1

ΤΕΥΧΟΣ 32 – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 32

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 


1. ΕΣΗΕΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 2676/1999
2. ΕΔΟΕΑΠ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
3. ΕΔΟΕΑΠ: ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ
4. “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
5. ΠΟΕΣΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ – Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
6. ΠΟΕΣΥ: ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
7. ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ – ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
8. ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ
9. ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
10. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
11. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΜΕ
12. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
13. ΠΟΕΣΥ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ CBS
14. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
15. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
16. ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗ
17. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: ΕΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

1. ΕΣΗΕΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
– ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν. 2676/1999

Δύο αισιόδοξα μηνύματα για τους συνταξιούχους δημοσιογράφους έφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος στο Μικτό Συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου των συνταξιούχων Ντίνας Εξάρχου.
Το Μικτό είχε θέμα συζήτησης την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την ΕΙΗΕΑ, την ΕΡΤ, την ΕΙΙΡΑ και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε σταδιακά οι μισθοί των Ελλήνων δημοσιογράφων να εξομοιωθούν με τους μισθούς των Ευρωπαίων συναδέλφων τους (η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2001 με την ΕΙΗΕΑ έχει καταγγελθεί από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από τις 27 Δεκεμβρίου).
Το πρώτο μήνυμα είναι ο αγωνιστικός στόχος της Ενωσης για την αναβάθμιση και των συντάξεων των δημοσιογράφων ώστε σταδιακά να εξομοιωθούν κι αυτές με τις συντάξεις των Ευρωπαίων δημοσιογράφων.
Το δεύτερο μήνυμα είναι η δρομολόγηση της τροποποίησης του νόμου 2679/1999 προς όφελος των συνταξιούχων δημοσιογράφων που εργάζονται.
Όπως είναι γνωστό ο νόμος αυτός έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους εργαζόμενους συνταξιούχους του κλάδου μας και απαιτείται η άμεση τροποποίησή του (βλέπε επιστολή του συναδέλφου Γιάννη Σπανδωνή προς τον Πρωθυπουργό).

 

2. ΕΔΟΕΑΠ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Τον άλλο μήνα θα δοθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ στους συνταξιούχους ασφαλισμένους του η δεύτερη δόση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που έχει σχέση με την αποκατάσταση των αδικιών στο εφάπαξ.
Αμέσως μετά θα χορηγηθεί η τακτική οικονομική ενίσχυση που δίνεται κάθε ’νοιξη στους συνταξιούχους και είναι ίση με μια επικουρική σύνταξη.

 

3. ΕΔΟΕΑΠ: ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ
Μια είδηση για τους συναδέλφους που είναι και συγγραφείς βιβλίων: Ο ΕΔΟΕΑΠ αγοράζει βιβλία ασφαλισμένων του.
Οσοι ενδιαφέρεστε να δώσετε βιβλία σας στον Οργανισμό επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του (κυρία Περδίκη).

 

4. “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Την κατάσταση στα ΜΜΕ και τα προβλήματα των δημοσιογράφων φέρνει ο “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ” στη κεντρική πολιτική σκηνή με αίτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος για συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Σχετική ενημέρωση για το υπό συζήτησιν θέμα είχε ο κ. Κωνσταντόπουλος μέσα στις γιορτές σε επίσκεψη που έκανε μαζί με άλλα στελέχη του “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ” στην ΠΟΕΣΥ και στην ΕΣΗΕΑ.

 

5. ΠΟΕΣΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ – Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, είχε το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου.
Σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ τονίζεται ότι το κόμμα συμπαρίσταται σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας και της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ συναντήθηκε και με την Γραμματέα του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα στην οποία εξέθεσε τα προβλήματα και τα αιτήματα του δημοσιογραφικού κλάδου.
Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ συμπαρίσταται στους αγωνιζόμενους δημοσιογράφους και στέκεται πάντα στο πλευρό τους.

