1

ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΩΜΑ ΓΚΟΡΠΑ

“…Πολλή η απελπισία.
Αλλά όσοι έχουμε αγωνιστεί
για μια καλύτερη Ελλάδα,
ελπίζουμε ακόμα…”
Θ.Γκ.

Ο ποιητής και λειτουργός του Τύπου Θωμάς Γκόρπας, απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, χθες το βράδυ, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.
Ο Θωμάς Γκόρπας γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1935, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, σπούδασε στην Πάντειο και δημοσιογράφησε στις δεκαετίες ’50-’60.
Εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1950, και επίσημα στο περιοδικό “ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ” το 1957. Ακολούθησαν ποιητικές συλλογές με περιεχόμενα που έκαναν μεγάλη αίσθηση – μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Είχε γράψει ακόμη το χρονικό “Ισιδώρα! Ισιδώρα”, τις μελέτες “Διάγραμμα ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας” και το “Πανηγύρι τ’ Αη Συμιού”, όπως και το δίτομο έργο “Περιπετειώδες, κοινωνικό και μαύρο νεοελληνικό αφήγημα, 1850-1950” (εκδ. 1981) – που άφησε εποχή και σηματοδότησε εξελίξεις στην έρευνα και τον εκδοτικό χώρο.
Ο Θωμάς Γκόρπας έγραψε πάμπολλα κείμενα για συγγραφείς – έλληνες και ξένους – και ζωγράφους, ενώ ανέδειξε – εδώ και δεκαετίες – την αξία του λαϊκού μας τραγουδιού και του Καραγκιόζη. Επίσης συμμετείχε ως σεναριογράφος σε αρκετές ταινίες και ντοκιμαντέρ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε από τους εμπνευστές της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών και την πενταετία 1965-1970 δίδαξε ιστορία λογοτεχνίας και αγωγής του λόγου σε θεατρική σχολή. Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Μπιτ στην Όστια της Ρώμης. Από το 1975 έως το 1980 έζησε στο Παρίσι.
Η κηδεία του Θωμά Γκόρπα θα γίνει αύριο Πέμπτη, 3 Απριλίου, στις 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Ζωγράφου (Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης).