1

ΤΕΥΧΟΣ 30 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2001

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 3ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2001 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 30

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ 2002
1. ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ : ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2. ΕΣΗΕΑ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
3.ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 25Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
4. ΔΕΚΤΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ
5. ΕΔΟΕΑΠ: Προϋπολογισμός για το 2002.
6. ΠΟΕΣΥ: ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
7. ΤΣΠΕΑΘ: ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
8. ΕΔΟΕΑΠ: ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ – Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
9. ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ: ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
10. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
11. ΕΣΗΕΑ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
12. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ – ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο Δ. ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ
13. ΕΔΟΕΑΠ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
14. ΠΠΣ: “ΠΟΛΙΤΙΚΗ” Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΚΥΡΤΣΟΥ – ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
15. ΕΣΗΕΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
16. ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ Λ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
17. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
18. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

 


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ 2002
Η “Ε” εύχεται σε όλους τους συναδέλφους να περάσουν καλά Χριστούγεννα και να υποδεχθούν το 2002 με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και ειρήνη.
Στα παιδιά τους ευχόμαστε να είναι χιλιόχρονα και να προοδεύουν.

 

1. ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ : ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Στις 14 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων (μία σύνταξη) στους συνταξιούχους δημοσιογράφους τόσο από το ΤΣΠΕΑΘ όσο και από τον ΕΔΟΕΑΠ.
Η σύνταξη του Ιανουαρίου θα καταβληθεί και από τα δύο Ταμία στις 21 Δεκεμβρίου.
Σε καλή μεριά και καλοφάγωτα τα χρήματα.

 

2. ΕΣΗΕΑ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Με πλούσιο πρόγραμμα όπως κάθε χρόνο θα γίνει και φέτος η Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή της ΕΣΗΕΑ. Η γιορτή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο στις 11 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι μπορούν να προμηθευτούν τις προσκλήσεις για τα παιδιά τους στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ.

 

3.ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 25Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μετά από επίπονες και συστηματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1998 ανακοινώνει στους συναδέλφους ότι εξασφάλισε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 25ο Διεθνές Συνέδριο της ΔΟΔ.
Στο Συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2004 θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι τουλάχιστον 146 Δημοσιογραφικών Ενώσεων από 106 χώρες όλου του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 500.000 μέλη.
Τον προσεχή Δεκέμβριο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Αϊντάν Γουάιτ προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης του Συνεδρίου.

4. ΔΕΚΤΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ
Ευχάριστα νέα μας έρχονται από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Έγιναν δεκτές οι αγωγές πολλών συναδέλφων που διεκδικούν δικαστικά το επίδομα συζύγου.
Συγκεκριμένα έγιναν δεκτές οι αγωγές των συναδέλφων Αγγουρίδου Ειρήνης, Βαλάση Δήμητρας (από τη Θεσσαλονίκη), Γκαγκαβούζη-Βουρνά Χρυσούλας, Γεωργιάδου-Θεολογίδου Ειρήνης, Δημητριάδου-Μητροπούλου Σταυρούλας, Δαμόφλη-Μαρσέλου Βέρας, Ζαράφτη-Βερυκίου Αναστασίας, Ζαράρη Μαρίας, Θέου Κυριακούλας, Γρηγοριάδου-Μαρέλου Αγγελικής, Σταύρου-Μενέγου Αγγελικής, Τουφεξή Μοσχάνθης, Αλεξίου Ορσαλίας, Καράμπελα-Μπόντζου Ευδοκίας, Κακεπάκη Βασιλικής, Κωνσταντέα Μαρίας, Κωστοπούλου-Ευαγγελοπούλου Μαρίας, Κουντούρη Ελίζας, Λαμπροπούλου Θεοδώρας και Μουτσάκη Βαρβάρας.
Απερρίφθησαν οι αγωγές των συναδέλφων Κυριακού Εύας, Κουκλάκη Μαρίας και Βασιλειάδου-Δρόσου Αικατερίνης.
Παραπέμφθηκαν για συζήτηση από το Μονομελές στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (λόγω της υφισταμένης διάστασης απόψεων για τις αρμοδιότητες των δικαστηρίων) οι αγωγές των συναδέλφων Βασιλάκου Κωνσταντίνας, Μπιούμπι Φρίντας, Χρυσοστομίδου Μαγδαληνής (από τη Θεσσαλονίκη), Παπαντωνίου Ευαγγελίας, Παραπονιάρη Μερόπης, Ρεζάν Μαρίας, Ρουσσιάνου-Πιπεράκη Λιάνας, Σιώκου-Βουλοδήμου Ιωάννας, Στεφανοπούλου Αλεξάνδρας, Τζαννετή Σοφίας, Τσαχτσίρη-Κουρσαράκου Δήμητρας, Φακάρου Αργυρώς, Χατζηανδρέου Μαρίας, Δαμιανίδου Αννας, Κοτσαμπά-Κανελλάκου Σταματίνας, Γιούλη Θεοδοσίας, Κεραμοπούλου Βενετίας, Τσιγκούνη-Εξάρχου Κωνσταντίνας και Πλατσή Αρτέμιδος.
Αναμένονται, τέλος, οι αποφάσεις στις αγωγές των συναδέλφων Παπαδοπούλου Ασημίνας, Μιχελιδάκη Αφροδίτης, Μπουζάλη-Τσιριγώτη Ειρήνης, Νταλώση-Λέφα Γραμματής, Μπαλή Λιάνας, Οικονόμου Ελευθερίας, Παπαβησσαρίωνος Δέσποινας, Πολιτοπούλου Μαρίας-Ελένης, Πανάγου Ερμιόνης, Περλέγκα Αριστέας και Πετραλιά Φωτεινής.

 

5. ΕΔΟΕΑΠ: Προϋπολογισμός για το 2002.
Συζητήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΔΟΕΑΠ για το 2002 ο οποίος προβλέπει ικανοποιητικές αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.
Στη συζήτηση που έγινε σε δύο συνεδριάσεις το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ έβαλε στόχο την αύξηση των αποθεματικών του Οργανισμού στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 25 δις δρχ. (τουλάχιστον) με σημερινές τιμές. Ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη του περιορισμού ορισμένων δαπανών του Ταμείου Υγείας ώστε να αποφευχθούν οι σπατάλες καθώς και του καταμερισμού των κονδυλίων έτσι ώστε να ενισχυθούν οι επικουρικές συντάξεις.

 

6. ΠΟΕΣΥ: ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το νέο 11μελές Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στην πρώτη συνεδρίασή του που έγινε στις 13 Νοεμβρίου συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δημήτρης Γκλαβάς ΕΣΗΕΑ
(ψήφοι 10-λευκό 1)
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Παναγιώτης Νεστορίδης ΕΣΗΕΜΘ
(ψήφοι 8-λευκά 3)
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ’γγελος Ασβεστάς ΕΣΗΕΘΣΕΕ
(ψήφοι 8-λευκά 3
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιώργος Σαββίδης ΕΣΗΕΑ (ψήφοι 11)
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Αντώνης Νταβανέλλος ΕΣΗΕΑ (εκλέγεται με
ψήφους 6, έναντι 5 που έλαβε η Κατερίνα
Κωλέτση)
ΤΑΜΙΑΣ Αθηνά Μόςς-Σύψα ΕΣΠΤ (Ψήφοι 7-λευκά 4)
ΕΦΟΡΟΣ Νέλλη Κατσαμά ΕΣΗΕΠΗΝ
(ψήφοι 6-λευκά 5)
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Κατερίνα Κωλέτση ΕΣΗΕΑ
Κώστας Μπετινάκης ΕΣΗΕΑ
Χρίστος Τελίδης ΕΣΗΕΜΘ
Ιωάννης Πλαχούρης ΕΣΠΤ
Το νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ εξελέγη στο 3ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας που έγινε στην Αθήνα στις 2-4 Νοεμβρίου.
Στο Συνέδριο πήραν μέρος 123 σύνεδροι οι οποίοι πέρα από τους απολογισμούς ανέπτυξαν κριτικό διάλογο στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες δημοσιογράφους (οικονομικά επαγγελματικά, ασφαλιστικό, Συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ, κατάσταση στα ΜΜΕ, Δεοντολογία) καθώς και στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής μας. Η υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του Συνεδρίου δρομολογείται αυτές τις μέρες από το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ μαζί με την υλοποίηση της απόφασης για τη σύγκλιση Καταστατικού Συνεδρίου.
Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε πανηγυρικά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, συνδικαλιστικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Γκλαβάς. Το Συνέδριο χαιρέτισαν με θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ο Υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαππας ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ..Σημίτη, οι εκπρόσωποι Τύπου της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ.Τσοβόλας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Καραντηνός, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΡΣ κ. Λαμπρίδης κ.ά.

