image_pdfimage_print

 

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζουν τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, που μεταδίδουν τις αποκαλύψεις για τη «Χρυσή Αυγή» και εκφράζουν αμέριστη συμπαράσταση στους Ελληνες συναδέλφους, οι οποίοι παρά την απειλή της βίας συνεχίζουν, να καλύπτουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που είναι μέλος της ΔΟΔ και της ΕΟΔ, οι Έλληνες δημοσιογράφοι, που καλύπτουν την υπόθεση δολοφονίας του νεαρού Έλληνα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα από ένα μέλος του κόμματος της «Χρυσής Αυγής», στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, δέχθηκαν απειλές και επιθέσεις από βουλευτές και μέλη του ακροδεξιού ελληνικού κόμματος.

Συνέπεια της έρευνας που ακολούθησε τη δολοφονία ήταν να συλληφθούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός του κόμματος καθώς και άλλα μέλη της «Χρυσής Αυγής». Σήμερα, ο Ν. Μιχαλολιάκος παραμένει υπό κράτηση και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής ομάδας.

Ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ δήλωσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόπειρα εκφοβισμού και τις απειλές που εξαπολύθηκαν εναντίον των Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν τις εξελίξεις στην υπόθεση της «Χρυσής Αυγής». Είναι ολοφάνερο ότι, με βιαιοπραγίες και με την επιβολή του φόβου, επιχειρούν να φιμώσουν τα ΜΜΕ, πράξεις απαράδεκτες που δεν πρόκειται να ανεχθούμε».

Και, καταλήγει ο Πρόεδρος της ΔΟΔ: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και να διασφαλίσουν την προσωπική ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους ».

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων και υπάρχουν ρεπορτάζ για την περίπτωση ενός κάμεραμαν, ο οποίος δέχθηκε μια γροθιά. Επίσης, η περίπτωση βουλευτή της «Χρυσής Αυγής», ο οποίος χθες αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και, βγαίνοντας από το κτήριο του δικαστηρίου στην Αθήνα, επιτέθηκε σε έναν δημοσιογράφο.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΟΔ τον Ιούνιο, εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η έκδηλη ανησυχία για την «εκστρατεία τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ, επειδή αποκαλύπτουν στην ελληνική κοινωνία τις νεοναζιστικές και νεοφασιστικές πεποιθήσεις, πράξεις και δραστηριότητες, αναδεικνύοντας δημοσιογραφικά και αποκαλύπτοντας την εγκληματική δραστηριότητα και ενέργειες των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας…».

Το ψήφισμα επίσης, αναθέτει στην καινούργια Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ, να συστήσει ένα «Διεθνές Παρατηρητήριο Ενάντια στην Εξάπλωση του Ρατσιστικού Μίσους» ( IWASRH ), το οποίο θα καταγράφει και θα καταγγέλλει νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ενέργειες, που έχουν στόχο τη δημοσιογραφική έρευνα, τους δημοσιογράφους, τους οργανισμούς ΜΜΕ, τις Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ και τις άλλες συλλογικές δημοκρατικές κοινωνικές οργανώσεις και ακτιβιστές, καθώς και θα εκπονεί εκστρατείες ενημέρωσης. Επίσης, προτείνεται η ΔΟΔ/ΕΟΔ, σε συνεργασία με τις ελληνικές Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ, να διοργανώσουν την πρώτη ιδρυτική σύνοδο του Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα, για να υλοποιηθούν αυτοί οι σκοποί».

Ο Μόγκενς Μπλίχερ-Μπζέρεγκαρντ, Πρόεδρος της ΕΟΔ, δήλωσε: «Ανησυχούμε πολύ όταν ακούμε για αυτές τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων, οι οποίοι υπόκεινται σε εκφοβισμούς και βιαιοπραγίες, επειδή μεταδίδουν ειδήσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας, που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και αρνούνται να υποκύψουν στον εκφοβισμό αυτών των άνανδρων πράξεων. Όμως, ζητούμε από τους συναδέλφους μας να μην παύσουν, να επαγρυπνούν και να μην σταματήσουν, να φροντίζουν για την προσωπική τους ασφάλεια».»

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