image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

                       ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

           

Απόφαση υπ’ αριθμ. 6/2023

 

Περίληψη:

Ο συν. Α. Τ., ομόφωνα κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, ύστερα από έγκληση του συν. Γ. Κ.

Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της απλής επίπληξης.

================

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 9 Μαΐου 2023 υπό την προεδρία της προέδρου συν. Δήμητρας Γκουντούνα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Δέσποινας Μακρινού, Άλκη Φιτσόπουλου, των αναπληρωματικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Ιωάννη Αποστολόπουλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 10.11.22 έγκλησης του συν. Γ. Κ. κατά του συν. Α. Τ.

Σ Κ Ε Π Τ Ι Κ Ο

To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Από την αποδεικτική διαδικασία, και ειδικότερα τις μαρτυρικές καταθέσεις, προκύπτει ότι ο εγκαλών συν. Γ. Κ., είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 στην ιστοσελίδα ‘…’ ως αρθρογράφος με μερική απασχόληση.

Τον Ιανουάριο 2022, ο εγκαλούμενος συν. Α. Τ., ανέλαβε διευθυντής και επιπλέον έγινε και συνιδιοκτήτης της ιστοσελίδας.

Στις 21.10.22 ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Π.Ε., ειδοποίησε τον εγκαλούντα συνάδελφο, ότι από 31.10.22 διακόπτεται η συνεργασία του, με απόφαση του εγκαλούμενου συν. Τ. Ως αιτιολογία αναφέρθηκε πως η απόλυση γινόταν στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής περικοπών. Πάντως, ανεξάρτητα από τον ισχυρισμό αυτό, έγιναν προσλήψεις άλλων συναδέλφων.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν αποτελεί βέβαια εργατοδικείο, ώστε να εξετάζει τη νομιμότητα ή μη των ενεργειών αυτών της εργοδοσίας, ούτε το καθεστώς που διέπει την μερική απασχόληση. Παρότι, όπως ισχυρίζεται ο εγκαλών, παρά τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η απασχόλησή του αυτή είχε στην πράξη μετατραπεί σε σχέση πλήρους απασχόλησης, καθώς είχε διευρυνθεί και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Το Συμβούλιο εξετάζει από πλευράς δεοντολογίας την συμπεριφορά του εγκαλούμενου συν. Α. Τ. έναντι του εγκαλούντος, ο οποίος μάλιστα έχει μακρά και ευδόκιμη υπηρεσία στον δημοσιογραφικό χώρο. Και στην προκείμενη περίπτωση, είχε αδιατάρακτη συνεργασία επί διετία και πλέον, ενώ μετά την απόλυσή του έγιναν προσλήψεις άλλων συναδέλφων. Ανεξάρτητα από το βάσιμο ή μη βάσιμο των επικαλούμενων ισχυρισμών για την απόλυση του συν. Γ. Κ., ο συν. Τ. θα όφειλε τουλάχιστον να έχει προσωπική επικοινωνία με τον εγκαλούντα, όπως επιβάλλει ο σεβασμός και η συναδελφικότητα, ώστε να εξηγήσει και να αιτιολογήσει την απόφασή του. Αντ’ αυτού, ανέθεσε στον οικονομικό υπεύθυνο να ανακοινώσει προς τον συν. Κ. την απόλυσή του, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε προσωπική επικοινωνία, όπως θα επέβαλε η συναδελφική συμπεριφορά.

Κατόπιν αυτού, το ΠΠΣ ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εγκαλούμενο συν. Α. Τ., για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού.

Ως προς την ποινή, το Συμβούλιο με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της απλής επίπληξης.

Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 16.05.23.

              Η πρόεδρος                                                                      Η γραμματέας

                Δήμητρα Γκουντούνα                                                        Μαρία Χριστοφοράτου