1

ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, υπενθυμίζει προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους, αλλά κυρίως προς τους Διευθυντές των ΜΜΕ, την υποχρέωση τήρησης της δεοντολογίας, που απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την προστασία της εικόνας και της ιδιωτικής ζωής των ανηλίκων, οι οποίοι διαμένουν σε ιδρύματα, με αφορμή και την πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Συνήγορος του Παιδιού, επισημαίνει κυρίως τα εξής:

  • Σε ανηλίκους κάτω των 14 ετών δεν επιτρέπονται συνεντεύξεις.
  • Συνεντεύξεις με ανηλίκους άνω των 14 ετών να γίνονται, αφού προηγηθεί ενημέρωση και συγκατάθεσή τους. Δεν πρέπει να αναφέρονται σε περιστατικά και συνθήκες, τα οποία σχετίζονται με την τοποθέτησή τους στο ίδρυμα, σε αρνητικά τους βιώματα ή θέματα που τους προκαλούν ανησυχία και δυσφορία, όπως η έλλειψη γονέα, η κακοποίηση που ενδεχομένως υπέστησαν στο παρελθόν κ.λπ.
  • Οι επισκέψεις των Μέσων Ενημέρωσης στα Ιδρύματα πρέπει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκησή τους και με σαφές προκαθορισμένο πλαίσιο.
  • Η κινηματογράφηση στους χώρους των ιδρυμάτων ή άλλων πλαισίων φιλοξενίας και φροντίδας ανηλίκων είναι επιτρεπτή μόνο εφόσον δεν απεικονίζονται τα πρόσωπα των ανηλίκων και δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία, που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους.
  • Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, τα οποία φιλοξενούνται στα ιδρύματα.

Αναλυτικά η Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στο:http://new.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el.optikoakoustika_mesa.61302.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