1

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Στις 27 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. τιμά την επέτειο αυτή με την ποιητική βραδιά “Μνήμη Κωστή Παλαμά”, τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2003, 7.30μ.μ., στην Αίθουσα “Γεωργίου Καράντζα”, της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, α΄ όροφος ).

Για τον βίο και το έργο του ποιητή θα μιλήσουν:

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Σαρδελής, βιογράφος του Κωστή Παλαμά: “Ο Κωστής Παλαμάς εξήντα χρόνια μετά”.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας: “Κωστής Παλαμάς : Ένας παρών-απών”.

Η ’ννα Συνοδινού, επίτιμο μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.: “Κωστή Παλαμά, Η μοναδική Τρισεύγενη του Νεοελληνικού Θεάτρου”.

Ποιήματα θα αποδώσουν η Μελίνα Μποτέλη και ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Στην εκδήλωση προσκαλούνται εγκάρδια οι δημοσιογράφοι, μέλη και μη, της Ε.Σ.Η.Ε.Α., αλλά και το κοινό, για το οποίο η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. θέλει να τιμήσει τον Παλαμά-ποιητή, στοχαστή, θεατρικό συγγραφέα, πεζογράφο και δημοσιογράφο, που, πρωτεϊκός, καινοτόμος, με αδιάπτωτη λυρική πνοή, “Διγενής Ακρίτας του στίχου”, κατά τον Κώστα Βάρναλη και μαχητής του λόγου και του στοχασμού, καταπληκτικός γλωσσοπλάστης, ελληνολάτρης με πανανθρώπινο ιδεαλισμό, υπήρξε η φωνή του έθνους επί μισόν αιώνα, ποιητικός, καθώς τον είπαν, χρονογράφος της φυλής.
Αυτός ο κορυφαίος της νέας ελληνικής ποίησης, που έδωσε, ως κριτικός, το πρότυπο του νεοελληνικού στοχασμού, εφαρμοσμένου στη λογοτεχνία και αναδείχτηκε πρώτος, κατά τον Λίνο Πολίτη, φιλόλογος νεοελληνιστής, έλαμψε και ως πρωταθλητής του δημοτικισμού. Σεμνότατος, κήρυσσε “Μούσα στις μούσες η αρετή”.

ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Α