ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜΘ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Την απόσυρση του άρθρου 29 για τη μείωση των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση η Διεθνής (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EFJ) Δημοσιογράφων σε κοινή ανακοίνωσή τους συμπαράστασης και στήριξης στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων.  Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι με την εν λόγω διάταξη διακυβεύεται η ποιότητα της ενημέρωσης, υπονομεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και ευνοείται η επισφάλεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Γενική απεργία στην ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα –  διαμαρτυρία για την εργασιακή επισφάλεια του προσωπικού

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα θα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία από τις 5 π.μ. της 6ης Σεπτεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε νομοσχέδιο, το οποίο υπονομεύει την εργασιακή ασφάλεια και καθιστά πιο επισφαλείς τις συνθήκες εργασίας σε ποσοστό έως και 40% των εργαζομένων.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) ενώνονται με τα μέλη τους στην Ελλάδα (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΠΟΕΣΥ) και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Το άρθρο 29 του νέου νομοσχεδίου προβλέπει ότι τα αδειοδοτημένα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια με την προϋπόθεση να απασχολούν απευθείας 400 εργαζόμενους, μπορεί να καταλήξουν να απασχολούν 240 εργαζόμενους και να προσλαμβάνουν το υπόλοιπο 40% μέσω συνδεδεμένων εταιρειών και εταιρειών παραγωγής. Η νέα ρύθμιση έρχεται μόλις 18 μήνες μετά την τελευταία νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία έκοψε το 15% του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών.

Το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση προς διαβούλευση την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ελληνικών Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μελών της ΔΟΔ-ΕΟΔ, έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ελληνικά σωματεία αναφέρουν ότι «η μείωση του προσωπικού με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων των καναλιών».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ δηλώνουν:

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 29 του νέου νομοσχεδίου, το οποίο υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα, ευνοεί την επισφάλεια και διακυβεύει την ποιότητα της ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και τα σωματεία στην Ελλάδα αγωνίζονται για το θεμελιώδες δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι καιρός οι αρχές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή εργασία».

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