 

6. ΠΟΕΣΥ: ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Στις επτά επιτροπές που έχουν συσταθεί στην ΠΟΕΣΥ συμμετέχουν οι συνάδελφοι:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Υπεύθυνος: Σαββίδης Γιώργος
ΜΕΛΗ: Ασβεστάς Αγγελος, Γιαννήλος Γιώργος, Γιαχανατζής Ιωάννης, Δόγας Γιώργος, Δριβάκου Παναγιώτα,
Ζαγγανάς Ιωάννης, Κατσαμά Νέλλη,Μάλης Αλέκος, Μιχαλάκος Θωμάς, Μπετινάκης Κώστας, Νικολόπουλος Σταμάτης, Νταβανέλλος Αντώνης, Σταματόπουλος Τάσος, Τελίδης Χρίστος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Υπεύθυνος: Νταβανέλλος Αντώνης
ΜΕΛΗ: Ασβεστάς Αγγελος, Παπαδομαρκάκη Αννα, Παπάζογλου Μηνάς, Πεπονής Γιώργος, Πλαχούρης Γιάννης, Τσίγκας Δημήτρης, Χαραλαμπίδη Βάσω, Χριστοδουλίδου Αστέρω.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
Υπεύθυνος: Σαββίδης Γιώργος
ΜΕΛΗ: Βολάκη Σταματίνα, Κωλέτση Κατερίνα, Λεοντόπουλος Φαίδων, Νταβανέλλος Αντώνης, Πλαχούρης Γιάννης, Τσίγκας Δημήτρης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπεύθυνος: Moss-Σύψα Αθηνά
ΜΕΛΗ: Αναστασιάδης Τάσος, Νεστορίδης Παναγιώτης, Ντελέζος Κώστας, Πελεκούδας Δημήτρης, Πετρομανιάτης Βασίλης, Tριανταφύλλου Κώστας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Υπεύθυνος: Νταβανέλλος Αντώνης
ΜΕΛΗ: Αντύπα Αλίκη, Κωλέτση Κατερίνα, Μπετινάκης Κώστας, Νεστορίδης Παναγιώτης, Moss-Σύψα Αθηνά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Υπεύθυνος: Τελίδης Χρίστος
ΜΕΛΗ: Αναγνωστόπουλος Χάρης, Αντωνόπουλος Θανάσης, Αρνομάλλης Χρίστος, Δόγας Γιώργος, Κρηφνιώτη Πόλυ,
Μπετινάκης Κώστας, Νικολόπουλος Σπύρος, Παπανικολάου Ευθύμιος, Σουρμελίδης Σπύρος, Σωτήρχου Ιωάννα, Τσούτσιας Παναγιώτης

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Υπεύθυνος: Κατσαμά Νέλλη
ΜΕΛΗ: Κουγιαννίδης Δημήτρης, Κωλέτση Κατερίνα, Λεμονή Χαρά, Μπόσδας Τάκης

7. ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ – ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
Το Εποπτικό Οργανο του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΑ το οποίο αποτελείται από τα αιρετά μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
“Με αφορμή αιτιάσεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα ως προς τη λειτουργία και τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας επισημαίνει τα εξής αυτονόητα:
Τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ είναι ανεξάρτητα Οργανα που κρίνουν ελεύθερα, κατά τη συνείδηση των μελών τους και με βάση το Καταστατικό, τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Οι αποφάσεις τους πρέπει να είναι σεβαστές ανεξάρτητα από προσωπικές εκτιμήσεις ως προς την ορθότητά τους. Η όποια κριτική στις αποφάσεις είναι φυσικά θεμιτή αλλά δεν πρέπει να μετατρέπεται σε επίθεση εναντίον των Οργάνων και των μελών τους, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε απαξίωση του θεσμού. Εξ’ άλλου υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να ελεγχθούν και τα μέλη των Πειθαρχικών Οργάνων”.