 

7. ΤΣΠΕΑΘ: ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Διορίστηκε το νέο Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ με την υπ΄αριθ. Φ53/1454/12-11-2001 απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πρόεδρος διορίστηκε ο Γιώργος Κατσανεβάκης, αναπληρωτής Πρόεδρος ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κυβερνητική Επίτροπος η Μαρία Πικραμένου υπάλληλος με Α βαθμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναπληρωτής της ο Παναγιώτης Κωστούλας υπάλληλος του ίδιου υπουργείου.
Τακτικά μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ διορίστηκαν η Ιωάννα Μαθιουδάκη υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αναπληρωτή τον Βασίλειο Κουλούρη υπάλληλο του ίδιου υπουργείου. Από την ΕΙΗΕΑ ο Γιώργος Αϊδίνης με αναπληρωτή τον Σπύρο Αβαρκιώτη. Από την ΕΣΗΕΑ ο Γιώργος Τσαπόγας με αναπληρωτή τον Γιάννη Αγγούρη. Από την ΕΠΗΕΑ ο Σταμάτης Πρωτολάτης με αναπληρώτρια τη Μαρία Παπατόλια.
Όταν θα συζητούνται θέματα προσωπικού ή οργάνωσης και λειτουργίας του Ταμείου θα μετέχουν με δικαίωμα ψήφου από τους υπαλλήλους του Ταμείου η Μαρία Τσουκαλά με αναπληρώτρια την Αναστασία Μακρή. Η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι τριετής.

 

8. ΕΔΟΕΑΠ: ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ – Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αγορά νέου κτιρίου του ΕΔΟΕΑΠ. Ο σχετικός φάκελλος βρίσκεται ήδη στον αρμόδιο υπουργό για έγκριση.
Το προτεινόμενο στον υπουργό νέο κτίριο για τη μεταστέγαση των διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται στην οδό Ηριδανού και Σισίνη σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό του Μετρό “Μέγαρο Μουσικής” και είναι διπλάσιο σε τετραγωνικά από το κτίριο της οδού Ηριδανού και Ορμινίου το οποίο είναι ανεπαρκές για την εξυπηρέτηση των 11.500 άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ.

 

9. ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ: ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Διαμαρτύρονται αρκετοί συνάδελφοι επειδή το ΤΣΠΕΑΘ και ο ΕΔΟΕΑΠ δεν ακολουθούν την τακτική των άλλων Ταμείων και Ασφαλιστικών Οργανισμών και δεν στέλνουν στους συνταξιούχους δημοσιογράφους αναλυτικές καταστάσεις με τις τακτικές αποδοχές τους και τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.
Συνηγορούμε υπέρ του αιτήματος και παρακαλούμε τα μέλη των Δ.Σ. ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ να δουν το θέμα αυτό με προσοχή.

 

10. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Επιτροπή πρωτοβουλίας ενάντια στον πόλεμο και την παραπληροφόρηση συγκρότησαν δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ. Σε σχετικό κείμενό τους διατυπώνονται τα αιτήματα:

  • Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν.
  • Να μην εμπλακεί η Ελλάδα σ΄ αυτό τον παράλογο πόλεμο.
  • Να μη θάβεται η αλήθεια. Να μη γίνεται το μέσο ενημέρωσης μέσο προπαγάνδας. Να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους χωρίς τον φόβο της απόλυσης και χωρίς άνωθεν εντολές.

Στην επιτροπή η οποία συνεχώς πλαταίνει συμμετέχουν:

  • Από την ΠΟΕΣΥ ο Γ.Γ. Γιώργος Σαββίδης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Αντώνης Νταβανέλλος, η Ταμίας Αθηνά Μοςς-Σύψα και η Έφορος Νέλλη Κατσαμά.
  • Από την ΕΣΗΕΑ η Γ.Γ. Νανά Νταουντάκη, ο Ειδικός Γραμματέας Βαγγέλης Δεληπέτρος και το μέλος του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Γκουίντο Τσιόφφι.
    Από τους συνταξιούχους συμμετέχουν η εκπρόσωπός τους στο Μικτό Συμβούλιο Ντίνα Εξάρχου και η συνάδελφος Μαίρη Ευαγγελοπούλου.


Η ΕΣΗΕΑ οργανώνει για τον Ιανουάριο ημερίδα με θέμα “ΜΜΕ και πόλεμος”.

