1

ΤΕΥΧΟΣ 36 – ΙΟΥΝΙΟΣ 2002

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 36

 

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 • ΕΔΟΕΑΠ-ΤΣΠΕΑΘ: Επιδόματα αδείας
 • Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΑ-Ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του σωματείου
 • “Πόθεν έσχες” παράταση μέχρι 30 Ιουνίου
 • Συμπόσιο Λογοτεχνίας-τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Σταμέλο
 • 18.400 δημοσιογράφοι στην Αθήνα το 2004
 • Ελλάδα:Κακή βαθμολογία στην ελευθερία του Τύπου
 • Βαλκανικό Δίκτυο Ενημέρωσης στην Κομοτηνή
 • Βραβεία σε μικρούς δημοσιογράφους
 • “Κτήμα εσαεί”του Μανώλη Γαρυφαλλάκη
 • Κυκλοφόρησαν
 • Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓΟ)
 • Οι διαφορές μας στα όργανα της Ενωσης
 • Εφυγαν Νίκος Κυριαζίδης, Νέμος Γρηγοριάδης
 • “Ως εδώ και μη παρέκει”
 • Ο Τύπος της Τέχνης
 • Ο Ελληνικός Τύπος από το 1784 ως σήμερα
 • Η απλή αναλογική ξανά στην ΕΣΗΕΑ
 • ΤΣΠΕΑΘ:Αύξηση συντάξεων
 • Γενική Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ-Να διατηρήσουμε την ιδιότητα του ΝΠΙΔ
 • Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι του Φροίξου Ηλιάδη

 

ΕΔΟΕΑΠ-ΤΣΠΕΑΘ: Επιδόματα αδείας

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα καταβληθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ στους συνταξιούχους το επίδομα αδείας (μισή επικουρική σύνταξη)μαζί με τη σύνταξη του Ιουλίου.
Το ΤΣΠΕΑΘ θα καταβάλει το επίδομα αδείας (μισή σύνταξη) την Τετάρτη 24 Ιουλίου μαζί με τη σύνταξη του Αυγούστου.
Σε καλή μεριά και καλό καλοκαίρι.

 

Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΑ-Ανάγκη ριζικής
αναδιοργάνωσης του σωματείου

Μικρή σε συμμετοχή δημοσιογράφων αλλά πολύ ζωηρή ήταν η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 16 Μαίου. Ηταν μία συνέλευση μεστή προβληματισμού, ζωντανού διαλόγου αλλά και αντεγκλήσεων με επίκεντρο κριτικής τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου, το Συνδικάτο Τύπου, την τροποποίηση του Καταστατικού της Ενωσης, τα προβλήματα των συνταξιούχων και τις δικαστικές απειλές κατά του ΕΔΟΕΑΠ.
Μιλώντας η εκπρόσωπος των συνταξιούχων Ντίνα Εξάρχου επισήμανε τη διαφαινόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της τακτοποίησης των εκκρεμών ζητημάτων των συνταξιούχων με το νομοσχέδιο για την Αγροτική Πίστη.Στο νομοσχέδιο αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί (μέχρι στιγμής) οι ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους τις οποίες υπόσχεται η κυβέρνηση από τον χειμώνα. Εχουν όμως συμπεριληφθεί διατάξεις οι οποίες, όπως τονίζεται σε επιστολή του Ταμία της ΕΣΗΕΑ Δ.Τσαλαπάτη προς το ΔΣ της Ενωσης, μπορεί να προκαλέσουν έντονα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και στις συνθήκες απασχόλησης των δημοσιογράφων και επιπλέον να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία μας και στα οικονομικά τους.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που κρίνονται επικίνδυνες για τον κλάδο μας είναι οι εξής:

 • Η τροποποίηση του βασικού θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
 • Η καθιέρωση της εργολαβίας στην κάλυψη της ειδησεογραφίας από ιδιωτικά πρακτορεία ειδήσεων.
 • Η πρόβλεψη για χορήγηση αδειών πιστοποίησης στα παραπάνω ιδιωτικά πρακτορεία από τον αρμόδιο υπουργό.
 • Η δυνατότητα ασφάλισης στο ΤΣΠΕΑΘ “ως συντακτών” εργαζομένων σε άλλες ειδικότητες.
 • Η κατάργηση της υποχρέωσης εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως προυπόθεσης ασφάλισης στα δημοσιογραφικά Ταμεία.

Στη συνέλευση έγινε πολύς λόγος για την υποχρέωση της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην Εκπροσώπηση των Συνταξιούχων οι εκπρόσωποι Α.Μάλης και Γ.Γιαννήλος (δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα σε σειρά εκλογής) οι οποίοι αρνούνται εδώ και ένα χρόνο-χωρίς να εξηγούν τους λόγους-να συνεργαστούν με τη συνάδελφό τους εκπρόσωπο Ντίνα Εξάρχου (πρώτη σε σειρά εκλογής). Επιπλέον συμπεριφέρονται απέναντι της και απέναντι στον παρόν έντυπο δυσφημιστικά έχοντας φτάσει μέχρι του σημείου να προδιαγράφουν αρνητικά την εξέλιξη ζωτικών για τους συνταξιούχους θεμάτων προκειμένου να εμφανίσουν τη συνάδελφο τους αναξιόπιστη και να αντιδικήσουν μαζί της.

-Τροπολογία για τους συνταξιούχους που εργάζονται-

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος τόνισε στην ομιλία του και στις απαντήσεις που έδωσε στις παρεμβάσεις των δημοσιογράφων ότι:

 • Το Συνδικάτο Τύπου βρίσκεται στο προκαταρκτικό στάδιο της δημιουργίας του.
 • Η συνέλευση για την τροποποίηση του Καταστατικού της Ενωσης θα γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές.
 • Ο αγώνας για την υπεράσπιση του ΕΔΟΕΑΠ από τις δικαστικές απειλές θα είναι δυναμικός.
 • Η προσπάθεια για τη ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων των συνταξιούχων θα είναι επίμονη και ειδικά η προσπάθεια για την τροποποίηση του νόμου 2676/99 προς όφελος των συνταξιούχων δημοσιογράφων που εργάζονται για τους οποίους η ΕΣΗΕΑ έχει δώσει στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτο Σπυρόπουλο την εξής τροπολογία:
  “Ο συνταξιούχος ο οποίος αναλαμβάνει εργασία μετά τη συνταξιοδότηση του δύναται αντί της αναστολής της καταβολής της συντάξεως να λαμβάνει σύνταξη μειωμένη κατά το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% για τις συντάξεις ύψους από 734 ευρώ (250.000 δρχ.) έως 1.174 ευρώ (400.000 δρχ.) και 5% για τις συντάξεις ύψους άνω των 1.174 ευρώ της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλουν οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι απαλλασσόμενος της υποχρεώσεως καταβολής ιδιαίτερης ασφαλιστικής εισφοράς .Για το ποσό των συντάξεων κάτω των 250.000 δρχ.ουδεμία μείωση επιβάλλεται οπότε όμως ο χρόνος απασχόλησης δεν λαμβάνεται υπόψη για προσαύξηση της σύνταξης η τη συνταξιοδότηση από άλλο φορέα Ο παραπάνω συνταξιούχος για την απασχόληση του αυτή απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδότου και ασφαλισμένου προς οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης”.
  “Αναγνωρίσατε και εσείς-είπε ο Αριστείδης Μανωλάκος κλείνοντας τη συνέλευση-ότι αυτό το συμβούλιο έχει κάνει θετικά πράγματα. Υπάρχει όμως ακόμα πληθώρα προβλημάτων.Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που πρέπει να οργανωθεί στην ΕΣΗΕΑ. Χρειάζεται να φτιαχτεί η υποδομή για τη σωστή λειτουργία της Ενωσης”.

 

“Πόθεν έσχες” παράταση μέχρι 30 Ιουνίου

Παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής στον Αρειο Πάγο των δηλώσεων “πόθεν έσχες”.Σχετικές οδηγίες και έντυπο για τη δήλωση σας έχουν σταλεί από την ΕΣΗΕΑ. Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία της Ενωσης.

 

Συμπόσιο Λογοτεχνίας-τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Σταμέλο


Τον διακεκριμένο συνάδελφο λογοτέχνη και ιστορικό συγγραφέα Δημήτρη Σταμέλο θα τιμήσει το φετινό Συμπόσιο Λογοτεχνίας που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 20 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου της Δ.Ο.Α. με τη συμμετοχή διακοσίων και πλέον Ελλήνων λογοτεχνών.
Η οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου αποφάσισε να τιμήσει τον Δημήτρη Σταμέλο “εκτιμώντας βαθύτατα το έργο και τη προσφορά του στα Γράμματα,την Τέχνη και τον Πολιτισμό και τη συμβολή του στην ανάδειξη της πνευματικής υπεροχής της χώρας μας”.
Οπως είναι γνωστό ο Δημήτρης Σταμέλος έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2001 για το βιβλίο του“Νικηταράς:Πρότυπο παλικαριάς και αρετής”.

