1

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Μ. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 14ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Aπό αυτό εδώ το βήμα, εκ μέρους των Διοικήσεων των Ενώσεων που συγκροτούν την «Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή», σας απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.
Είμαστε στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας στις εφημερίδες και στα Πρακτορεία διανομής.
Σήμερα η απεργία επεκτείνεται και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Και σημειώνει απόλυτη επιτυχία.
Οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν, τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές δεν μεταδίδονται.
Ο αγώνας μας σημειώνει επιτυχία γιατί είναι δίκαιος, γιατί η απεργία έγινε υπόθεση όλων των εργαζόμενων, που με την συμμετοχή τους δείχνουν το δρόμο για το αύριο.
Ο αγώνας μας δεν γίνεται για τους λίγους με τους παχυλούς μισθούς, για τους πολυθεσίτες.
Αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των σκληρά εργαζόμενων συναδέλφων μας, τους νέους οι οποίοι και πάλι δίνουν αγωνιστικό παρόν και πρωτοπορούν.

Δεν αποδεχόμαστε μισθούς ανειδίκευτου εργάτη.

Αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να υπάρξει επαγγελματική προοπτική για τους νέους, φροντίδα για τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικά ηλικίες ώστε να εξασφαλισθούν καλύτερες συντάξεις και να μη κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο συνάδελφοί μας που βρίσκονται στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Τα αιτήματά μας δεν είναι υπερβολικά, εξωπραγματικά όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα ότι φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Υπήρξαν αντικειμενικοί και υποκειμενικοί λόγοι για την καθυστέρηση. Αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος.
Τώρα όλοι μαζί, μια γροθιά, δίνουμε τη μάχη για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας.
Από το κέντρο της Αθήνας στέλνουμε στην εργοδοσία ξεκάθαρο μήνυμα:
Δεν ανεχόμαστε να είμαστε τα γρανάζια μιας μηχανής που στόχο έχει μόνο τα κέρδη και τα συμφέροντά των εργοδοτών και που λειτουργεί όχι μόνο σε βάρος μας, αλλά κυρίως σε βάρος της ενημέρωσης του ελληνικού λαού.
Ούτε δεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς τις όποιες επιχειρηματικές σκοπιμότητές τους και να γίνουμε συνδιαχειριστές των προβλημάτων που επικαλούνται.
Είναι ξεκάθαρο:
Εκείνοι είναι οι απέναντι, ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ. Και εμείς οι από την εδώ πλευρά, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κουβεντιάζουμε σε επίπεδο αξιοπρέπειας και λογικής.
Δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου.
Έστω και την ύστατη στιγμή περιμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια και χρονίζοντα αιτήματά μας.
Σήμερα είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι! Τυπογράφοι, Προσωπικό εφημερίδων και ΜΜΕ, Λιθογράφοι, Εφημεριδοπώλες, Υπάλληλοι Πρακτορείων, Δημοσιογράφοι, όλοι εμείς που συμβάλουμε στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και την υπηρετούμε χωρίς οικονομικά ή άλλου είδους συμφέροντα.
Οδηγός στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση των εργαζόμενων στον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε. – τη δεύτερη μετά το 1975 – είναι η ενότητα του κλάδου, η «Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή».
Μέσα από αυτήν την ενότητα, τις ισότιμες και ξεκάθαρες σχέσεις και θέσεις οι Ενώσεις, με τη δική σας συμπαράσταση, οικοδομούν το Συνδικάτο Τύπου, μοναδική ελπίδα όλων των εργαζόμενων, που στο άκουσμα του και μόνο τα αφεντικά τρέμουν.

Τούτο το πρωινό στην οδό Βουκουρεστίου με την αγωνιστική παρουσία σας βάζουμε γερά θεμέλια για το Συνδικάτο ώστε το συντομότερο δυνατό να προσλάβει και νομική υπόσταση.
Ο αγώνας είναι δύσκολος. Αν χρειασθεί θα συνεχισθεί και θα εντατικοποιηθεί με την έκδοση της ιστορικής «Αδέσμευτης Γνώμης», όπως πράξαμε το 1975.
Από τις κινητοποιήσεις μας η ενότητα του κλάδου πρέπει να αναδειχθεί ισχυρότερη, η ΕΣΗΕΑ να ανακτήσει το κύρος και την αποτελεσματικότητά της.
Απευθυνόμενος σ’ όλους εσάς επιτρέψτε μου να ρωτήσω, αν και γνωρίζω την απάντηση:
• Θέλουμε την υπογραφή ΣΣΕ όπως γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή όπως – όπως, που να είναι κι’ εκείνη αποτέλεσμα συμβιβασμού, ανοχής, υποχωρητικότητας;
• Ή θέλουμε ΣΣΕ που να ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα, που να έχει τη δική σας έγκριση, υπογραφή και σφραγίδα;
Η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη.
Όλοι μαζί δίνουμε τον αγώνα της αξιοπρέπειας. Που δεν αφορά μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο. Δίνουμε τον αγώνα για το δίκιο μας.
Για τα δικαιώματά μας, για όσα μας οφείλουν από χρόνια. Για την ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του λαού.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε.
Εμπρός λοιπόν όλοι στον αγώνα γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.
Όλα κατακτώνται.