 

11. ΕΣΗΕΑ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
Διακόσιοι τριάντα εννέα (239) νέοι συνάδελφοι έδωσαν γραπτές και προφορικές εξετάσεις προκειμένου να εγγραφούν στην ΕΣΗΕΑ. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται και θα δημοσιευθούν στο επόμενο Τεύχος της “Ε” μηνός Ιανουαρίου.

 


12. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ – ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο Δ. ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ
Τα 44 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη τιμά η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) με εκδήλωση που ετοιμάζει στην οποία ομιλητής θα είναι ο συνάδελφος και συγγραφέας Δημήτρης Χαλιβελάκης μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 2001 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΕΕΛ Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 7ος όροφος.
Το θέμα της ομιλίας του Δ. Χαλιβελάκη είναι “Νίκος Καζαντζάκης: Ο λογοτέχνης, ο άνθρωπος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – 44 χρόνια από τον θάνατό του”.
Στην εκδήλωση που αναμένεται με ενδιαφέρον θα απαγγείλει ποιήματα και θα διαβάσει κείμενα ο λογοτέχνης Βασίλης Λιόγκαρης μέλος της ΕΕΛ.

 

13. ΕΔΟΕΑΠ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στη γενική απογραφή του ΕΔΟΕΑΠ (σας έχει σταλεί σχετική ειδοποίηση από τον Οργανισμό) η οποία άρχισε στις 12 Νοεμβρίου και λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2001.
Υπενθυμίζουμε ότι η απογραφή γίνεται στη Γραμματεία του ΕΔΟΕΑΠ (3ος όροφος) Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και Τετάρτη, Παρασκευή από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.
Η προσωπική παρουσία κρίνεται απαραίτητη (τόσο των αμέσων όσο και των εμμέσων μελών) διότι κατά την απογραφή λαμβάνονται ψηφιακές φωτογραφίες από τους ειδικά εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.


14. ΠΠΣ: “ΠΟΛΙΤΙΚΗ” Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΚΥΡΤΣΟΥ – ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
“Πολιτική διένεξη” χαρακτηρίζει το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τη γνωστή από τα τηλεοπτικά “παράθυρα” διένεξη των δημοσιογράφων Γιώργου Κύρτσου και Νίκου Χατζηνικολάου. Το ΠΠΣ θεωρεί ότι η διένεξη αυτή “δεν εμπίπτει στο άρθρο 6 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας περί δημοσίων αντεγκλήσεων μεταξύ δημοσιογράφων καθώς οι δύο συνάδελφοι στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφεύγουν των ορίων του δημοσιογραφικού επαγγέλματος”.
Το ΠΠΣ με ψήφους 4 έναντι 1 αποφάσισε ότι ο Γιώργος Κύρτσος και ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν θεωρούνται πειθαρχικά ελεγκτέοι.

 

15. ΕΣΗΕΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, αποτελούμενη από τον Β’ Αντιπρόεδρο Πάνο Σόμπολο και το μέλος του Δ.Σ. Γιώργο Στεφανή, επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψης εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ καθώς η Ενωσή μας έχει υιοθετήσει το σχολείο του χωριού Φαρμακά. Τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, στην εκδήλωση που έγινε σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, πρόσφεραν στα 31 παιδιά του σχολείου αναμνηστικά δώρα (βιβλία, cdrom ιστορικού περιεχομένου).
Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Χριστόφια, με εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας και με την Ενωση Συντακτών Κύπρου, με την οποία έχουμε στενή συνεργασία.

 

16. ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ Λ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Τον Λέοντα Καραπαναγιώτη Δ/ντή των “ΝΕΩΝ” και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ τίμησε το ΤΕΙ της Κρήτης για την 50χρονη θητεία του στη μαχόμενη δημοσιογραφία.
Το βραβείο (η Απτερος Νίκη, γλυπτό του Γιάννη Παρμακέλη) απένειμε στον κ. Καραπαναγιώτη ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.
Στην τελετή της απονομής του βραβείου μίλησαν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Μάρκος Καραναστάσης, ο διευθυντής της “Ελευθεροτυπίας” Σεραφείμ Φυντανίδης και ο δημοσιογράφος και ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος.

 

17. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΟΥΡΗΣ:
“Κυρία Εξάρχου
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση συναδέλφων, να προχωρήσει η ΕΣΗΕΑ στην ίδρυση Στέγης Δημοσιογράφου (Οίκου Ευγηρίας, αν θέλετε).
Μάλιστα, σχετική συζήτηση είχα προ λίγων χρόνων με τον εξαίρετο συνάδελφο και άνθρωπο κ. Νίκο Καραντηνό, όταν ήταν Ταμίας του Σωματείου μας και πρότεινα να αξιοποιηθεί, για το σκοπό αυτό, το οικόπεδο που έχει στην κυριότητά της η Ενωση, στην Πολιτεία, κληροδότημα του αείμνηστου Γερ. Λύχνου. Αφορμή για την κουβέντα μας υπήρξε επίσκεψή μου, σε Οίκο Ευγηρίας, γνωστού μου προσώπου και η θλιβερή διαπίστωση, που απεκόμισα από αυτή.
Πιστεύω ότι πολλοί απόμαχοι συνάδελφοι θα ζητήσουν τη θαλπωρή της, εφ’ όσον βέβαια θα λειτουργήσει όχι με κριτήρια κερδοσκοπικά – επιχειρηματικά, όπως συμβαίνει με τους Οίκους Ευγηρίας, που λειτουργούν στη χώρα μας ως επιχειρήσεις, αλλά ως ανιδιοτελής Στέγη, υπό τη φροντίδα και επίβλεψη συλλογικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ και τη συνεχή παρουσία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Οσον αφορά τους πόρους για τη λειτουργία της, μια εμπεριστατωμένη μελέτη ειδικών, μπορεί να τους προσδιορίσει. Οι βάσεις και οι προοπτικές, τουλάχιστον για σήμερα, υπάρχουν.
Η πρόταση, κατά τη γνώμη μου, είναι ρηξικέλευθη και θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για μια πραγματική σταυροφορία προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της, με το δεδομένο ότι κανείς δεν ξέρει “τι τέξεται η επιούσα.””

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Η επιστολή του συναδέλφου απευθύνεται στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και κοινοποιείται στην “Ε”:
“Εχω την τιμή να σας θέσω υπόψη τα κάτωθι:
Στην αμέριστη και συνεχή προσπάθεια του Ασφαλιστικού Οργανισμού μας για την υγιεινή κατάσταση των μελών του -γεγονός αναγνωρισμένο από όλους- φρονώ ότι το επίδομα Λουτροθεραπείας, το οποίο χορηγείται στα άμεσα μέλη, πρέπει να επεκταθεί και στα δικαιοδόχα.
Και αν αυτό δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί τουλάχιστον σ’ εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη εξ αιτίας νεφρίτιδων, ψαμιάσεων, ισχαιμικών φαινομένων, παθήσεων του κυκλοφοριακού κ.λπ. Και προτείνω:
Τα εν λόγω δικαιοδόχα μέλη να μπορούν να λάβουν το σχετικό επίδομα κατόπιν αιτήσεως, στην οποία θα αναφέρουν την πάθηση από την οποία πάσχουν και μετά από έγκριση του θεράποντος ιατρού τους”.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ: (Η επιστολή του συναδέλφου απευθύνεται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και κοινοποιείται στην “Ε”:
“Σε εποχές δύσκολες για τον τόπο και μέσα στο γενικότερο κλίμα ευτελισμού των αξιών που εκδηλώνεται παγκοσμίως, ο κλάδος των Ελλήνων συντακτών διατρέχει και ο ίδιος, όπως είναι επόμενο, κινδύνους που σχετίζονται με το ρόλο που τους ανήκει, τον τρόπο και τις μεθόδους που μετέρχονται και τους σκοπούς που υπηρετούν.
Κατά την πρόσφατη θητεία μου στη θέση του προέδρου του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, διεπίστωσα ότι σε αρκετές περιπτώσεις μικρός αριθμός συναδέλφων, ακόμη -και αυτό είναι παρήγορο- ιεραρχεί πέρα και πάνω από όλα το προσωπικό και ατομικό συμφέρον, αδιαφορώντας για το λειτούργημα που πράγματι επιτελεί. Οι συνάδελφοι αυτοί είναι τελείως απομακρυσμένοι από το πάθος και το μεράκι που, ας μου συγχωρεθεί να παρατηρήσω, διέκρινε το σύνολο των αείμνηστων ή και ήδη παλαίμαχων δημοσιογράφων, πριν ακόμη η ηλεκτρονική δημοσιογραφία μπει στη ζει του νεοέλληνα.
Ασφαλώς και δεν την αρνούμαι ούτε και μηδενίζω την προσφορά των νεότερων συναδέλφων.
Θεωρώ ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τα Δικαιοδοτικά όργανά της, αιρόμενα στο ύψος των περιστάσεων, οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα και να δώσουν στον κλάδο την αίγλη που του πρέπει και του αρμόζει, επ’ αγαθώ ασφαλώς, των κανόνων της πληροφόρησης, της ενημέρωσης και εν τέλει του συνολικού σκοπού που πρέπει να διαδραματίζει ο δημοσιογράφος, στις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες.
Φρονώ ότι καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την άμεση εκκαθάριση του μητρώου των μελών της ΕΣΗΕΑ με τολμηρές, θαρραλέες αλλά και αντικειμενικές κρίσεις ώστε να σταματήσει ο συνδικαλιστικός μας φορέας να είναι ξέφραγο αμπέλι.
Ποιοι, τέλος πάντων, δικαιούνται να λένε ότι είναι δημοσιογράφοι. Μπορεί να μου δώσει μια απάντηση η ΕΣΗΕΑ”.