 

18.400 δημοσιογράφοι στην Αθήνα το 2004

Ρεκόρ συμμετοχής δημοσιογράφων αναμένεται να σημειωθεί στην Ολυμπιάδα του 2004.Υπολογίζεται ότι τον Αύγουστο του 2004 θα έρθουν στην Αθήνα 18.400 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι ΜΜΕ από όλο τον κόσμο εκ των οποίων 5.000 θα είναι εκπρόσωποι του γραπτού Τύπου.
Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους θα φιλοξενηθούν στα επτά χωριά Τύπου που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή και οι διαδικασίες κατασκευής τους έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.Οι υπόλοιποι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

 

Ελλάδα:Κακή βαθμολογία στην ελευθερία του Τύπου

Κακή βαθμολογία στην ελευθερία του Τύπου έχει η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς οργάνωσης “FREEDOM HOUSE”. Η χώρα μας έρχεται 31η έχοντας μείνει πίσω και από χώρες του πρώην “υπαρκτού σοσιαλισμού”.
Σύμφωνα με τη μελέτη της διεθνούς οργάνωσης πρώτη σε ελευθερία του Τύπου έρχεται η Ελβετία, δεύτερη η Ισλανδία, τρίτη η Σουηδία, τέταρτο το Βέλγιο, πέμπτη η Δανία και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ην.Βασίλειο, η Εσθονία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία, η FYROM, η Αλβανία, η Βοσνία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Μολδαβία, η Αρμενία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κιργιζία, το Καζακστάν, το Αζερμπαιτζάν, το Τατζικιστάν, η Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

 

Βαλκανικό Δίκτυο Ενημέρωσης στην Κομοτηνή

Η ίδρυση Βαλκανικού Δικτύου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης με έδρα την Κομοτηνή ανακοινώθηκε σε πρόσφατη ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ που έγινε στην Κομοτηνή με θέμα “Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.Σταυροδρόμι στον Βαλκανικό Περίγυρο”.
Το Βαλκανικό Δίκτυο Ενημέρωσης θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.


Βραβεία σε μικρούς δημοσιογράφους

Τετρακόσιες πενήντα δύο μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται σε δημοτικά σχολεία,γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας πήραν μέρος στον 9οΠανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που οργανώνει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Στον διαγωνισμό βραβεύτηκαν 17 μαθητικά έντυπα.


“Κτήμα εσαεί”

