1

ΤΕΥΧΟΣ 40 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2002

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 40

 

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

  • ΕΔΟΕΑΠ: Πληρωμή των αυξήσεων στις συντάξεις τον Νοέμβριο
  • ΕΣΗΕΑ: Διημερίδα για τα ΜΜΕ
  • ΕΣΗΕΑ: “Η ελευθεροτυπία είναι θεμέλιο της δημοκρατίας”
  • Έφυγαν Βάσος Τσιμπιδάρος, Ελένη Γονατοπούλου, Ζωή Ράλλη
  • Έληξε η αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των συνταξιούχων
  • Το νέο ΔΣ της ΕΙΗΕΑ
  • Επιτυχίες συναδέλφων στις δημοτικές εκλογές
  • Ινστιτούτο Δημοσιογραφικών Μελετών και Ερευνών
  • “Δημοσιογράφοι κοντά στα σύνορα”
  • Οι μισοί Αθηναίοι ακούνε ραδιόφωνο
  • Έλληνες και Ιταλοί πρώτοι στην τηλεθέαση
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ-ΣΧΟΛΙΑ

 

ΕΔΟΕΑΠ: Πληρωμή των αυξήσεων στις συντάξεις τον Νοέμβριο
Στις 15 Νοεμβρίου θα καταβάλει ο ΕΔΟΕΑΠ τα αναδρομικά δύο μηνών (Οκτωβρίου-Νοεμβρίου) των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις. Στις 22 Νοεμβρίου θα πληρωθούμε την επικουρική σύνταξη του Δεκεμβρίου αυξημένη με τα ποσοστά των αυξήσεων που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος.Οι αυξήσεις είναι οι εξής:
*Για σύνταξη μέχρι 293,47 ευρώ (100 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 8%
*Για σύνταξη από 293,47-440,21 ευρώ (100-150 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 6%
*Για σύνταξη από 440,21-528,25 (150-180 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 4%
*Για σύνταξη πάνω από 528,25 ευρώ (180 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 2%

 

ΕΣΗΕΑ: Διημερίδα για τα ΜΜΕ
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη διοργάνωση ειδικής διημερίδας για τα ΜΜΕ και τη δεοντολογία.Αποφάσισε ακόμα να αναθέσει στη Νομική Υπηρεσία της Ενωσης την παράσταση στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της υπόδικης για συμμετοχή στη “17 Νοέμβρη” Αγγελικής Σωτηροπούλου κατά δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών.

 

ΕΣΗΕΑ: “Η ελευθεροτυπία είναι θεμέλιο της δημοκρατίας”
“Ο μόνος δρόμος στον οποίο θα βρούμε απαντήσεις τώρα και στο μέλλον σε περιόδους κρίσεων στις οποίες εμπλέκεται και η Ενημέρωση είναι ο απόλυτος σεβασμός της ελευθεροτυπίας.Η ελευθεροτυπία είναι θεμέλιο της δημοκρατίας”.
Αυτά τόνισε ο συνάδελφος Νίκος Μεγγρέλης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μιλώντας εκ μέρους του προέδρου της Ενωσης Αρ.Μανωλάκου σε διημερίδα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου με θέμα “ΜΜΕ και Ποινική Δίκη”.
Μιλώντας στη διημερίδα και ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ Λάζαρος Μπελίτσης τόνισε την ανάγκη της ανάδειξης του κύρους και της αξιοπιστίας του ΕΣΡ, τη σύσταση και λειτουργία συμβουλίων αυτορρύθμισης και εποπτείας σε κάθε μέσο ενημέρωσης, την καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία του από τα ΜΜΕ και την εφαρμογή της ευθύνης του συντάκτη για το περιεχόμενο της ενημέρωσης.