 

18. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ: “ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ πρότυπο παλικαριάς και αρετής. Από τις Εκδόσεις της “ΕΣΤΙΑΣ” κυκλοφόρησε το βιβλίο του συναδέλφου Δημ. Σταμέλου “Νικηταράς” το οποίο βραβεύτηκε από την Κριτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας.
Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή του Νικηταρά με άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία. Είναι ένα αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό έργο που τεκμηριώνεται με πλούσιες σημειώσεις και διεξοδική βιβλιογραφία και συμπληρώνεται με εργασίες για την αξιοποίηση της δράσης του Νικηταρά από το δημοτικό τραγούδι και τη νεοελληνική λογοτεχνία, όσο και την εικαστική αναπαράσταση της μορφής και της δράσης του από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Περιλαμβάνει επίσης γλωσσάρι και, σε εικονογραφικό παράρτημα, αντιπροσωπευτικά έργα για το Νικηταρά. Ένα έργο που μας οδηγεί σε σίγουρες και πολύπλευρα διαφωτιστικές προσεγγίσεις σε μορφές και γεγονότα του ’21, αλλά και σε γόνιμους προβληματισμούς, προσωπικούς και εθνικούς, μέσα στην αγωνία και την αβεβαιότητα της εποχής μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ: “Μαρία η Μαγδαληνή”. Δύο περιοδούς της ανθρώπινης κοινωνίας ζωντανεύει το μυθιστόρημα του συναδέλφου Γιώργου Λεονάρδου “Μαρία η Μαγδαληνή” (Εκδόσεις Λιβάνη).
Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, υπάλληλος σε μητρόπολη της επαρχίας, ανακαλύπτει στα συρτάρια του γραφείου του ένα χειρόγραφο γραμμένο από τον προκάτοχό του. Μέσα από την ανάγνωση του χειρογράφου γνωρίζει ένα μέρος της ζωής του συγγραφέα, από τη μια, και στοιχεία για την άγνωστη ιστορία του χριστιανισμού, τη Μαρία τη Μαγδαληνή, το Γνωστικισμό και τα απόκρυφα χριστιανικά κείμενα από την άλλη.
Καθώς προχωράει η ανάγνωση, οι περιπέτειες της καθημερινής ζωής του ήρωα αρχίζουν να “εμπλέκονται” με εκείνες του συγγραφέα του χειρογράφου και να αποκτούν νέες διαστάσεις. Αποτέλεσμα της γνωριμίας του με το ανήσυχο πνεύμα και τις αναζητήσεις του άγνωστου συγγραφέα είναι να βιώσει κάτω από ένα νέο πρίσμα σχέσεις με φίλους και συναδέλφους, ερωτικές συνευρέσεις, πνευματιστικές συγκεντρώσεις, ακόμα και με τον ίδιο το θάνατο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ: “ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ”. Είναι η ιστορία πενήντα ετών σκληρής δημοσιογραφικής εργασίας το βιβλίο του συναδέλφου Γιάννη Καιροφύλα “Το ημερολόγιο ενός Αθηναίου Δημοσιογράφου” (Εκδόσεις Φιλιππότη). Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, γραφεία Τύπου υπουργείων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Εκεί εργάστηκε ο Γιάννης Καιροφύλας από παιδί και δεν λέει να καταθέσει τα όπλα ακόμα και σήμερα που είναι 75 ετών.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στη Στοά Τέχνης και Λόγου μίλησαν ο Ακαδημαϊκός καθηγητής της Παιδιατρικής και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Νίκος Ματσανιώτης, η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, ο διευθυντής της “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ” Δημήτρης Κουμπιάς και ο Χριστόφορος Νικολακόπουλος παλιός συμμαθητής του συγγραφέα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων.
Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτησε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: “Ο μυθικός κόσμος του ποδοσφαίρου”. Η πρώτη μπάλα είχε…εγκέφαλο αφού ήταν το κεφάλι ενός πειρατή! Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τη…Σκύρο! Ο αρχαίος ιστορικός Πολυδεύκης περιέγραψε για πρώτη φορά αγώνα το 175 π.Χ.! Ο Αίας ο Τελαμώνιος ήταν ο πρώτος που είδε … “κόκκινη” κάρτα από τον Δία!
Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε αν διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους βιβλίο του συναδέλφου Θανάση Κανταρτζή “Ο μυθικός κόσμος του ποδοσφαίρου” (β’ έκδοση).
Παλιός αθλητικός συντάκτης ο συνάδελφος περιγράφει με μοναδικό χιούμορ το “οδοιπορικό” της μπάλας μέσα στους αιώνες.
“Κάθε νέο βιβλίο μοιάζει με ένα παιδί μοιάζει μ΄ ένα παιδί που ξενιτεύεται, χαμένο στην αμφιβολία μιας ζεστής υποδοχής ή όχι. Ετούτο θα βρει την πόρτα ανοιχτή” γράφει προλογίζοντας το βιβλίο ο συνάδελφος Θεόδωρος Σγουρδαίος. Συμφωνούμε.