Του Μανώλη Γαρυφαλλάκη

Αλλοίμονο στη χώρα εκείνη της οποίας η δημοσιογραφία δεν αντιστέκεται στο ορμητικό ρεύμα του ευτελισμού των αξιών, της ισοπέδωσης των πάντων και της έλλειψης αλληλεγγύης, μέριμνας και σεβασμού προς τους απόμαχους του Κλάδου.
Διαπρεπείς δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα που εκδηλώνεται παγκοσμίως ο Κλάδος των Ελλήνων δημοσιογράφων διατρέχει και ο ίδιος, όπως είναι επόμενο, κινδύνους που σχετίζονται με το ρόλο που τους ανήκει, τον τρόπο και τις μεθόδους που μετέρχονται και τους σκοπούς που υπηρετούν.
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είναι στις προθέσεις μου να διαγράψω κάθετι το νέο της δημοσιογραφίας για να προβάλλω, σαν συνταξιούχος που είμαι, κάθετι παλαιό.
Πρέπει να δεχθούμε ότι και η νέα γενιά της δημοσιογραφίας περιλαμβάνει στους κόλπους της και ικανά στελέχη με σπουδαίο ταλέντο και προσόντα.
Ουδείς όμως δικαiούται να διαφωνήσει ότι στο τωρινό δημοσιογραφικό ξέφραγο αμπέλι μικρός αριθμός συναδέλφων ιεραρχεί πέρα και πάνω από όλα το προσωπικό συμφέρον και αδιαφορεί για το λειτούργημα που επιτελεί.
Ο υπογράφων με σχετική αναφορά προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ(αριθμ.Πρωτ.1128/6-9-2000) παρεκάλεσα τη Διοίκηση του συνδικαλιστικού μας φορέα να εξετάσει την περίπτωση δημιουργίας Οίκου Ευγηρίας για τους έχοντες ανάγκη απόμαχους της δημοσιογραφικής εργασίας. Επεσήμανα ιδιαιτέρως ότι για τον σκοπό αυτό υφίσταται ιδιόκτητος οικοπεδικός χώρος στην περιοχή της Πολιτείας.
Ολοι οι δημοσιογράφοι, συνταξιούχοι και εν ενεργεία, πιστεύουν ότι το “Σπίτι του Δημοσιογράφου” -αν φυσικά κάποτε γίνει πραγματικότητα- θα αποτελέσει έργο σπουδαίο, μνημειώδες και πολύτιμο. Θα είναι κατά την έκφραση του Θουκυδίδη “κτήμα εσαεί”.
Φυσικά ουδείς παραγνωρίζει ότι απαιτεί έξοδα, μεγάλη και επίπονη προσπάθεια.Αξίζει όμως να γίνει.
Στις 14/02/2002 το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κατόπιν εισηγήσεως του Ταμία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συναδέλφου κ. Δ.Τσαλαπάτη έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση μου και απεφάσισε να κινήσει διαδικασίες μελέτης για την υλοποίηση του μεγίστης ηθικής σημασίας έργου. Ο κ.Τσαλαπάτης κινήθηκε με ταχύτητα και έστειλε στη Νομική Υπηρεσία και τις Οικονομικές Υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ επιστολή με την οποία ζητούσε έκθεση σχετική με τα Κληροδοτήματα Γεράσιμου Λύχνου, Αικατερίνης Βιδάλη και Ασημάκη Δρακόπουλου που διαχειρίζεται η ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα ζητούσε έκθεση που να περιλαμβάνει:

 • Καταγραφή των σημερινών δεδομένων ανα κληροδότημα.
 • Δυνατότητα διεύρυνσης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με διατήρηση αναλλοίωτης της φυσιογνωμίας τους.
 • Διερεύνηση για εξασφάλιση περισσότερων πόρων με αξιοποίηση δυνατοτήτων και συνεργασιών.
 • Μελέτη και προτάσεις με βάση αιτήματα συναδέλφων που έχουν κατατεθεί και τα οποία αφορούν τη δημιουργία “Στέγης Δημοσιογράφων”,την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων, την ίδρυση Οίκου Ευγηρίας για τους βετεράνους μας κλπ.

Χαιρετίζουμε την ευαισθησία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επί της προτάσεως για την ίδρυση του “Οίκου Ευγηρίας” και ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί.


Κυκλοφόρησαν

Λάβαμε το 4ο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) “Ενότητα”. Κυριότερα θέματα του τεύχους:

 • Πρωτομαγιά 2002: Η “τρέλλα” του οχτάωρου.
 • Οι θέσεις του ΧΩΡΟΥ Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς για την κοινωνική ασφάλιση.
 • Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:Ούτε 22 Ευρώ!
 • “Παγκοσμιοποίηση” και ελληνική πραγματικότητα.
 • Δημοτικές-Νομαρχιακές εκλογές.
 • Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του εντύπου είναι η συνάδελφος Μαίρη Ευαγγελοπούλου.

  Λάβαμε το τεύχος Μαίου (407) του περιοδικού “ΙΣΤΟΡΙΑ” του Παπύρου του οποίου διευθυντής συντάξεως είναι ο συνάδελφος Νίκος Αγγελής. Κυριότερα θέματα του τεύχους:

 • Η στρατιά Μπέντακ και το μυστήριο Μπόρμαν
 • Εμφύλιοι πόλεμοι στην Αρχαία Ελλάδα( Γ΄μέρος)
 • Αγγλοισπανική διαμάχη
 • Ρεμπέτες και ρεμπέτικα
 • Θρησκευτικά τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας
 • Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής
 • Τα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου
 • Κουμανούδης-Τσούντας:Δύο διαπρεπείς Θράκες επιστήμονες

 

Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓΟ)

