πράξει, να διερευνήσει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση, λύση μπορεί να βρεθεί, όπως εξάλλου έγινε με τα 300 εκ. ή με άλλον τρόπο. Η ουσία ενδιαφέρει και όχι ο τύπος. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να ασκηθούν οι πιέσεις των συνταξιούχων, αλλά και της ΕΣΗΕΑ, η οποία οφείλει να παρέμβει σε όφελος των μελών της”.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ:
“Αγαπητή μου κυρία Εξάρχου,
Προ μηνός έλαβα την “Επιστολή” του Σεπτεμβρίου 2001. Λόγω όμως της αναπηρίας οράσεως μου (τυφλός από εξαετίας), καθυστέρησα δυστυχώς να σας γράψω και να σας συγχαρώ δια την πνευματική σας προσπάθεια ενημερώσεως των απομάχων συναδέλφων. Η εργασία σας είναι μια παρηγορία και πνευματική τροφή ιδίως δια τους αναπήρους απομάχους συναδέλφους, που μας δίδει θάρρος, έμπνευσι, και θύμησι ότι κάποτε και εμείς αγωνισθήκαμε δια τα κοινά του Εθνους. Η ενημέρωσις σας δεικνύει την εργατικότητά σας και τον ζήλο σας. Θερμά συγχαρητήρια -ο Θεός να σας δίδει σθένος και δύναμι να συνεχίσετε.
Δεύτερον, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω δια την κριτική που γράψατε δια το βιβλίο μου, που εβραβεύθη από την Ακαδημία Αθηνών (1979) και επανεξεδόθη συμπληρωμένο σε τέταρτη έκδοσι το 2001. Οι φωτογραφίες που περιέχει ελήφθησαν από εμέ προσωπικώς με κίνδυνο της ζωής μου στην Τουρκία το 1955, διότι τότε είχε κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος με αυστηρές απαγορεύσεις και τιμωρίες δια φωτογραφίζοντας τα γεγονότα.
Η ευαισθησία σας δεικνύεται από το ότι ξεχωρίσατε την αφιέρωσί μου “σ’ εκείνους που επετέλεσαν με πίστι, εντιμότητα και θυσία ζωής το μέγα καθήκον προς το Γένος, σ’ εκείνους που η ιστορία αναφέρει τα ονόματά τους και σ’ εκείνους που μόνον ο Κύριος γνωρίζει”. Αυτό είναι αλήθεια, διότι είναι απειράριθμοι οι θυσιασθέντες και κατακρεουργηθέντες υπό των αιωνίων εχθρών της φυλής και του Γένους μας Τούρκων.
Ευχαριστώ θερμώς, δεχθήτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ευγενική σας προσφορά στην δημοσιογραφία.
Υ.Γ.: Το παρόν εγράφη καθ’ υπαγόρευσίν μου, εκ μέρους του συνεργάτου μου”.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ:
” Αγαπητή κ. Εξάρχου,
Μαζί με τις ευχές και τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελείτε βοηθώντας την επαφή και την ενημέρωση των απόμαχων της δημοσιογραφίας, θέλω να σας επισημάνω ένα πρόβλημα που από τον Αύγουστο καίει τους συνταξιούχους του ΤΣΠΕΑΘ και, κατά πάσα βεβαιότητα, θα μας κάψει κυριολεκτικά όταν πάρουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα των Δ.Ο.Υ. για τον φόρο εισοδήματος του 2001.
Πρόκειται για την αύξηση 5,5% που υποτίθεται ότι πήραμε στις συντάξεις μας – και λέω υποτίθεται με όλη τη σημασία του ρήματος. Και εξηγούμαι: Η αύξηση αυτή στις ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μου είναι (στα χαρτιά) 27.703 δραχμές. Όμως, όταν διάβασα στο βιβλιάριο της Τράπεζάς μου, διαπίστωσα ότι το καθαρό ποσό αυξήθηκε κατά…9.673 δρχ. Δηλαδή, εγώ εισέπραξα το 34,4% του ποσού της αύξησης, ενώ το υπόλοιπο 65,6% πήγε σε φόρο, χαρτόσημο και κάποια εισφορά. Δεν είναι καταπληκτικό; Ενας στους τρεις κερδίζει…
Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ, μου απάντησε ότι έγιναν και από άλλους παράπονα και με διαβεβαίωσε ότι θα “δει” το θέμα σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η κοροϊδία: Η αύξηση που πήρα, σε ετήσια βάση θα μου αποφέρει 135.422 δρχ. (14 x 9.673), ενώ τα ακαθάριστα έσοδά μου θα αυξηθούν κατά 387.842 δρχ., θα ανέβει η κλίμακα και πιθανότατα, θα κληθώ να πληρώσω περισσότερα από όσα θα εισπράξω φέτος.
Ας “ψαχτούν” όλοι οι συνταξιούχοι και μετά, αφού διαπιστώσουμε όλοι τον εμπαιγμό, προτείνω να πραγματοποιήσουμε πικετοφορία με μοναδικό αίτημα: ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΟΧΙ ’ΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!!!”.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΠΑΡΗΣ:
“Των φρονίμων ολίγα”.
Αλλά όταν πρόκειται για το έργο που προσφέρετε με την ενημερωτική ΕΠΙΣΤΟΛΗ κυρία Ντίνα Εξάρχου, τότε τα συγχαρητήρια που σας αξίζουν είναι πολλά. Και εκ μέρους των …φρονίμων”.

ΒΑΣΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΡΟΣ:
“Συγχαρητήρια στον Μανώλη Γαρυφαλλάκη για την πρότασή του να αποκτήσουμε Οίκο Ευγηρίας. Οι παλαίμαχοι συνάδελφοι θα έχουν μια ζεστή φωλιά στα τελευταία τους χρόνια”.


10. ΤΣΠΕΑΘ : ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αναμένεται εντός των ημερών ο διορισμός των μελών του νέου Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ (η σχετική προθεσμία λήγει στις 12 Νοεμβρίου).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από τον Πρόεδρο και τέσσερα μέλη τα οποία προτείνονται (μαζί με τους αναπληρωτές τους) ένα από την ΕΣΗΕΑ που καταλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου, ένα από την ΕΠΗΕΑ, ένα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ένα από την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Στο Συμβούλιο μετέχει και ο Κυβερνητικός Επίτροπος (με τον αναπληρωτή του) ο οποίος δεν έχει ψήφο, έχει όμως δικαίωμα βέτο!
Η θητεία του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ είναι τριετής.

 

11. ΕΣΗΕΑ : ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Μέτωπο κατά της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ετοιμάζει η ΕΣΗΕΑ.
Με πρωτοβουλία της Ενωσης συγκαλείται το Συντονιστικό Συμβούλιο όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ προκειμένου να συντονισθεί η δράση για την αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα κανάλια. Για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε στις 25 Οκτωβρίου το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στο οποίο τονίσθηκε ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.
Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θέτουν υπό διαπραγμάτευση το δικαίωμά τους – που είναι και υποχρέωσή τους απέναντι στην κοινωνία – να κάνουν σωστά και έντιμα την εργασία τους χωρίς υποδείξεις, πιέσεις και απαγορεύσεις.
Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. της Ενωσης αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζομένους στην ενημέρωση σε μια κοινή γραμμή για δυναμική, υπεύθυνη και συντονισμένη αντιμετώπιση.

 

12. ΔΟΔ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) η μεγαλύτερη οργάνωση δημοσιογράφων στον κόσμο καλεί τις κυβερνήσεις να άρουν τις πιέσεις που ασκούν στους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν τα γεγονότα της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.
Η ΔΟΔ απαιτεί να απελευθερωθούν οι ρεπόρτερ που έχουν συλληφθεί από τους Ταλιμπάν οι περισσότεροι σαν “Αμερικανοί κατάσκοποι” και καταδικάζει τον αυθαίρετο αποκλεισμό των δημοσιογράφων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη για να μη καλυφθούν δημοσιογραφικά οι αντιαμερικανικές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

 

13. ΕΣΗΕΑ : ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της ΔΟΔ Αϊνταν Γουάϊτ έστειλε η ΕΣΗΕΑ απαντώντας σε ερωτήματα της Ομοσπονδίας για τον τρόπο κάλυψης στην Ελλάδα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και των αεροπορικών επιδρομών κατά του Αφγανιστάν.
Στην επιστολή η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν σε βάθος τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι κρούσματα άμεσης λογοκρισίας δεν αναφέρθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ ούτε και επιθέσεις στις αλλοδαπές μειοψηφίες που ζουν στην Ελλάδα εκτός από μεμονωμένα περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας. Κάποιες ενδείξεις μόνο υπάρχουν ότι ορισμένοι εργοδότες έκαναν υποδείξεις στους δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται γι’ αυτό και η ΕΣΗΕΑ κάλεσε τους συναδέλφους να αντιδράσουν σ’ αυτές τις πιέσεις ατομικά και συλλογικά.
Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι το κλίμα φόβου και πανικού που έχει αρχίσει να μεταδίδεται από τις ΗΠΑ και αναπαράγεται από τα ελληνικά ΜΜΕ επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ορισμένες εφημερίδες και τηλεοπτικά μέσα για να διευρύνουν το μερίδιό τους στην τηλεθέαση και τα έσοδα από τη διαφήμιση παραβιάζοντας τους επαγγελματικούς κανόνες.
Τέλος η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση οι δημοσιογράφοι τάσσονται υπέρ της ειρήνης και κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της τρομοκρατίας και του πολέμου.
Η επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τη ΔΟΔ και οι αντίστοιχες επιστολές που έστειλαν οι άλλες οργανώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας αποτέλεσαν το υλικό για την απόφαση δράσης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ που συνήλθε στις 20 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη.