1

ΘΑΝΑΤΟΣ Κ. ΜΑΥΡΟΣΚΟΤΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με οδύνη ανακοινώνει την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Κώστα Μαυροσκότη, που πέθανε σήμερα το μεσημέρι ήσυχα στο σπίτι του, σε ηλικία 86 ετών.

Ο Κώστας Μαυροσκότης γεννήθηκε στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας το 1914. και ήταν απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ελαβε μέρος και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση της περιοχής της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε διάφορες θέσεις και τομείς και υπήρξε συντάκτης της παράνομης έκδοσης της αντιστασιακής εφημερίδας ΕΑΚ – ΚΚΕ της περιοχής.

Μετά την απελευθέρωση φυλακίστηκε και εξορίστηκε, στην αρχή στη Σύρο και μετά στην Ικαρία, από όπου δραπέτευσε μαζί με άλλους επτά συντρόφους του, τον Αύγουστο του 1947, για να συλληφθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και να μείνει εξόριστος μέχρι το 1956, αρχικά στο Καλάμι της Κρήτης και μετά στα Γιούρα.

Με την επιστροφή του αρχίζει η επαγγελματική του ενασχόληση ως επιμελητής εκδόσεων και διορθωτής αθηναϊκών εφημερίδων. Αρχικά, στον “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ”, μετά στην “ΑΘΗΝΑΙΚΗ” και από το 1965 έως το 1981, που συνταξιοδοτήθηκε, στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα “ΕΞΠΡΕΣ”.

Υπήρξε μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και τιμήθηκε με μετάλλια και διπλώματα για την αντιστασιακή του δράση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον φίλο και εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος διακρίθηκε σ΄ όλη του τη ζωή για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, αρετή, ήθος και αγωνιστικότητα.

Η κηδεία του Κώστα Μαυροσκότη θα γίνει τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.