1

Το δημοσιογραφικό απόρρητο πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους

 

Με αφορμή την πρόσφατη κλήση από Πταισματοδίκη του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη και  του εκδότη του “DOCUMENTO” Κώστα Βαξεβάνη να καταθέσουν ανωμοτί για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου» και επειδή το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως έχει υποχρέωση από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια.

Όπως έχει αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών είναι απαραβίαστο. Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ενδεχόμενης κατηγορίας για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακών εγγράφων.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να δημοσιεύει τις πληροφορίες που κατέχει τηρώντας βεβαίως τα προβλεπόμενα από τη δημοσιογραφική δεοντολογία καθώς έχει υποχρέωση να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του  προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση της αλήθειας και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Χωρίς δημοσίευση πληροφοριών και τεκμηρίων δεν υπάρχει δημοσιογραφία.

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