 

Εφυγαν Βάσος Τσιμπιδάρος, Ελένη Γονατοπούλου, Ζωή Ράλλη
Αλλα τρία εκλεκτά μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας από την παλιά “φρουρά”-ο Βάσος Τσιμπιδάρος, η Ελένη Γονατοπούλου και η Ζωή Ράλλη– έφυγαν μέσα στο Φθινόπωρο.
Ο Βάσος Τσιμπιδάρος γεννήθηκε στη Μάνη το 1919 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής από το περιοδικό “Θησαυρός”. Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου του Αντιβασιλέως Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.Στη διάρκεια του εμφυλίου εργάστηκε στην εφημερίδα “Εμπρός” και στην “Ελληνική Ημέρα” και από το 1951 στις εφημερίδες “Ακρόπολις” και “Απογευματινή” όπου εργάστηκε 27 χρόνια – τα 17 ανταποκριτής τους στο Λονδίνο. Κατά τη μακρόχρονη παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα διετέλεσε και ανταποκριτής των εφημερίδων “Φιλελεύθερος” της Λευκωσίας και “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης. Ακόμα, εξέδωσε την εφημερίδα “Εμπρός” που απέκτησε σημαντική κυκλοφορία και κύρος στους απόδημους Ελληνες της Μ.Βρετανίας.Το 1961 διορίστηκε στο Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο από όπου απολύθηκε το 1967.Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Αθήνα και εργάστηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και στο περιοδικό “Εικόνες”. Ηταν ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους Ελληνες δημοσιογράφους με αξιόλογη συγγραφική δράση.
Η Ελένη Γονατοπούλου γεννήθηκε στην Ελβετία το 1915 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1950 από την εφημερίδα “Το Βήμα” όπου έμεινε μέχρι το 1981 που συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα εργάστηκε στις εφημερίδες “Ανεξάρτητος Τύπος” και “Νίκη” και συνεργάστηκε με το περιοδικό “Κόσμος, Επιστήμη και Ζωή” του Λουκή Ακρίτα. Από τα σχολικά της χρόνια ήταν μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα ως μέλος του ΚΚΕ πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.Για τη δράση της αυτή φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το 1947 ως το 1949.Ηταν μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 όπου τα τελευταία χρόνια εκλεγόταν Ταμίας.
Η Ζωή Ράλλη γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1918 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Φυσικομαθηματική και Φυσιογνωσία με διδακτορικό τίτλο. Τη δημοσιογραφική καριέρα της ξεκίνησε το 1949 ως μεταφράστρια στην εφημερίδα “Καθημερινή” από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1978. Παράλληλα συνεργάστηκε με τέσσερεις εγκυκλοπαίδειες.Εκανε πολλές μεταφράσεις επιστημονικών βιβλίων και συνέταξε λεξικό βιολογικών όρων καθώς και ελληνοαγγλικό-αγγλοελληνικό λεξικό επιστημονικών και κοινών ονομάτων των φυτών.Υπήρξε μέλος της ΠΕΑ Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων.

 

Εληξε η αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των συνταξιούχων
Η αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των συνταξιούχων- που ξεκίνησε από δημοσίευμα του ιδιωτικού εντύπου “Αλληλογραφία”- έληξε μετά από δήλωση που κατέθεσαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο ιδιοκτήτης του εντύπου Α.Μάλης και ο συντάκτης του δημοσιεύματος Γ.Γιαννήλος ότι το επίμαχο δημοσίευμα δεν αφορούσε την “Επιστολή” και ότι δεν είχαν την πρόθεση να θίξουν οποιονδήποτε. Μετά την κατάθεση της παραπάνω δηλώσεως η υπεύθυνη σύνταξης της “Επιστολής” Ντίνα Εξάρχου ανακάλεσε την έγκληση που είχε υποβάλει εναντίον των Α.Μάλη και Γ.Γιαννήλου δηλώνοντας ότι η συντήρηση των αντιπαραθέσεων μεταξύ συναδέλφων δεν είναι προς το συμφέρον του κλάδου.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των συνταξιούχων έληξε μετά από συμβιβαστική προσπάθεια του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και διαμεσολάβηση των συναδέλφων Π.Βενάρδου τακτικού μέλους του ΠΠΣ και Γ.Αποστολόπουλου αναπληρωματικού μέλους του ΠΠΣ.

 

Το νέο ΔΣ της ΕΙΗΕΑ
Το ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για τη διετία 2002-2004 που εξελέγη κατά τις αρχαιρεσίες της 2 Οκτωβρίου 2002 συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
*Πρόεδρος Χρήστος Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία)
*Αντιπρόεδρος Γιώργος Μπόμπολας (Εθνος-Ημερησία)
*Γραμματέας Χρήστος Λαμπράκης (Τα Νέα-Το Βήμα)
*Ταμίας Δημήτρης Καλοφωλιάς (Εξπρές)
*Αναπληρωματικά μέλη Αλέξης Ζαούσης (Εστία) και Δημήτρης Ρίζος (Αδέσμευτος Τύπος)

 

Επιτυχίες συναδέλφων στις δημοτικές εκλογές
Μπορεί να μη βγάλαμε δήμαρχο, βγάλαμε όμως δημοτικούς συμβούλους εμείς οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι.
Συγκεκριμένα στην Αθήνα εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι οι συνάδελφοι Φωτεινή Πιπιλή, Νίτσα Λουλέ, Αρης Σταθάκης και Γιάννης Δημαράς.Επίσης στην Αιδηψό εξελέγη δημοτική σύμβουλος η συνάδελφος Λίνα Αλεξίου.
Αν μας διέφυγε η επιτυχία κάποιου ή κάποιων άλλων συναδέλφων παρακαλούμε να μας ενημερώσουν.

 

Ινστιτούτο Δημοσιογραφικών Μελετών και Ερευνών
Από δημοσιογράφους για δημοσιογράφους δημιουργήθηκε Ινστιτούτο Δημοσιογραφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ) με στόχο την έρευνα και ενημέρωση σε θέματα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Το Ινστιτούτο τελεί υπό την αιγίδα της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).Υπεύθυνος του ΙΔΜΕ είναι ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.

“Δημοσιογράφοι κοντά στα σύνορα”
Μια πρωτοποριακή μη κυβερνητική οργάνωση οι “Δημοσιογράφοι κοντά στα σύνορα” ιδρύθηκε από δημοσιογράφους που ζουν και εργάζονται σε συνοριακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.Στόχος της οργάνωσης είναι η συμβολή στη διατήρηση του πνεύματος συνεργασίας και φιλίας στα Βαλκάνια.Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο συντάκτης της εφημερίδας “Παρατηρητής της Θράκης” Δάμωνας Δαμιανός.

 

Οι μισοί Αθηναίοι ακούνε ραδιόφωνο
Οι μισοί Αθηναίοι ακούνε ραδιόφωνο στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στη δουλειά τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρίας FOCUS.
Το ραδιόφωνο έχει μεγάλη ακροαματικότητα στην Αθήνα από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδι. Μετά τις 8 το βράδι ακούνε ραδιόφωνο μόνο οι φανατικοί οπαδοί του που είναι οι περισσότεροι ηλικίας 18 ως 34 ετών.

 

Ελληνες και Ιταλοί πρώτοι στην τηλεθέαση
“Κολλημένοι” στην τηλεόραση είναι οι Ελληνες και οι Ιταλοί. Σύμφωνα με έκθεση της Κοινοτικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο μέσος ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης των Ελλήνων είναι 236 λεπτά και ο μέσος ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης των Ιταλών είναι 239 λεπτά. Τον μικρότερο ημερήσιο χρόνο τηλεθέασης παρουσιάζουν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου (124 λεπτά) και οι Αυστριακοί (144 λεπτά).