Ο διακεκριμένος συνάδελφος Γιάννης Λογοθέτης εκθέτει ζωγραφική στις 18 Ιουνίου στην Αίθουσα “Σκουφά” (Σκουφά 4 Κολωνάκι).
Με τη καινούργια του δουλειά ο χαρισματικός ΛΟΓΟ μας αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της ποιητικής του έκφρασης.
Το χρώμα στα έργα του είναι έντονο και το χειρίζεται με μια διάθεση σχεδόν παιδική. Βλέπει κανείς μέσα στα χαρούμενα έργα του απέραντους καταγάλανους ουρανούς, όμορφα τοπία, ονειρικές θάλασσες με εξωτικά ψάρια και φανταστικούς βυθούς.Κάπου στο βάθος της θάλασσας ταξιδεύει καμμιά φορά ένα καράβι που “γελάει” η “ακούγεται” ένα τραγούδι.Ταξιδεύει και ο ΛΟΓΟ μαζί με το φως και τα υπέροχα χρώματα απολαμβάνοντας τη χαρά του δημιουργού.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως την 1η Ιουλίου.Το τηλέφωνο της αίθουσας είναι 010 3603541.

 

Οι διαφορές μας στα όργανα της Ενωσης

Γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος (μηνός Μαίου) στο ρεπορτάζ σχετικά με την απαλλαγή από το ΠΠΣ των Α.ΜάληΓ.Γιαννήλου πως τοΠΠΣ ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Αφροδίτη Υψηλάντη η οποία είχε υποβάλει την έγκληση εναντίον τους και έχει μηνυθεί από τον Α. Μάλη για συκοφαντική δυσφήμηση το έπραξε “οχι για να θίξει το πρόσωπο του-οπως τονίζει το ΠΠΣ-αλλά ορμώμενη από την ειλικρινή επιθυμία της να υπάρχει ενότητα στον χώρο των συνταξιούχων συναδέλφων”.
Στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 16 Μαίου η Αφροδίτη Υψηλάντη κατάγγειλε ότι παρά την ομόφωνη απόφαση του ΠΠΣ ο Α.Μάλης εξακολουθεί να την αποκαλεί “συκοφάντρια”.
Σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος κάλεσε τον Α.Μάλη να αποσύρει τη μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον της συναδέλφου. “Εαν δεν αποσύρετε τη μήνυση-τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ-θα έρθω εγώ στο δικαστήριο μάρτυρας υπερασπίσεως της Αφροδίτης Υψηλάντη. Ο,τι διαφορές έχουμε πρέπει να τις λύνουμε στα θεσμοθετημένα όργανα της Ενωσης και όχι στα δικαστήρια”.

 

Εφυγαν Νίκος Κυριαζίδης, Νέμος Γρηγοριάδης

Ο διακεκριμένος συνάδελφος από την παλαιά φρουρά Νίκος Κυριαζίδης απεβίωσε στις 20 Μαίου σε ηλικία 81 ετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Στη δημοσιογραφία μπήκε στον ελληνοιταλικό πόλεμο 1940-1941 εργαζόμενος στο Αμερικανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εργάστηκε ως συντάκτης στον παράνομο Τύπο. Ηταν μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Στον αθηναικό Τύπο άρχισε τη σταδιοδρομία του αμέσως μετά την απελευθέρωση το 1945 εργαζόμενος στον Ριζοσπάστη. Στη συνέχεια εργάστηκε στις ΗΠΑ σε διάφορα ημερήσια ελληνόφωνα έντυπα αλλά και ως ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων.Το 1961 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στη “Μεσημβρινή” ως υπεύθυνος των εξωτερικών ειδήσεων, στην “Ακρόπολη”, στην “Απογευματινή”, στο “Χρήμα” και μετά διευθυντής στον “Ταχυδρόμο”,στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και στον “Ελεύθερο Τύπο”.
Εξήντα τριών ετών έφυγε στις 12 Μαίου χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο Νεόκοσμος (Νέμος) Γρηγοριάδης.
Γεννήθηκε στην Εδεσσα και ήταν γυιός του δημοσιογράφου και καπετάνιου του ΕΛΑΣ Φοίβου Γρηγοριάδη και εγγονός του στρατηγού Νεόκοσμου Γρηγοριάδη που ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ.
Εργάστηκε στην “Ακρόπολη”, στην “Απογευματινή”, στην “Αθηναική”, στον “Ταχυδρόμο”, στο “Χρήμα”, στη “Νίκη” και στην ΕΡΑ.
Στη συνδικαλιστική δράση του υπήρξε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών και μέλος του ΔΣ του Πειραικού Συνδέσμου.