 

8. ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ
Παραμονή των Φώτων έφυγε από κοντά μας αθόρυβα όπως έζησε ο εκλεκτός συνάδελφος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και κορυφαίος μεταπολεμικός συγγραφέας μας Ανδρέας Φραγκιάς.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Στην επαγγελματική δημοσιογραφία μπήκε το 1945 ως συντάκτης της εφημερίδας “Ελεύθερη Ελλάδα”. Εργάστηκε ακόμα στις εφημερίδες “Εμπρός”, “Ωρα”, “Ανεξάρτητος Τύπος”, “Ελεύθερος Τύπος” του Χρ. Καβαφάκη, “Καθημερινή”, “Μεσημβρινή”, “Χρήμα”. Εργάσθηκε και σε διάφορα περιοδικά ποικίλης ύλης.
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1955 με το μυθιστόρημά του “Ανθρωποι και σπίτια”. Εγραψε ακόμα την “Καγκελόπορτα”, τον “Λοιμό” και το “Πλήθος” που πήρε το 1987 το Α’ Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ρωσικά, ρουμάνικα, γαλλικά, ουγγρικά.
Δικές του μεταφράσεις ξένων ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνουν το συγγραφικό έργο του για το οποίο τιμήθηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

 

9. ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – ΟΜΙΛΙΑ Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 “Αιτωλική” και “Ελληνικά Χρονικά” του Μεσολογγίου ήταν το θέμα ομιλίας του συναδέλφου Β.Α. Λαμπρόπουλου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 181 και 178 χρόνων από την έκδοσή τους.
Η ομιλία που οργανώθηκε από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), του οποίου μέλος είναι ο ομιλητής, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων.
Την ομιλία του συναδέλφου προλόγισαν ο Πρόεδρος της ΠΕΛ Βασ. Δημουλάς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής “Ο Αγιος Συμεών” Παρασκευή Νικολετάτου.

 

10. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Ενας στους πέντε Ελληνες και μία στις έξι Ελληνίδες διαβάζουν εφημερίδα. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του 1999 που έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. στην Ευρώπη ερχόμαστε τελευταίοι σε αναγνωσιμότητα εφημερίδων και τρίτοι σε ημερήσια τηλεθέαση.
Πρώτοι σε αναγνωσιμότητα εφημερίδων έρχονται οι Φινλανδοί και πρώτοι σε τηλεθέαση οι ’γγλοι.

 

11. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΜΕ
Η ανησυχία και ο προβληματισμός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ό,τι αφορά το επίπεδο και την ποιότητα της ενημέρωσης των Ελλήνων. Μάλιστα, όπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο που εστάλη στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, η γενική συνέλευση ανησυχεί για το γεγονός ότι οι μόνοι κανόνες που τηρούνται είναι αυτοί του κέρδους και του ακραίου εντυπωσιασμού.

 

12. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Τη δημιουργία Κέντρου Τύπου στην Αδριανούπολη της Τουρκίας με σκοπό την επικοινωνία και συνεργασία των Ελλήνων, Τούρκων και Βουλγάρων δημοσιογράφων πρότεινε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Θράκης (Τουρκίας) στην πρόσφατη δεύτερη συνάντηση των Βαλκάνιων δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Η συνάντηση οργανώθηκε από τη Δημοσιογραφική Πρωτοβουλία για τη Διαβαλκανική και Παρευξείνια συνεργασία με θέμα: “Ολυμπιακή Εκεχειρία, Διαβαλκανική Συνεργασία, ΜΜΕ παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης”.

 

13. ΠΟΕΣΥ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ CBS
Παρέμβαση διαμαρτυρίας προς τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CBS έκανε η ΠΟΕΣΥ για αντιδεοντολογική τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού με θέμα την τρομοκρατία στην Ελλάδα που προβλήθηκε την παραμονή της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Η ΠΟΕΣΥ ζήτησε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων την υπεράσπιση των Ελλήνων δημοσιογράφων οι οποίοι εθίγησαν από τη συγκεκριμένη εκπομπή του CBS.

 

14. ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΔΩΝΗΣ (η επιστολή του συναδέλφου απευθύνεται στον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη και κοινοποιείται στην “Ε”. Γράφει ανάμεσα στα άλλα σχετικά με τον νόμο 2676/99):
“Ο νόμος 2676/5-1-99 έχει φιμώσει και εμένα, και εκατοντάδες – για να μην πω χιλιάδες – δημοσιογράφους και άλλους πνευματικά εργαζόμενους, συμβατικά συνταξιούχους.
Με τις διατάξεις του, ο νόμος αυτός, κύριε Πρωθυπουργέ, τιμωρεί – ναι, τιμωρεί – όσους θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στον λαό μας τους καρπούς της σκέψης τους και παράλληλα, βέβαια, να ενισχύσουν το πενιχρό τους εισόδημα από τη σύνταξη, στις μεγάλες ηλικίες των αυξημένων αναγκών (φαρμάκων, γιατρών, βοήθειας).
Και πάνω απ’ όλα, κύριε Πρωθυπουργέ, ο Ν. 2676/5-1-99 καταστρατηγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία, και φαλκιδεύει αυτή τούτη την ηθική της εργασίας.
Αρα, ο Ν. 2676/5-1-99 είναι αντισυνταγματικός και ανήθικος”.
(Η επιστολή του συναδέλφου διαβιβάστηκε από το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβ. Σπυρόπουλο).

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ (η επιστολή του συναδέλφου απευθύνεται στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κοινοποιείται στην “Ε”):
“Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επειδή καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες και υφιστάμεθα τα δεινά της κακής και πλημμελούς εκφράσεως και χρησιμοποιήσεως της Ελληνικής Γλώσσας εκ μέρους δημοσιογραφούντων νέων και δημοσιογραφουσών νεανίδων, ως ρεπόρτερ γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, νομίζω ότι η ΕΣΗΕΑ έχει ηθική ευθύνη να δημιουργήσει Ινστιτούτο Σπουδών Νεοελληνικής Γλώσσας ή Αστική Εταιρεία Γλωσσικών Σπουδών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τους υπό εκκόλαψη συναδέλφους και για την επιμόρφωση τούτων, ώστε να μη εκτίθεται ο κλάδος στην κοινή γνώμη.
Δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτός υποψήφιος προς εγγραφήν στην ΕΣΗΕΑ, εάν δεν έχει βεβαίωση παρακολουθήσεως των επιμορφωτικών σεμιναρίων του Ινστιτούτου Σπουδών Νεοελληνικής Γλώσσας υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ. Εάν αναλογισθείτε τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και τις επιπτώσεις στον κλάδο, από τους βαρβαρισμούς και σολοικισμούς των εμφανιζομένων ως δημοσιογράφων, τότε θα αντιληφθείτε πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Σπουδών Νεοελληνικής Γλώσσας που προτείνω.
Εχω την ταπεινή γνώμη ότι δεν πρέπει να αδιαφορήσετε για την πανθομολογούμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που έχει ως αποτέλεσμα τον διασυρμό όλων των πραγματικών δημοσιογράφων.
Φθάνει πια. Δεν πάει άλλο, η δημοσιογραφία αρκετά έγινε ρεζίλι.
Ολοι μας έχουμε τις ευθύνες μας”.

 

15. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

 • ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ: “ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ” (Τόμος Α’ Τα επικά Χρόνια).
  Στη θυελλώδη ζωή και δράση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη αναφέρεται το βιβλίο του συναδέλφου Χρήστου Θεοχαράτου (Εκδόσεις Τυποεκδοτική Α.Ε.)
  Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο στις σελίδες του οποίου αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού λαϊκού κινήματος. Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην Παλαιά Βουλή ενώπιον πλήθους κόσμου, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων, ανθρώπων της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού μίλησαν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, η Γιάννα Τρικαλινού, συναγωνίστρια του Χαρίλαου Φλωράκη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, ο συγγραφέας του βιβλίου και ο συνάδελφος συνταξιούχος δημοσιογράφος και συναγωνιστής του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Γιώργος Μωραΐτης.
 • ΤΙΝΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΤΙΝΗ: “ΚΥΡΙΕ ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ, Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΚΥΡΗ!”
  Μέσα στις γιορτές κυκλοφόρησε το βιβλίο της συναδέλφου Τίνυς Μαυροπούλου-Μαρτίνη (Εκδόσεις Βιβλιόπολις). Αλλά δεν είναι μόνο ένα χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ανάγνωσμα. Είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με πρωταγωνιστή τον Αγιο Βασίλη τεσσάρων εποχών που δεν κρατάει χαρτί και καλαμάρι αλλά επικοινωνεί με τα παιδιά όλου του κόσμου μέσω διαδικτύου!
  “Δεν είμαι έμπορος όπλων” φωνάζει ο Αγιος Βασίλης της Τίνυς. Το μήνυμά του φιγουράρει σε εκατομμύρια οθόνες προσωπικών υπολογιστών σε όλη τη γη. Φιγουράρει και στις οθόνες εκατομμυρίων τηλεοράσεων την ώρα που ο Αγιος κουστουμαρισμένος και γραβατομένος μιλάει στο CNN και φωνάζει πάλι: “Τα παιδιά θέλουν ειρήνη”!
 • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΑΤΗΣ: “ΕΚ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΤΑ ΚΡΕΙΤΤΩ”.
  Από τις εκδόσεις ΦΙΝΑΤΕΚ κυκλοφόρησε το βιβλίο του συναδέλφου Ευστάθιου Μπάτη σε δύο τόμους και τέσσερα επιμέρους βιβλία στα οποία έχουν καταγραφεί τα έργα ευεργετών και χορηγών που μετέτρεψαν το ναυτικό πλούτο σε ανθρωπιστική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά τόσο σε τοπική όσο και σε εθνική ακόμα και σε διεθνή κλίμακα.
  Τα έργα αυτά είναι νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, γηροκομεία, ιδρύματα, μουσεία, υποτροφίες, χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεγάλης χρονικής διάρκειας, εκδόσεις ναυτικής και τεχνικής παιδείας, θεσμοθέτηση βραβείων με διεθνή εμβέλεια, οικιστικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις υψηλού κόστους, χορηγίες στην Πολιτεία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εθνικών κρίσεων.
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: “Τέσσερα σημειωματάρια” και ο “Αστρολόγος”.
  Ο συνάδελφος Γιάννης Λογοθέτης ο πασίγνωστος ΛΟΓΟ “ξαναχτυπάει” με τέσσερα απολαυστικά “σημειωματάρια” (εκδόσεις Εξάντας) που περιέχουν γελοιογραφίες με στίχους. Είναι τα σημειωματάρια της μπάλας, της καρδιάς, του στρατιώτη και το σημειωματάριο του κινητού τηλεφώνου. Ο ΛΟΓΟ “ξαναχτυπάει” και με τον περίφημο “Αστρολόγο” του (εκδόσεις Εξάντας) ένα βιβλιαράκι στο οποίο διακωμωδεί τα ζώδια με γελοιογραφίες και σπαρταριστά ποιήματα:
  “Φεύγει το μπαλέτο βγαίνει η Λίτσα,
  φεύγει η Λίτσα βγαίνει η Πίτσα
  φεύγει η Πίτσα βγαίνει η Κίτσα
  φεύγει η Κίτσα μπαίνει η αστυνομία
  Δεν μας φτάνανε οι φάλτσοι,
  μας την πέσανε κι οι μπάτσοι”!
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΠΡΑΝΙΔΗΣ: “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, 3000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ”.
  Καρπός έρευνας 25 και πλέον ετών είναι η ιστορία της Ελληνικής Γελοιογραφίας του Δημήτρη Σαπρανίδη (εκδόσεις Ποταμός). Είναι ένα μοναδικό έργο στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς πρώτη φορά παρουσιάζεται σε όλη της την έκταση αλλά και το βάθος η Γελοιογραφία στην Ελλάδα και μέσα από τη Γελοιογραφία η Ελληνική Ιστορία.
  Γύρω στις 1900 εικόνες, όλες υπομνηματισμένες, που έχουν αντληθεί από κάθε είδους και εποχής έντυπα, βραχύβια ή μακροβιότατα, σπάνια και δυσεύρετα συνθέτουν το τεράστιο αυτό έργο το οποίο χωρίζεται σε ενότητες από το τοτέμ ως τον Καραγκιόζη, το εικονογραφημένο αστείο, την γελοιογραφία της “Μπέλ Επόκ”, το 1940 το έπος των γελοιογράφων, την εποχή του Φωκίωνα Δημητριάδη, το 1960 και τις μέρες μας.