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ-ΣΧΟΛΙΑ

Συμπιληματοποιία

Του Φρίξου Ηλιάδη

Τα τελευταία χρόνια νέος πρωταγωνιστής εμφανίσθηκε στη σκηνή της πνευματικής μας ζωής, ο συμπιληματοποιός. Η εμφάνιση του δεν έγινε πανηγυρικά, TAMBOURS BATTANTS, που θάλεγαν και οι ειδικοί, αλλά στα μουλωχτά, με το γλυκό, με το μαλακό και με το λάου-λάου.
Τι εστί δε συμπιληματοποιός μας το λέει και η λέξη: Ο ποιών συμπιλήματα, εκείνος που συγκολλά ξένα κείμενα με τρόπο κακότεχνο και τα παρουσιάζει συνολικά σαν δικά του, ενώ το μόνο που έχει γράψει ο ίδιος είναι η σύνδεση για την παράθεση των ξένων κειμένων!.
Ετσι, βλέπουμε να εκδίδονται στις μέρες μας τόμοι πολυτελείς και πανάκριβοι συχνά όπου το όνομα του “συγγραφέως”-συμπιληματοποιού προβάλλει επιβλητικά!
Πρόκειται στην ουσία για μιά ανακύκλωση παλαιότερων κειμένων και όσο παλαιότερα είναι τόσο το καλλίτερο.Θα έχουν ξεχαστεί και ο νεόκοπος “συγγραφέας”-συμπιληματοποιός θα επιτελεί ήσυχος το έργο του και θα συγκεντρώνει μάλιστα και ενθουσιώδεις κριτικές!
Ξέρω την περίπτωση ενός ειδικού ιστορικού βιβλίου που εκδόθηκε το 1960 και έκτοτε δεν γνώρισε καμμία επίσημη επανέκδοση, γνώρισε όμως δεκάδες ανεπίσημες επανεκδόσεις δια της μεθόδου της συμπιληματοποιίας, αλλά φυσικά με ξένο όνομα! Μία από τις πιό πρόσφατες που το εμπεριέχει ολόκληρο, σχεδόν λέξη προς λέξη, έγινε από μεγάλο εκδοτικό οίκο. Και σε σχετική παρατήρηση ο υπεύθυνος εκδόσεων του οίκου αυτού, πανεπιστημιακός μάλιστα, είπε: “Μα, πως! Ο συγγραφέας αυτός έχει γράψει 40 βιβλία”. Τι 40, τι 50, τι 60, όταν έχει κάνει απλώς συμπιλήματα, κύριε πανεπιστημιακέ; Με το καλό να τα εκατοστήσει.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι μια άλλη πηγή συμπιληματοποιίας και μάλιστα η πιο προσιτή και η πιο άνετη. Αντιγράφοντας ειδικά ρεπορτάζ και κείμενα εγκρίτων δημοσιογράφων, που οι συντάκτες τους έγραψαν με το αίμα της καρδιάς τους, εμφανίζονται ως ιστοριογράφοι-Θεέ μου!-άνθρωποι αγράμματοι ή στοιχειώδους παιδείας και δρέπουν τις δάφνες μιας πομπώδους παρουσίασης σε αίθουσες ,θέατρα και χώρους επιβλητικούς. Τέτοιες, μάλιστα, παρουσιάσεις ,που έγιναν της μόδας, δίνουν κύρος στον συμπιληματοποιό!
Φυσικά, δεν αναφέρομαι στη νόμιμη και απόλυτα θεμιτή χρήση κειμένων, που ένας ερευνητής-ιστορικός θα χρησιμοποιήσει για τεκμηρίωση κάποιων απόψεων, κάνοντας βέβαια και τη σχετική παραπομπή, με αναφορά όλων των στοιχείων της πηγής και την σχετική επίσης βιβλιογραφία. Αντ’ αυτών οι πονηροί συμπιληματοποιοί έχουν εφεύρει τις “ευχαριστίες”! “Ευχαριστούμε τους τάδε,τάδε, τάδε” αλλά δεν αναφέρουν γιατί τους ευχαριστούν! Και “ευχαριστούν” εξίσου τους αναφερόμενους για ένα “μονοστηλάκι” με εκείνον του οποίου λεηλάτησαν ολόκληρο το βιβλίο! Τι ευχαριστούν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς: Την ανοχή τους για τη λογοκλοπή. Σπολλάτι τους.
Βέβαια, θάρθει μιά μέρα που θα αποκαλυφθεί η “φτιάξη” σε όλο της το “μεγαλείο” και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον μπάγκο του. “Τελικά, είσαι αυτό που είσαι” είχε πει η Ελλη Λαμπέτη . Και μία επιστήμων φιλόλογος έχει πει χαρακτηριστικά: ” Κάποια μέρα, κάποιος ευσυνείδητος ερευνητής θα αποκαλύψει την αλήθεια”. Η, όπως είπε ο κύριος πρωθυπουργός για την 17 Νοέμβρη, έπεσε ο ιδεολογικός μανδύας και αποκαλύφθηκαν κοινοί φονιάδες και μαφιόζοι.
Ετσι και οι συμπιληματοποιοί θα αποκαλυφθούν ποιοί πραγματικά είναι: Κοινοί λογοκλόποι. Μέχρι τότε, βέβαια ,μπορεί να έχουν πλουτίσει με τον κόπο άλλων! Αλλά αυτό είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία. Μα, θα γίνει λιγότερο θλιβερή αν κάποια ασφαλιστικά μέτρα παρθούν σύντομα. Και θα παρθούν.