image_pdfimage_print

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΣΗΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12:00

Εγκαίνια ‘Εκθεσης Χριστίνας Κάλμπαρη «Δελτίο Απόντων»

στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας»

Την πρώτη εικαστική έκθεση παρουσιάζει στο χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας»  το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  στους χώρους του Αναγνωστηρίου και του Μουσείου Τύπου φιλοξενείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου η ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο Δελτίο Απόντων. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δρ Λίνα Μενδώνη, την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου και ώρα 12:00.

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής και σχέδια σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης, με αφετηρία φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Οι ζωγραφικές συνθέσεις, που προέκυψαν από την ελεύθερη εικαστική απόδοση του αρχειακού υλικού, έχουν ως σκοπό να προσεγγίσουν το συγκλονιστικό αυτό θέμα, καθώς και την τραγική αίσθηση της απώλειας, κυρίως μέσα από μια συμβολική και υπαρξιακή ματιά. Η νέα αυτή ζωγραφική σειρά συνομιλεί με τα έργα της ενότητας H εκδρομή, τα οποία σκιαγραφούν τη γαλήνη μιας μονοήμερης εκδρομής στη φύση, καθώς αυτή επισκιάζεται από την  αδιόρατη απειλή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έργα  – εμπνευσμένα από τη νουβέλα της Anna Seghers Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν – είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην ομώνυμη ατομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την άνοιξη του 2023 σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου.

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο των εγκαινίων από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει στο κοινό τα έργα της.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χωρίς τη  συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή.

Info:

Δελτίο Απόντων | Χριστίνα Κάλμπαρη

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, 12:00 και 19:00-21:00

Διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη: 9:00-16:00

Τετάρτη- Παρασκευή: 9:00-19:00
Σάββατο-Κυριακή κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ‘Δημήτρης Ι. Πουρνάρας’

2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα

τηλ: 210 3675560

 

Με την παράκληση της αναφοράς

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ |morfotiko@esiea.gr | 2103675400