1

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών στο Μεικτό Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020, τηλεδιάσκεψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Θέμα της συζήτησης ήταν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό καθεστώς λειτουργίας των σταθμών με το σχέδιο νόμου του υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ. Στέλιου Πέτσα.

Το σχέδιο ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Τηλεοπτική Οδηγία ενώ παράλληλα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικού σταθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει μεν ότι παραμένει ο αριθμός των 400 εργαζομένων ως ελάχιστο όριο σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό αλλά οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν στον αριθμό αυτό, εργαζόμενους σε συνδεδεμένες  εταιρείες ή εταιρείες  παραγωγής,  κατά ποσοστό 30%, δηλαδή 120 εργαζόμενους. Επιπλέον στους 280 εργαζόμενους του κάθε σταθμού, θα περιλαμβάνονται πλέον και εργαζόμενοι με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στους αδειούχους σταθμούς να καταργήσουν τις συμβάσεις αορίστου εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις ως προς τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  θα επιδιώξει το συντομότερο συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πέτσα, προκειμένου να του εκφράσει τις απόψεις του και θα ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε αναμονή της ανάρτησης του σχεδίου νόμου σε δημόσια διαβούλευση, όλοι οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι παραμένουν σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