1

ΘΑΝΑΤΟΣ Κ. ΨΑΛΤΗΡΑ

Ενας ακόμη από την παλιά καλή φρουρά των λειτουργών του Τύπου, ο Κώστας Ψαλτήρας, πέθανε σήμερα από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Κώστας Ψαλτήρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 25 Μαρτίου του 1926, σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1942 στην εφημερίδα της Καλαμάτας “ΤΑ ΝΕΑ”, όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης και παρέμεινε σ’ αυτήν μέχρι το 1961.
Μετά το 1961 ήρθε στην Αθήνα και εργάστηκε ως συντάκτης ύλης και αστυνομικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ” μέχρι τη διακοπή της έκδοσής της το 1967.
Ακολούθως, εργάστηκε στην εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” και στο “ΚΕΡΔΟΣ”, ως ελεύθερος ρεπόρτερ και οικονομικός συντάκτης.
Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε στις εφημερίδες “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ”, “ΚΕΡΔΟΣ”, “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, “ΠΡΩΪΝΗ” και “ΕΓΝΑΤΙΑ”, ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ του ελεύθερου, των υπουργείων και της Βουλής και επιδόθηκε σε τουριστικά θέματα και ιστορικές έρευνες, μέχρι το 1983 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Παράλληλα εργαστηκε σε πολλά περιοδικά της Αθήνας και των επαρχιών και αποτέλεσε διακεκριμένο στέλεχος του περιοδικού “ΙΣΤΟΡΙΑ”.
Συνεργάστηκε επίσης στην ελληνική έκδοση της “ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ” από το 1978 έως το 1983 και συνέταξε γεωγραφικά και ιστορικά άρθρα της.

Στη συγγραφική δράση του Κώστα Ψαλτήρα περιλαμβάνονται τα έργα: “Το 1821 στην Καλαμάτα”, “Καλαμάτα – Μεσσηνία” και το “Λαυρεωτικό προμήνυμα”. Συνέγραψε ακόμη το θεατρικό έργο “Ανοιξη ήταν και τότε το 1821”.

Η κηδεία του Κώστα Ψαλτήρα θα γίνει αύριο, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι, στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, αρετή, ήθος και προσήλωση.