 

“Ως εδώ και μη παρέκει”

Προς την κ.Ντίνα Εξάρχου
Υπεύθυνη εκδόσεως της “ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ”

Θέμα:Ο προβληματισμός ενός συνταξιούχου


Πειραιάς 20 Μαίου 2002

 • Τι συνέλευση είναι αυτή;Μόνο συνταξιούχοι βρίσκονται εδώ μέσα!
  Η απορία ήταν μιας νεαρής, άγνωστης σε μένα, συναδέλφου στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, μόλις μπήκε στην αίθουσα με το περιωρισμένο ακροατήριο, ενώ μιλούσε ο πρόεδρος Αρ.Μανωλάκος. Αν και η απορία διατυπωνόταν στον καθήμενο δίπλα μου πρώην πρόεδρο Νίκο Κιάο, δεν άντεξα και απευθυνόμενος σ΄αυτήν διατύπωσα τη δική μου απορία:
 • Σκεφθείτε αν δεν είμασταν κι εμείς!Σε ποιούς θα μιλούσε τώρα ο κ.πρόεδρος;
 • Σωστά, συμφώνησε ευτυχώς η νεαρή συνάδελφος, προφανώς γιατί κατάλαβε ότι οι συνταξιούχοι είναι για τις γενικές συνελεύσεις “το Α και το Ω”.
  Την ίδια εκείνη μέρα όμως άκουσα κι άλλα πράγματα.Αυτή τη φορά για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των συνταξιούχων.Κι απευθύνομαι στη διοίκηση για να τη ρωτήσω ευθέως:
 • Τι ξεχωριστό κάνει για τους συνταξιούχους συναδέλφους; Συνεργάζεται μήπως επί καθημερινής βάσεως με τους εκπροσώπους μας για να προωθήσει το μοναδικό φαντάζομαι αίτημα, που είναι οι συντάξεις;
  Γιατί αν κρίνω απ΄αυτά που άκουσα εξωδίκως την ίδια μέρα, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ συμπεριφέρεται διπλωματικά και δείχνει ότι μάλλον φοβάται…να μην εκτεθεί στη μεν και στους δε. Θάλεγα μάλιστα ότι εκδηλώνεται και μια μικρή δυσφορία για τις δύο εφημεριδούλες και ωρισμένα δημοσιεύματα τους. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν τι θέλει και ποιούς θέλει, για να μην εκτιθέμεθα κι όλοι εμείς, που μάλλον υποκρινόμεθα όταν μιλάμε πότε στη μεν και πότε στους δε.
  Δημοσιογραφική αδεία τολμώ να πω επίσης, ότι η έκδοση των δύο εφημερίδων έχει εξελιχθεί σε θέμα…βεντέττας! Και αυτό το περίφημο Πειθαρχικό Συμβούλιο το μόνο που ξέρει είναι να δικάζει σαν τον Πόντιο Πιλάτο…
  -Τώρα τι θέλει να μας πει αυτός;ίσως διερωτώνται μερικοί.
  Τίποτα περισσότερο ή λιγώτερο απ΄αυτά που γράφω και φυσικά μόνο για όσους καταλαβαίνουν.Γιατί αν φτάσαμε στο σημείο οι συνταξιούχοι συνάδελφοι να καλούνται να πάρουν θέση στη…”διχασμένη” εκπροσώπηση τους, νομίζω ότι φτάσαμε στο “ως εδώ και μη παρέκει”.Και στο τέλος θα εξαφανιστούν και από τις γενικές συνελεύσεις μας…
  Με τη δέουσα εκτίμηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΗΣ

Ο Τύπος της Τέχνης


Τον πολιτισμό της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της δημοσιογραφικής οικογένειας πρόσφερε στους Αθηναίους το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ με τη μεγάλη έκθεση των λογοτεχνικών, θεατρικών και εικαστικών έργων των δημοσιογράφων που λειτούργησε από τις 25 ως τις 30 Μαίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν τα λογοτεχνικά και θεατρικά έργα 27 δημοσιογράφων δασκάλων της παλιάς φρουράς που δεν βρίσκονται στη ζωή και δίπλα τους τα λογοτεχνικά και θεατρικά έργα 125 νεώτερων συναδέλφων. Παρουσιάστηκαν επίσης τα έργα 6 γελοιογράφων δασκάλων της παλιάς φρουράς που δεν βρίσκονται στη ζωή και δίπλα τους τα έργα 23 νεώτερων γελοιογράφων. Από τον χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής παρουσιάστηκαν τα έργα 31 δημοσιογράφων ενώ από τον χώρο της φωτογραφίας παρουσιάστηκαν τα έργα 19 συναδέλφων.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε με πολύ θερμά λόγια από τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Κακλαμάνη και πλαισιώθηκε από συζητήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.