ΚΙΚΗ ΣΕΓΔΙΤΣΑ: “Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ”. Συναρπαστικό μυθιστόρημα (Εκδόσεις Λιβάνη). Η κόλαση έχει διεύθυνση: Οδός ’λλοθι αριθμός μηδέν, ή οδός Έρωτα αριθμός μηδέν.
Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αμερική πετυχημένος επιχειρηματίας και έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του και τα μυστικά της οικογένειας του. Προσπαθώντας να βρει τη χαμένη του ταυτότητα συναντάει μία παιδική του φίλη. Ένα δυνατό πάθος τους ενώνει. Αλλά τα μυστικά και τα άλλοθι θα οδηγήσουν τη σχέση τους στα άκρα. Το “ταξίδι” στο χτες θα είναι οδυνηρό.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο θέατρο “Κάτια Δανδουλάκη” μίλησε η Ροζίτα Σώκου και αποσπάσματα από το μυθιστόρημα διάβασαν οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Γρηγόρης Βαλτινός και Τέλης Ζώτος.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΑΛΑΡΗΣ: “ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ ΑΣ ΠΟΝΑΕΙ”. Την πολύχρονη εμπειρία και τα διδάγματα του βετεράνου της δημοσιογραφίας Χρήστου Πασαλάρη περιέχει το βιβλίο του “Την αλήθεια κι ας πονάει” (Εκδόσεις ΜΥΡΤΟΣ). Στο βιβλίο έχουν γράψει τα μυστικά της επιτυχίας στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο και άλλοι 14 διακεκριμένοι δημοσιογράφοι.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε ενώπιον πλήθους προσωπικοτήτων του δημοσιογραφικού και του πολιτικού κόσμου μίλησαν οι μαθητές του Χρήστου Πασαλάρη Νίκος Φώσκολος, Τέρενς Κουίκ, Φώτης Σιούμπουρας, Σοφία Βούλτεψη, Δήμητρα Γκουντούνα, Πέτρος Καρσιώτης, Μάρω Λεονάρδου και Αλεξία Μπακογιάννη. Εκ μέρους του Εκδοτικού Οίκου “ΜΥΡΤΟΣ” μίλησε ο συνάδελφος Ντένης Αντύπας.
Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτησε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος.
Σημειώνουμε ότι ο συγγραφέας έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά του και τα έχει διαθέσει στα Ιδρύματα “Λίλιαν Βουδούρη” και “Αθανασίου Μπότση” προκειμένου να δοθούν υποτροφίες σε νέους δημοσιογράφους.