Κυκλοφόρησαν

 • Κυκλοφόρησε το δεύτερο φύλλο (μηνός Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2001) της εφημερίδας που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κίμων Στεριώτης με τίτλο “Κοινωνική και Συνεταιριστική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”. Είναι διμηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης των εργαζομένων στα ΜΜΕ με πλούσια ύλη και σημαντικές ειδήσεις.
 • Λάβαμε το τεύχος 403 (Ιανουαρίου 2002) του περιοδικού “Ιστορία Εικονογραφημένη” του Παπύρου. Μερικά από τα κυριότερα θέματα του τεύχους:
  Οιδίπους:Η κατάρα των Λαβδακιδών
  ΗΠΑ:Η Δημοκρατία και οι στρεβλώσεις της
  Φωκάς:Ο κοκκινοτρίχης εκατόνταρχος
  Οι Ισλαμιστές και οι Ταλιμπάν

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΥΡΑΣ: “ΑΕΝΑΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΑ” (ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ): Σαράντα χρόνια εμπειρίας από τη δημοσιογραφία, σαράντα χρόνια γνώσης και προσωπικών βιωμάτων περιέχονται στο βιβλίο του συναδέλφου Κώστα Σκούρα που κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Αενάως Επίκαιρα” από τις “Τεχνικές Εκδόσεις”.
Και τι δεν έζησε ο συνάδελφος! Τους δύο Ανένδοτους και τη μισή Δικτατορία στο “ΒΗΜΑ”. Την αναβαπτισμένη στη δημοκρατική κολυμβήθρα επανέκδοση της μεταπολεμικής “Καθημερινής”, την έκδοση της “Ελευθεροτυπίας”, την επανέκδοση της “Αθηναϊκής”, τη “δολοφονία” της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο όνομα της “πολυφωνίας”.
Είναι ένα βιβλίο, που περιέχει “τον καθαρό και τίμιο λόγο ενός ρομαντικού της Δημοσιογραφίας” όπως λέει στον πρόλογό του ο εκδότης και συνάδελφος Κώστας Καββαθάς.
Ένα βιβλίο που “όσοι το διαβάσουν θα νιώσουν πλουσιότεροι” όπως λέει στον δικό του πρόλογο ο συνάδελφος Αριστείδης Μανωλάκος Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

 

16. ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗ
Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Χαλιβελάκης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Διηγήματος, κατά τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 60 χρόνων ΕΑΜ και των 55 χρόνων Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο τίτλος του βραβευθέντος διηγήματος είναι “Τα περάσματα”.

 

17. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: ΕΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Την ανάγκη συγχώνευσης των Ταμείων των δημοσιογράφων τόνισε ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΤ) με θέμα το Ασφαλιστικό.
Την άποψη του Υφυπουργού συμμερίστηκαν μιλώντας στην ημερίδα οι βουλευτές Μ.Μπεντενιώτης (ΠΑΣΟΚ) και Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ) οι οποίοι υπογράμμισαν ότι ο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.