1

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΣΠΕΑΘ

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΗΕΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΣΠΕΑΘ

Συνάδελφοι,

Η απεργία μας έχει απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι συνάδελφοι απεργούν. Ουδείς ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει ειδήσεις ή ενημερωτικές εκπομπές. Έτσι ενωμένοι όλοι, όπως στη σημερινή απεργία θα αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να περιφρουρήσουμε τα ασφαλιστικά Ταμεία μας, για να προστατέψουμε τις συντάξεις, την υγεία, την περίθαλψή μας. Όλοι μας γνωρίζουμε την πολύπλευρη επίθεση που γίνεται στα Ταμεία μας και το αγγελιόσημο. Αυτή τη στιγμή από το Πρωτόδικο Δικαστήριο μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας εκκρεμούν αγωγές και προσφυγές που βάλουν κατά της ιδιωτικού δικαίου προσωπικότητας του ΕΔΟΕΑΠ και του αγγελιοσήμου. Αν κοντά σ’ αυτά προσθέσουμε την εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις, τις παραβιάσεις των ΣΣΕ, την ομηρία των συμβασιούχων, την ελαστικοποίηση των μορφών της εργασίας και αμοιβής η εικόνα γίνεται πολύ μαύρη και σκοτεινή. Και γίνεται ακόμη χειρότερη αν προσθέσουμε την ποιότητα της ενημέρωσης.
Τα ομόλογα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Εκατόν τριάντα εκατομμύρια ευρώ δεσμεύθηκαν για 20 χρόνια με αβέβαιη απόδοση για 14 χρόνια. Είναι ένα ομόλογο που χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, όσον αφορά την έκδοσή του, την πορεία του και την αποτίμηση του πριν καταλήξει στο ΤΣΠΕΑΘ. Καλέσαμε αμέσως τον συνάδελφο Πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ κ. Καπράνο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι εξηγήσεις που έδωσε δεν θεωρήθηκαν από κανένα πειστικές. Η απάντηση ήταν μια. Φέρτε πίσω τα λεφτά. Αυτή ήταν η πρώτη και κύρια θέση του Δ.Σ. Συγχρόνως αναθέσαμε σε γνωστούς επιστήμονες – καθηγητές τη διερεύνηση του όλου θέματος. Την αποτίμηση της αξίας, τον καταμερισμό των ευθυνών. Η παραίτηση του Καπράνου και του όποιου Καπράνου θα ήταν η εύκολη αντιμετώπιση. Εγώ ζήτησα επανειλημμένα την παραίτηση του κ. Καπράνου. Το ίδιο κάνω και τώρα. Ζητώ αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί. Ωστόσο αποτέλεσμα δεν θα υπήρχε και με μια μηνυτήρια αναφορά. Θα δημιουργούσε εντυπώσεις κατάλληλες για προεκλογική κατανάλωση, αλλά δεν θα έφερνε πίσω τα λεφτά. Δεν θα γνωρίζαμε τι ακριβώς χάσαμε, τι πρόκειται να χάσουμε, τι ακριβώς πρέπει να διεκδικήσουμε και πώς να το διεκδικήσουμε. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι εντυπωσιακά, είναι όμως αποτελεσματικά. Τώρα εμείς περιμένουμε όλα τα πορίσματα και τα στοιχεία και θα τα διαβιβάσουμε στη Δικαιοσύνη για τον καταλογισμό των ευθυνών.
Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απομονώσουμε το ομόλογο από τη γενική κατάσταση που υπάρχει. Και η κατάστασή αυτή έχει δύο όψεις που είναι αλληλένδετες. Είναι η ποιότητα της ενημέρωσης και το μέλλον του δημοσιογραφικού κλάδου. Η παραπληροφόρηση, η μετατροπή του ασήμαντου σε πρώτη είδηση, η εκμετάλλευση κάθε τραγικού γεγονότος είναι πράγματα που ζούμε καθημερινά όλοι μας. Από την άλλη μεριά ο δημοσιογράφος – ο εργαζόμενος είναι πάντοτε το εξιλαστήριο θύμα των επαγγελματικών λαθών της εργοδοσίας. Οι μισθοί σε πολλά μαγαζιά καθυστερούν και ένα και δύο μήνες. Μεγάλο τμήμα συναδέλφων εργάζονται με την ανασφάλεια του συμβασιούχου. Μαγαζιά κλείνουν και αφήνουν στο δρόμο απλήρωτους όλους τους εργαζόμενους. Στην ΕΡΤ εξακολουθεί η ομηρία των συμβασιούχων. Η διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων και ωραρίου εργασίας συναντούν την άρνηση της εργοδοσίας.
Συνάδελφοι,
Αυτή είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Ενωμένοι ας διεκδικήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα. Ας περιφρουρήσουμε τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.
Ενωμένοι διεκδικούμε και απαιτούμε
• Να έρθουν πίσω τα 130 εκατομμύρια του ομολόγου με τους τόκους και τις αποδόσεις τους.
• Αιρετή διοίκηση και όχι διορισμένη στα ασφαλιστικά Ταμεία.
• Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των Ταμείων μας.
• Δίκαια αμοιβή για πλήρη εργασία.
• Να σταματήσει η τακτική της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και της αμοιβής.
• Σταθερή απασχόληση για όλους.
• Να τεθεί τέρμα στο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων.
• Ποιότητα στην ενημέρωση.
• Ελεύθερη και αντικειμενική πληροφόρηση
Συνάδελφοι,
Η αγωνιστική συμμετοχή όλων μελών και μη μελών της Ένωσης στην απεργία είναι κρίσιμη
• Δεν επιτρέπουμε παιχνίδια με τα χρήματα των Ταμείων μας.
• Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του επαγγέλματος.
• Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να χειραγωγηθεί η ενημέρωση.

Συνάδελφοι,

Απεργούν μαζί μας σήμερα:
? ΠΟΕΣΥ (Όλες οι Ενώσεις – μέλη)
? ΕΣΗΕΜΘ
? ΕΣΗΕΠΗΝ
? ΕΣΠΗΤ
? ΕΣΗΕΘΣΕΕ
? Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Μετέχουν με στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο:
? ΕΤΗΠΤΑ
? ΕΠΗΕΑ
? ΕΠΗΕΘ

Συμπαρίστανται στην απεργία η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, ο ΠΣΑΤ και πολλές άλλες Ενώσεις.