Ο ελληνικός Τύπος από το 1784 ως σήμερα


Ενα πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο για την ιστορία του ελληνικού Τύπου πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ.
Στο συνέδριο που είχε θέμα τον ελληνικό Τύπο από το 1784 ως σήμερα πήραν μέρος δεκάδες δημοσιογράφοι και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός “ΑΝΤΕΝΝΑ” και η εφημερίδα “ΚΕΡΔΟΣ”.


Η απλή αναλογική ξανά στην ΕΣΗΕΑ


Το σύστημα της απλής αναλογικής επανέρχεται -μετά από δέκα χρόνια απουσίας- στην εκλογή ΟΛΩΝ των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον νόμο 2956/2001 (άρθρο 34 παρ.3, ΦΕΚ Α 258).
Οπως είναι γνωστό το σύστημα αυτό ίσχυε στο παρελθόν για μία ολόκληρη δεκαετία (1982-1992) με τον νόμο 1264/1982.Το 1992 με τον νόμο 2081 (άρθρο 30) θεσπίστηκε το πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή των μελών του Προεδρείου της Ενωσης και παρέμεινε η απλή αναλογική για την εκλογή των υπόλοιπων μελών του ΔΣ. Τώρα επανέρχεται το σύστημα της απλής αναλογικής και στην εκλογή των μελών του Προεδρείου του σωματείου μας.

 

ΤΣΠΕΑΘ:Αύξηση συντάξεων

Κλιμακωτή είναι φέτος η αύξηση των συντάξεων του ΤΣΠΕΑΘ την οποία θα πάρουμε αναδρομικά από 1-1-2002.
Συγκεκριμένα:

 • Οι συντάξεις μέχρι του ποσού των 600 ευρώ αυξάνονται κατά 5%.
 • Οι συντάξεις από το ποσό των 601 ευρώ μέχρι του ποσού των 1200 ευρώ αυξάνονται κατά 4%.
 • Οι συντάξεις από το ποσό των 1201 ευρώ μέχρι του ποσού των 1800 ευρώ αυξάνονται κατά 3%.
 • Οι συντάξεις από το ποσό των 1801 ευρώ και πάνω δεν αυξάνονται.
  Από το ΤΣΠΕΑΘ καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί η αύξηση (και τα αναδρομικά) στις 24 Ιουλίου με τη σύνταξη του Αυγούστου.

 

Γενική Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ-Να διατηρήσουμε την ιδιότητα του ΝΠΙΔ

Θετικός ήταν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΕΔΟΕΑΠ στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του που έγινε στις 30 Μαίου και ρεαλιστικός ο προυπολογισμός του Οργανισμού για το 2002 που έγινε ομόφωνα δεκτός μαζί με τα πεπραγμένα του 2001.
Στις ομιλίες των μελών της Διοίκησης και στις παρεμβάσεις των απλών μετόχων -ασφαλισμένων τονίστηκε (χωρίς να απουσιάσει η κριτική για κάποια “κακώς κείμενα”) το γεγονός ότι ο ΕΔΟΕΑΠ διανύοντας το 35ο έτος της δραστηριότητας του έχει αναδειχθεί σε πρότυπο Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στη συνέλευση έγινε πολύς λόγος για το νέο κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ που χαρακτηρίστηκε από πολλούς “κόσμημα”, για την “έξυπνη κάρτα υγείας” που ήδη διανέμεται στα μέλη και “θα σώσει ζωές” όπως είπαν χαρακτηριστικά αρκετοί ασφαλισμένοι και για τη δικαστική μάχη που δίνει ο Οργανισμός αυτό τον καιρό στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να διατηρήσει την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Συγκεκριμένα συζητήθηκε στις 15 Μαίου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αίτηση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας κ.Ιωάννη Παναγιωτόπουλου με την οποία ζητείται η άρση της αμφισβήτησης των διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 248/1967 με τις οποίες συστήθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την αιτιολογία ότι έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τη νομική μορφή του Οργανισμού. Την αίτηση του Γενικού Επιτρόπου αντέκρουσε ο ΕΔΟΕΑΠ με τη συνδρομή των καθηγητών του Πανεπιστημίου κ.κ.Παυλόπουλου, Μέλισσα, Τσάτσου και Σπυρόπουλου. Αναμένεται η έκδοση της απόφασης μέχρι το τέλος Ιουνίου.


Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι


Του Φρίξου Ηλιάδη

Μιά από τις δημοφιλέστερες φράσεις της σύγχρονης ζωής, τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό το σαρδώνειο ευφυολόγημα: “Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι”. Και, όπως είναι ευρύτατα γνωστό, αποδίδεται στον Γιάννη Τσαρούχη, ένα από τα ιερά τέρατα της πολιτιστικής μας ζωής.
Δεν ανήκει όμως στον Τσαρούχη, ο οποίος έχει πει πλήθος από εξυπνότατα πράγματα, αλλά όχι αυτό. Εγω, που συνέβαινε να ξέρω την πατρότητα της φράσης, του είπα κάποτε:
-Γιατί αφήνεις να λέγεται ότι είναι δικό σου αφού δεν το είπες εσύ;
-Ξέρεις ποιός το είπε; με ρώτησε.
-Ναι.Ο Τζαβαλάς Καρούσος (ένας παλαιός ηθοποιός).
-Πράγματι, αυτός το είπε. Αλλά εγώ ήμουν ο…Απόστολος Παύλος του:Το διέδωσα!
Τώρα, αξίζει τον κόπο αυτή η “αποκατάσταση της αλήθειας”; Ψύλλοι στ΄άχυρα!
Ψύλλοι στ΄άχυρα όμως ήταν και η ιστορία με το σαρδάμ, που αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο.Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω (δεν το ήξερα κάν) ότι είχε λάβει τις τιμές επίσημης αναγραφής σε δύο σοβαρά και έγκυρα λεξικά: Των Τεγόπουλου-Φυτράκη και του Μπαμπινιώτη. Στο πρώτο μάλιστα αναφέρεται ότι ο Μαδράς γύρισε την πρώτη ελληνική ταινία! Συγγνώμη είχαν γυριστεί άλλες 20 πριν.
Βέβαια, οι συντάκτες και των δύο λεξικών προφανώς παρεσύρθησαν από τη λαογραφική συλλογή “Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις” του Τ.Νατσούλη όπου μάλιστα διευκρινίζεται το αδιανόητο ότι ο ίδιος (ο Μαδράς) επινόησε τη λέξη επειδή (ο ίδιος) “έκανε πολλά μπερδέματα την ώρα που έπαιζε”. Που έπαιζε, όμως; Στον ύπνο του; Γιατί ο κινηματογράφος ήταν τότε βωβός.Στο Θεατρο δεν έπαιξε ποτέ-όπως μαρτυρούν, πλην εμού, και άλλοι εγκυρότατοι θεατρολόγοι (Λάσκαρης, Σιδέρης, Ροδάς) αλλά και το Βιογραφικό Λεξικό Ηθοποιών του Θ. Εξάρχου (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).
Η λέξη σαρδάμ είναι ηχοποιημένη ή ηχομιμητική και προέρχεται, όπως είπαμε, από τον ήχο του λόγου ανάμεσα στα δόντια, ένα “σούρδου-μούρδου” όπως έγραψε και η Ελένη Βλάχου, που του αφιέρωσε ολόκληρο χρονογράφημα στην “Καθημερινή”. Καμμία σχέση με τον βωβό Μαδρά αλλά ούτε και με την εποχή του αφού εμφανίζεται μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ας σπεύσουν, λοιπόν, να διορθώσουν το σχετικό λήμμα οι κ.κ. συντάκτες των λεξικών γιατί όχι μόνο εκθέτουν το κύρος τους αλλά και-προ παντός-τη σοβαρότητα τους! Αφού αποδέχονται πως ένας…μουγγός μπορεί να κάνει σαρδάμ! Πράγμα που, βέβαια, αποτελεί παγκόσμιο επιστημονικό θαύμα!