image_pdfimage_print

Στη σημερινή αδυσώπητη οικονομική και πολιτική σύγκρουση, όπου η παγκοσμιοποίηση ελαστικοποιεί θεσμικές λειτουργίες και δημοκρατικούς θεσμούς, επιχειρηματικοί όμιλοι, κέντρα εξουσίας και δίκτυα ενημέρωσης και στην Ελλάδα, επιδίδονται στην απροκάλυπτη χειραγώγηση φορέων της Πολιτικής, των Πολιτών και στην πλήρη υποταγή της Ενημέρωσης, με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ οφείλει για μια ακόμη φορά να επισημάνει ότι ο δημοσιογραφικός κλάδος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλέκεται σε επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια.

Το πρόβλημα έγκειται στις περιπτώσεις εκείνες που, κάποιοι με ψευδή «ταυτότητα» «αντικειμενικού δημοσιογράφου», ενώ υποδύονται τον ουδέτερο παρατηρητή, εκτελούν, με το αζημίωτο βεβαίως, «ειδικές αποστολές».

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να υπηρετούν την αλήθεια και όχι ιδιοτελείς σκοπούς. Σκοπός του δημοσιογράφου δεν πρέπει να είναι ο προσωπικός πλουτισμός, και ο μόνος του πλούτος πρέπει να είναι η προσωπική του αξιοπιστία.

Στην καλλιεργούμενη δυσπιστία της κοινής γνώμης που, έως ένα σημείο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος απέναντι στους δημοσιογράφους, ήρθε να προστεθεί ο κυβερνητικός ελιγμός, και η μετατόπιση των πολιτικών ευθυνών για την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου.  Ο άγριος ανταγωνισμός εκδοτών, εργολάβων της ενημέρωσης, εκπομπαρχών, παραθυράτων, εταιριών και ομίλων μαζί με τα βαποράκια και τα παπαγαλάκια τους, ήρθε στην επιφάνεια προκαλώντας αηδία στο σύνολο της κοινής γνώμης..

Οφείλουμε έναν απαραίτητο διαχωρισμό: άλλο είναι νόμιμα εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και άλλο ΜΜΕ που είναι εταιρίες ή πρόσωπα με στόχο μόνο το κέρδος.

Έτσι οδηγηθήκαμε, σε αποπροσανατολισμό από τα κρίσιμα προβλήματα όλων των εργαζομένων και ασφαλισμένων της χώρας, καθώς και του δημοσιογραφικού κόσμου.

Τεράστια είναι η ευθύνη της ιδιοκτησίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει και τις ευθύνες, που έχουν όσοι δημοσιογράφοι ή υποδυόμενοι τους δημοσιογράφους, παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή, κατά τρόπο που δεν συνάδει με τη δεοντολογία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Κανιβαλισμοί από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων από το διαδίκτυο και τα τηλεπαράθυρα, καταργούν κάθε έννοια δικαίου και αναιρούν το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος πρέπει με αφετηρία αυτήν την εξοργιστική κατάσταση  να αντιληφθεί επιτέλους τη δύναμή του και να αρχίσει μια συστηματική αντεπίθεση για τη βελτίωση της ενημέρωσης.

Αυτό δεν θα γίνει με τρομονόμους, ούτε με νόμους δήθεν προστασίας του δημοσιογραφικού απορρήτου αλλά με τη συνειδητοποίηση των συμφερόντων του εργαζόμενου, που μόνο με την αλήθεια μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί επιτέλους το θολό ιδιοκτησιακό τοπίο των ΜΜΕ και να αντιμετωπιστεί άμεσα η άναρχη λειτουργία τους.

Να υπάρξει κατοχύρωση των θέσεων εργασίας με πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ, αλλά και διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, με προάσπιση του δικαιώματος άρνησης του δημοσιογράφου, να γράψει ή να πει αυτά που του υπαγορεύουν για να  εξυπηρετηθεί η  εξουσία   και η διαπλοκή. Οποιαδήποτε απόλυση ή βλαπτική μεταβολή για παρόμοια άρνηση θα βρίσκει σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κλάδο αλληλέγγυο με τον συνάδελφο, που είναι υπό δίωξη.

Για όλα αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε, σ’ ό,τι αφορά την Ένωση:

    να προσκαλέσει σε διαδοχικές συναντήσεις τους διευθυντές των εφημερίδων και τους υπεύθυνους  των ραδιοτηλεοπτικών μέσων

    να πραγματοποιήσει ημερίδα μέσα στο Φεβρουάριο, με θέμα τη δεοντολογία και τη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΟΔ και της ΕΟΔ, εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών του εξωτερικού και επιφανείς προσωπικότητες από την Ελλάδα. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, μαζί με σχετικές επιστημονικές έρευνες που προγραμματίζει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης, να αποτελέσουν υλικό για την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να ανοίξει υπεύθυνα και μια ευρύτερη συζήτηση στην κοινωνία

    να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης του Μητρώου της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με τα Πειθαρχικά Συμβούλια, με δημοσιοποίηση δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και ονομάτων που δεν υπηρετούν πλέον την ενημέρωση μέσα από τις τάξεις των πραγματικών δημοσιογράφων

    Καλεί δε τα μέλη της να υποβάλλουν στη Γραμματεία της Ένωσης, όπως έχουν υποχρέωση, ό,τι ακριβώς προβλέπει το Καταστατικό, για την επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση, για την άμεση ενημέρωση του Μητρώου (άρ. 7 παρ. 1 ιστ΄ του Καταστατικού ΕΣΗΕΑ).

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